Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny ženy a maminky,
chtěla bych se optat, zda máte některá zkušenost z těhotenskou cukrovkou? Tedy, přesněji řečeno.. kdy vám byl naměřen třeba jen o jednotku vyšší ranní cukr v krvi a hned vás hnali do dia poradny? Jak to probíhalo? Měly jste striktní dietu a měřily jste doma glukometrem? Vysoký krevní tlak nemám a obezitou netrpím..
Díky za všechny odpovědi a postřehy
a díky, že jste slušní a taktní a nehejtujete..
Příspěvek upraven 17.02.22 v 20:11
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Spee píše:
Zdravím všechny ženy a maminky,
chtěla bych se optat, zda máte některá zkušenost z těhotenskou cukrovkou? Tedy, přesněji řečeno.. kdy vám byl naměřen třeba jen o jednotku vyšší ranní cukr v krvi a hned vás hnali do dia poradny? Jak to probíhalo? Měly jste striktní dietu a měření glukometrem?
Přemýšlím, že to prostě odmítnu a budu dál jíst, co mi chutná. Protože čekám své třetí dítě a v minulých těhotenstvích byla hodnota cukru 5,2 normální a nikde mě nikdo ničím nestresoval.. Vysoký krevní tlak nemám.. a jsem spíše hubená.. jsem na začátku 4.měsíce a mám minus kg, než byla má původní váha..
Díky za všechny odpovědi a postřehy
Měřila bych se aspoň doma. To není jen o velkém dítěti, ale že se mu můžou špatně vyvíjet vnitřní organy. Což asi nechceš.
@Anonymní píše:
Měřila bych se aspoň doma. To není jen o velkém dítěti, ale že se mu můžou špatně vyvíjet vnitřní organy. Což asi nechceš.
Díky ![]()
@Spee
Odmítnout samozřejmě můžeš, žádné vyšetření není povinné, ani v těhotenství. Doporučuji ti zjistit si něco o následcích těhotenské cukrovky (a fakt to není jen velké dítě, ale třeba taky špatně vyvinuté organy, vady srdce, sklony k obezitě, cukrovce 2. typu, preeklampsie a v nejhorším úmrtí plodu v děloze). Koukni na web tehotenskacukrovka.cz
Nadváha a obezita je rizikový faktor tehu cukrovky, ale mají ji i štíhlé ženy. To, že dřív byly jiné hranice znamená jen to, že výzkumy ukázaly, že už i takové hodnoty (5,1 na lačno) můžou způsobit poškození plodu
Dvě děcka už máš, tak když to třetí zemře, nic se neděje….. Tak nějak jsi to myslela?
Vypadá to tak….
To je takový problém měřit si hodnoty a případně upravit jídelníček? Na dítěti Ti nezáleží?
@Janli píše:
Dvě děcka už máš, tak když to třetí zemře, nic se neděje….. Tak nějak jsi to myslela?
Vypadá to tak….
Prosím? Myslela jsem to tak, že u obou mi v předešlých letech naměřily podobné hodnoty a nebyla jsem nikdy odeslána do dia poradny.. Proboha, jak tohle můžeš vypustit z pusy a kor na cizího člověka, kterýho neznáš? Pokud jsi chtěla komentovat něčím užitečným, tak tohle se opravdu nepovedlo.. ![]()
@Spee píše:
Prosím? Myslela jsem to tak, že u obou mi v předešlých letech naměřily podobné hodnoty a nebyla jsem nikdy odeslána do dia poradny.. Proboha, jak tohle můžeš vypustit z pusy a kor na cizího člověka, kterýho neznáš? Pokud jsi chtěla komentovat něčím užitečným, tak tohle se opravdu nepovedlo..
Ale povedlo, třeba tě to probere. Když chce žena odmítnout diabetologickou poradnu, tak asi s tímhle musí počítat….. Následky neléčené cukrovky pro dítě bývají vážný i fatální a pokud žena napíše, že bude jíst co chce, tak od ní prostě nic jinýho nečekám…. Ono to zas tak v pohodě asi nebylo, když ti najednou někdo měří cukr už ve 4.měsíci, že?
Tech 5,2 si mela pri prvnim odberu v prvnim trimestru? Ja mela 5,3 a postupne se to zhorsovalo, u me tedy pouze hodnota nalacno. Bylo jedno co a kdy jsem k veceri snedla, rano si to litalo, jak chtelo. Nakonec pomohlo jist veceri brzo a mene sacharidu, druhou veceri uplne vypustit. Rozhodne bych to nepodcenovala, ikdyz vim, ze se dieta muze zdat omezujici, ale je to jen na prechodne obdobi ![]()
@Spee píše:
Prosím? Myslela jsem to tak, že u obou mi v předešlých letech naměřily podobné hodnoty a nebyla jsem nikdy odeslána do dia poradny.. Proboha, jak tohle můžeš vypustit z pusy a kor na cizího člověka, kterýho neznáš? Pokud jsi chtěla komentovat něčím užitečným, tak tohle se opravdu nepovedlo..
lidské poznání se vyvíjí a někdy docela rychle, takže co platilo dřív, že je ok se zjistilo, že ok není, takže ano, jdi tam a dodržuj všechny pokyny, jinak riskuješ to, co příčetná osoba riskovat nechce a ty jistě nejsi nepříčetná nebo rozumu mdlého
@smeagol89 píše:
Tech 5,2 si mela pri prvnim odberu v prvnim trimestru? Ja mela 5,3 a postupne se to zhorsovalo, u me tedy pouze hodnota nalacno. Bylo jedno co a kdy jsem k veceri snedla, rano si to litalo, jak chtelo. Nakonec pomohlo jist veceri brzo a mene sacharidu, druhou veceri uplne vypustit. Rozhodne bych to nepodcenovala, ikdyz vim, ze se dieta muze zdat omezujici, ale je to jen na prechodne obdobi
Při prvním odběru 5,3 a při kontrolním 5,2.. s tím, že mi řekli, že upravíme asi jen jídelníček.. ale nakonec tedy, že mám dojít do poradny a ještě nejspíš odběry a pak se uvidí, co dál.. já to samozřejmě nechci podceňovat, naopak.. jsem vystresovaná až na půdu už teď..
a pak mi přijde, že i ty výsledky jsou ovlivněny spíš i tím, že mám nervy..
@Janli píše:
Ale povedlo, třeba tě to probere. Když chce žena odmítnout diabetologickou poradnu, tak asi s tímhle musí počítat….. Následky neléčené cukrovky pro dítě bývají vážný i fatální a pokud žena napíše, že bude jíst co chce, tak od ní prostě nic jinýho nečekám…. Ono to zas tak v pohodě asi nebylo, když ti najednou někdo měří cukr už ve 4.měsíci, že?
Já nevím, co bylo a nebylo v pohodě.. byla jsem odeslána na krevní testy hned v 8.tt.. protože se to tak dělá, skrz krevní obraz (chudokrevnost, cholesterol, atd..) a právě již zmíněný cukr.. nebo je to zase jinak? ![]()
@Spee v dia poradne budou sledovat tu hodnotu nalacno a take dlouhodoby cukr, u me slo poznat, ze se to zhorsuje prave na tom dlouhodobem, lezl pomalicku nahoru. Musim rict, ze ty kontroly a dieta nejsou zase az takove zlo, da se to zvladnout. A je lepsi byt hlidana, nez si pak vycitat problemy u mimca
syn se narodil skoro o 3 tydny driv a mel 3350 gramu, takze je jasne, ze byl diky te cukrovce vetsi. V prvnim tehotenstvi jsem cukrovku nemela, rodila o dva tydny driv a syn byl mensi, 3150 gramu.
@smeagol89 píše:
@Spee v dia poradne budou sledovat tu hodnotu nalacno a take dlouhodoby cukr, u me slo poznat, ze se to zhorsuje prave na tom dlouhodobem, lezl pomalicku nahoru. Musim rict, ze ty kontroly a dieta nejsou zase az takove zlo, da se to zvladnout. A je lepsi byt hlidana, nez si pak vycitat problemy u mimcasyn se narodil skoro o 3 tydny driv a mel 3350 gramu, takze je jasne, ze byl diky te cukrovce vetsi. V prvnim tehotenstvi jsem cukrovku nemela, rodila o dva tydny driv a syn byl mensi, 3150 gramu.
Děkuji moc ![]()
Dcera se taky narodila o dva týdny dříve, měla 3kg, ale cukrovku jsem neměla, ani žádné extra příbytky na váze.. (9kg za celé těhu) syn zase naopak o 4dny později po termínu a měl 3,62kg
takže to bylo prostě vždy jiné
tady může hrát roli i věk.. když už je mi po 35 ![]()
Mě při této hodnotě test na cukrovku po dvou dnech opakovali. Je třeba si dát pozor i na nachlazení, protože to může výsledky dost ovlivnit. V době testování musíš být zdravá.
Já měla 5,1 nalačno a už jsem spadla do dia poradny. A co s tebou tam dělají? Jen tě hlídají. Jednou za čas (závisí pouze na výsledku, já měla hodnoty dobré, tak jsem se stavila jednou za měsíc) ti dají zkumavky a odebereš si krev. Pak to hodíš do laborky. Můžou ti půjčit glukometr a řeknou ti, co jak a kdy můžeš jíst. Pokud tam chodit nechceš (upřímně nechápu proč), tak si kup glukometr a nastuduj si, co máš při těhotenské cukrovce jíst. Pouze pokud by hodnoty fakt lítaly, tak by bylo nutné píchat inzulín.
To, že jsi jako lunt, vůbec nic neznamená. Někdy před 20 lety kamarádka (taky jako lunt) měla těhotenskou cukrovku a nevěděla o tom - netestovali ji. Takže porodila syna 6kg těžkého a následkem toho porodu už nemohla mít děti… Naštěstí to bylo druhé dítě a víc jich nechtěla.
Že nechceš chodit do poradny pro cukrovkáře - ok, to se dá ještě pochopit. Že ale ani nechceš upravovat stravu, když neznáš hodnoty cukru po jídle (protože ten test ti ani nedělali, že?) mi dost hlava nebere… Vždyť je to jen pár měsíců a jde o základ života tvého dítěte…
Mmch že dříve hodnota 5,2 byla ok - no dříve se dělalo hodně věcí jinak. Ale vývoj jde kupředu a teď se ví, že už i hodnota 5,1 ukazuje na možný problém se zpracováním cukru…
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat