Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda.
V Tripplech mi vyslo riziko T18 1:120. Kombinovany prvotrim. screening negativní a tripply celkově taky prý hodnocené jako negativní, jen ten Edwards.
Nechci na plodovku, zvlaste kdyz je riziko potratu po amniu vyssi, nez riziko te vady. Navic jsem si zrovna googlovanim overila, co jsem si driv myslela, ze po prvotrim screeningu se tripple vubec delat nemaji a za 2. je chybou, kdyz nektery lekar vypichne jednu hodnotu, kdyz je test celkove hodnocen jako negativni.
Tak jsem se na UZ ve 20 TT preobjednala do Gennetu (vysledky plodovky by stejne driv nebyly).
Ale teda mam fakt stazenej zadek, mela jsem ty tripply rovnou odmitnout.
O pripadnem potratu stejne vubec nejsem presvedcena, T21 bych si nechala bez diskusi, ale T18 je fakt hruza - na stranu druhou proc zabijet predcasne nekoho, kdo ma stejne umrit. Je to moje dite, pohyby citim uz 2 tydny. Snad se nezaradim po bok tech nekolika matek hrdinek, co porodily Edwardse.
Ahoj, plně s tebou cítím, já jsem si sice prvotrimestriální screening dělat nenechala ale kdybych nechala, a byl negativní, tak bych si tamnio taky nenechala dělat…a za druhé tripply velmi často vycházejí falešně pozitivní
Ahoj Pudlo, já jsem odmítla amnio, ale z důvodu věku, mně vyšel negativní prvotrim. screening a na tripply jsem vůbec nešla z důvodu, že vycházejí falešně pozitivní, můj gynekolog, je už ani nedělá když je to první v pořádku. Jenom jsem šla ještě na genetiku kde jsem s manželem podepsala papír, že amnio odmítám.
Kdyby mi to vyšlo jako tobě na amnio bych nešla, ale rozhodnutí je samozřejmě na tobě. Držím palce ať je vše v pořádku.
Příspěvek upraven 11.05.11 v 12:42
přece jenom vyšlo riziko 1:120, nebo kolik si psala, to je menší riziko, než riziko potratu po amniu…
Ahoj,je to pravda,že ty tripple testy jsou falešně pozitivní,ale já jak se znám,tak bych asi na amnio šla ![]()
Jinak asije rozdíl,když mimi umře v bříšku,než aby ti umíralo po porodu,jak je to u Edwardse,ne?
Je to těžké.A utz nepomůže?
Na druhou stranu,je těžké přijít o dítě,když cítíš pohyby.
Držím palce,aby ses rozhodla správně.
A u amnio je riziko potratu jen 1%,ne?
S oběma dětma jsem prošla negativním prvotrimestriálním screeningem, Triply negativní a stejně mě u prvního hnaly na amnio-odmítla jsem. Neviděla jsem kromě věku žádný jiný důvod. Doktor na genetice byl tenkrát pěkně nepříjemnej
U druhého se mě už přesvědčovat nesnažili, věděli, že se mnou nehnou. Na genetice byla příjemná doktorka, která mě rovnou místo amnia poslala na nějaký podrobný UTZ, prý by tam případné vady odhalili.
Takže já být Tebou tam taky nejdu, navíc jestli jsi přesvědčená o tom, že bys stejně nechtěla dát dítě pryč ![]()
Tak to je mazec
já s tebou cítím, poprvé jsem byla vykulená a na amnio šla, jsem nevěděla zhola nic, ale teď tedy nevím, jestli mě to potká příště
Přeji, aby bylo vše v pořádku, drž se
![]()
Ahojky.Je to na tobě to zvážit a nést pak odpovědnost.Asi bych neměla tu odvahu nejít.I když třeba ted bych odmítla tripl test když vím že se po tom prvotrimestrálním nedělá.I my to tam říkali když ho dělali.U kluků jsem ještě měla oba testy a vyšli mi vždy dobře.Ted už mi dělali jen ten prvotrimestrální a jsem fakt ráda že jsem něco podobného nemusela rozhodovat.Každopádně myslím že je strašně veliká šance že je mimi zdravé a uplně mizivá že není.Držím ti palečky. ![]()
Ahoj, tak ja te podporim, u prvniho jsem vedela houby, jen to, ze byvaji nekdy falesne negativni.
nechala jsme si Tripple udelat, vysel dobry,ale vedela jsem , ze v pripade, ze vyjde spatne na amnio stejne nepujdu, kamaradka pri ni prisla o mimi, ja mam vymodlenou holku po trech letech, starala jsem se v Americe o postizenou holcicku a i u druheho ditete , jestli nejake bude na amnio urcite nepujdu, i kdyz se blizim k te hranici 35 let.
Takze pokud jsi rozhodnuta jak jsi, ja te jen podporim.
Kamaradka, se kterou jsem lezela v nemocnici ukoncila ve 24. tt tehu chlapecka s Down. syndr. a jen ten popis toho jak to probiha…
asi by me odvezli do blazince.
A muzu rict, ze jsem si dost vyslechla od me rodiny i byvaleho, ze na amnio jit musim, atd, ze postizene dite ne…ale ja jsem momentalne rozhodnuta jak jsem a drzim ti palce at je vse ok ![]()
momi33 píše:
Ahoj,je to pravda,že ty tripple testy jsou falešně pozitivní,ale já jak se znám,tak bych asi na amnio šla
Jinak asije rozdíl,když mimi umře v bříšku,než aby ti umíralo po porodu,jak je to u Edwardse,ne?
Je to těžké.A utz nepomůže?
Na druhou stranu,je těžké přijít o dítě,když cítíš pohyby.
Držím palce,aby ses rozhodla správně.
A u amnio je riziko potratu jen 1%,ne?
covece kdybych si nechala pichnout do bricha smrtici injekci pro moje dite, myslim, ze bych to psychicky nesla hure, nez kdyby umrelo samo.
Riziko potratu po amniu je 1% a riziko, ze budu mit edwardse podle tohodle testu je 0,83%.
Taky jsem u posledniho mela riziko Edwardse a na amnio jsem nesla. Riziko potratu bylo taky vyssi. Domluv se na geneticky UZV.
Pudlo situaci nezávidím, je to těžké rozhodování. Pro mě poučení do budoucna, amnio pro mě není takže vynechám určo i tripply, pokud bude 1trim scr. v pořádku.
Myslím, že vnitřně v tom máš jasno
a jen chceš podpořit..za mě- moji podporu máš.
Ve Tvé situaci bych pravděpodobně amnio odmítla. Vždycky si říkám, že ten profit z toho není takový… Ano vyloučí se trisomie apod., ale je spousta dalších věcí, které odhalit neumí, nehledě k tomu, že při porodu atd. se může stát spousta věcí a člověk pak stejně to zdravé dítě nemá ![]()
Přeju mnoho sil do příštích týdnů ..hlavně ať to dobře dopadne ![]()
Jsem objednana na ten geneticky UZ do Gennetu. Chci se pripravit na vsechny alternativy. Manzel je zasadne proti amnio a nechce abych chodila ani na genetiku (mysleno konzultaci pred amnio), protoze nme tam budou jen k amniu prsvedcovat. Nicmene nejsem si jista, jestli uplne vsechno spravne pochopil.
Ahoj Pudli,
já Tě podpořím.
Před dvěma lety jsem měla podobné dilema, pozitivní TT. Vyšlo mi riziko Downa asi 1:240
.
Ale já jsem neměla ten prvotrimestr.screening, takže jsem na plodovku šla. Výlsedky byly ok a teď mi doma běhá zdravý chlapeček.
Tenkrát mě to stálo hodně nervů, nejistoty, probrečených dní. A to 3týdenní čekání na výsledky, brrrr
.
Kdybych si husa zjistila možnosti prvotrim.screeningu a šla na něj včas, výsledky byly ok, tak na plodovku rozhodně nešla.
A pokud teda ve tvých TT vypíchli opravdu jen jednu hodnotu, tak je to prostě určitě negativní a nebylo to posouzeno objektivně.
Určitě čekáš zdravé miminko. A ať už se rozhodneš jakkoli (protože vím, že nervy pracují
), přeji ti pohodvý zbytek těhotensví a na konci zdravý růžový uzlíček! ![]()
![]()
To je svatá pravda.Při porodu se může stát něco vždycky y mít miminko je vždy riziko protpže všechno se naplánoavt nedá.Pokud to máte s manželem takto tak bych to vůbec neřešila a šla jen na ten ultrazvuk. ![]()