Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
evinka001 píše:
zdravím všechny, já mám názor trochu jiný..... moje známá čekala mimi, všechny testy vyšly výborně, velký UTZ taky, prostě vše v pořádku… narodila se jí holčička s Downovým syndromem. já když jsem čekala nejmladší dcerku, tak mi testy vyšly špatně, dostala jsem doporučení na amnio. Měla jsem strach z odběru, z potratu, z toho že mimi nebude v pořádku. Na amnio jsem šla, riziko potratu je 1% a za to že budu vědět co a jak mi to stálo.
Tvoje známá je prostě výjimka potvrzující pravidlo ..jinak by z toho byl závěr jen jediný a to že je tedy dobré abychom amnio dělali jako screening všem.
Moje známá zase po amniu o mimčo přišla…o naprosto zdravého chlapečka…
Ono když už to máš za sebou a všechno dobře dopadne se to hold hodnotí jinak ![]()
Ale samozřejmě každý jsme jiný a každý se svojí volbou pak musíme žít…takže nikoho nesoudím, ať už se rozhodne jakkoliv…
Pudloslava píše:
Jsem objednana na ten geneticky UZ do Gennetu. Chci se pripravit na vsechny alternativy. Manzel je zasadne proti amnio a nechce abych chodila ani na genetiku (mysleno konzultaci pred amnio), protoze nme tam budou jen k amniu prsvedcovat. Nicmene nejsem si jista, jestli uplne vsechno spravne pochopil.
Pudlo, já v Gennetu genetickou konzultaci absolvovala kvůli věku, jinak výsledky vzhledem k věku byly tenkrát celkem v pohodě…k mému překvapení mě k amniu vůbec nepřemlouvali, MUDr. Rezková naprosto akceptovala a chápala mé důvody, proč amnio nechci - předchozí dvě těhotenství skončila jako SP a ZT…takže Jasmína byla taky vymodlený dítě…tý genetický konzultace tam bych se tudíž nebála, naopak si to můžete rozebrat a ty budeš třeba ještě víc uklidněná a přesvědčená, že tu amnio podstupovat nemusíš, držím palce a gratuluju ![]()
beruska7908 píše:Pudloslava píše:souhlas…myslim, ze uz sis stejne vnitrne odpovedela…ja bych tez na amnio nesla a zvlast ve tvem pripade…drzim palcemomi33 píše:covece kdybych si nechala pichnout do bricha smrtici injekci pro moje dite, myslim, ze bych to psychicky nesla hure, nez kdyby umrelo samo.
Ahoj,je to pravda,že ty tripple testy jsou falešně pozitivní,ale já jak se znám,tak bych asi na amnio šla
Jinak asije rozdíl,když mimi umře v bříšku,než aby ti umíralo po porodu,jak je to u Edwardse,ne?
Je to těžké.A utz nepomůže?
Na druhou stranu,je těžké přijít o dítě,když cítíš pohyby.
Držím palce,aby ses rozhodla správně.
A u amnio je riziko potratu jen 1%,ne?
Riziko potratu po amniu je 1% a riziko, ze budu mit edwardse podle tohodle testu je 0,83%.
Pokud ti to pomohlo v rozhodnutí,tak jsem ráda.
Jinak jsem to nemyslela nijak ve zlém.
Třeba já bych se zas naopak nedokázala dívat,jak dítě umírá.
Pudloslava píše:
Jsem objednana na ten geneticky UZ do Gennetu. Chci se pripravit na vsechny alternativy. Manzel je zasadne proti amnio a nechce abych chodila ani na genetiku (mysleno konzultaci pred amnio), protoze nme tam budou jen k amniu prsvedcovat. Nicmene nejsem si jista, jestli uplne vsechno spravne pochopil.
Pudli já bych na tu genetiku šla, mě vyšel prvostr. negativní a tripl pozitivní na DS, to víš byla jsem uplně hotová.Šla jsem na tu genetiku, vzala mě přímo primářka, a když jsem jí dávala ty papíry, tak se zeptala jak jsem se rozhodla.Já že nijak, že se jdu poradit, ona všechno zkoukla a povídá, že když si všechno sečte že by mě na amnio neposílala, že to riziko postižení je malé.Samozřejmě mě do průkajdy velkým písmem napsala že amnio odmítám ![]()
Tím chci říct, že ještě neznamená že na amnio musíš, ale konzultací na genetice nic neztratíš.Jo a v době porodu mě mělo být 37, takže i ten věk tam dělá borel.
Je to jenom na Tobě- zvaž, zda budeš schopná nést tu odpovědnost, kdyby to celé nedopadlo dobře…
O ničem jiném to totiž není.....
No hrůza, přeju jen to nej, ale bohužel jsem teď koukala na pořad na čt1 a také- riziko 1:120, ale na downa a odmítla a dítě je bohužel postižené. Ale down se s tímto nedá srovnávat… Já nevím, je to moc těžké, ale hlavní je věřit, že to bude Ok, taky bych na plodovku asi nešla, u Downa jistě ne, i tohoto… Neodhalí něco i podrobný UTZ?
byron píše:
Je to jenom na Tobě- zvaž, zda budeš schopná nést tu odpovědnost, kdyby to celé nedopadlo dobře…O ničem jiném to totiž není.....
trochu pravda a trochu ne…
ale možná každá vnímáme jinak „schopnost nést odpovědnost“…z mého pohledu už pak totiž jiná možnost než tu odpovědnost nést není ![]()
quinny píše:byron píše:trochu pravda a trochu ne…
Je to jenom na Tobě- zvaž, zda budeš schopná nést tu odpovědnost, kdyby to celé nedopadlo dobře…O ničem jiném to totiž není.....
ale možná každá vnímáme jinak „schopnost nést odpovědnost“…z mého pohledu už pak totiž jiná možnost než tu odpovědnost nést není
Jo máš pravdu.....Myslela jsme to tak, aby Pudloslava zvážila, co bude méně bolestné......Ale jasně, že mimčo je na cestě takže zodpovědnost je tak jako tak
Ale tohle každá vnímáme opravdu jinak...........Každá jsme jiná a máme něco jiného za sebou.........
A neznám celý příběh Pudloslavy.......
Taky mi vysel prvotr.scr. vyborne a v tripl.testech 1:38 Down . Na genetice mi dali bez problemu podepsat papir ze amnio odmitam a poslali mne na podrobny utrazvuk- videli jsme na nem uplne vse -a kdyby se jim neco nezdalo tak by se podepsany papir roztrhal a druhy den bych sla na amnio. Dcera se mi narodila v 34 letech a pry vysledek tripl.testu byl zkreslen vekem.
Pudloslavo, za mě, na amnio bych nešla, na přerušení bych stejně nešla, jsou to jen nervy a zase nervy. Známí po amniu přišli o mimi, které bylo naprosto zdravé! Riziko potratu je tam značné. Dále mám ve svém okolí maminky (spolužačky), kterým lékaři po amniu doporučili přerušení a holky mají naprosto zdravé chlapečky.
Přeji ti hodně síly při rozhodování. Nastávající maminka má být v pohodě a ne se stresovat testama.
ahoj zakladatelko,
nečetla jsem všechny reakce. Mne po 1.trim. screeningu už gyndr. neposlala na tripple testy kvůli falešné pozitivitě. Takže jestli byl tvůj screening ok, amnio bych nepodstoupila. Kromě toho, myslím, že už jsi se rozhodla ![]()
quinny píše:Denino píše:
No tak já mám taky super zkušenost. Zaplatila jsem si NT vyšetření v 1 trimestru na genetice, které mi prováděli cca 10–11tt a na papíru z genetiky bylo od doktora napsáno, že při negativním výsledku doporučuje neprovádět triple testy! Výsledek byl negativní a sestra řekla že mi udělají triple testy, tak sem řekla že je nechci, že mam vyšetření z prvního trimestru a to vyšlo dobře, tak že nevim proč mi chtějí dělat triple testy. Na to přišla starší sestra a ptala se mi v jakém týdnu jsem na genetice byla, tak sem řekla že 10–11tt, na to odpověděla že už je to hodně dávno (7 týdnů) a že tripli udělat musí.A na otázku, co budou dělat když teda ty tripli vyjdou „falešně“ pozitivně, mi řekla že mě pošlou na genetiku. Občas si připadám jako u debilů
„Musí“ udělat testy??? (aneb jak se u nás říká, opravdu musí jen jedinou věc
jestli jsem to dobře pochopila tak jsi teda tripply nakonec podstoupila?)
Já bych sestře jasně naznačila, že bez mého souhlasu mi krev asi neodebere, leda by mě přivázala k židli![]()
Ano, nakonec sem je podstoupila, protože sestra řekla že MUSIM, protože na NT vyšetření na genetice jsem byla před 7 týdny a to už je proj dlouhá doba a dál se se mnou nebavila
Pudloslava píše:
Pudlo, manžel má pravdu. Každopádně, máš mou podporu a neboj, miminko je v pořádku.
Denino píše:quinny píše:Ano, nakonec sem je podstoupila, protože sestra řekla že MUSIM, protože na NT vyšetření na genetice jsem byla před 7 týdny a to už je proj dlouhá doba a dál se se mnou nebavilaDenino píše:
No tak já mám taky super zkušenost. Zaplatila jsem si NT vyšetření v 1 trimestru na genetice, které mi prováděli cca 10–11tt a na papíru z genetiky bylo od doktora napsáno, že při negativním výsledku doporučuje neprovádět triple testy! Výsledek byl negativní a sestra řekla že mi udělají triple testy, tak sem řekla že je nechci, že mam vyšetření z prvního trimestru a to vyšlo dobře, tak že nevim proč mi chtějí dělat triple testy. Na to přišla starší sestra a ptala se mi v jakém týdnu jsem na genetice byla, tak sem řekla že 10–11tt, na to odpověděla že už je to hodně dávno (7 týdnů) a že tripli udělat musí.A na otázku, co budou dělat když teda ty tripli vyjdou „falešně“ pozitivně, mi řekla že mě pošlou na genetiku. Občas si připadám jako u debilů
„Musí“ udělat testy??? (aneb jak se u nás říká, opravdu musí jen jedinou věc
jestli jsem to dobře pochopila tak jsi teda tripply nakonec podstoupila?)
Já bych sestře jasně naznačila, že bez mého souhlasu mi krev asi neodebere, leda by mě přivázala k židli![]()
Oni to s člověkem uměj, zvláště, když je žena těhu…