Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já naopak tu indianskou metodu nedoporucuju. Dělala jsem ji s prvním synem a sice byl bez plínky nejdřív z našich 3 děti, ale ty nervy (moje). Tolik pocuranyho oblečení, gauc, podlahy, půl roku ven tahat hromady náhradního oblečení, každou cestu plánovat, dávat vycurat před, po, přemýšlet, kde se bude moct vycurat… hrůza. Druhé dítě chtělo na nočník po vzoru bratra, tak jsem plínky sundala, ale asi bylo brzo, taky trvalo aspoň 2 mesice, než to bylo v pohodě. A třetí dítě bylo nejlepší, tam jsem se vykaslala na jakýkoliv moje snahy a prostě čekala, až si na to dcera přijde sama. Přišla na to těsně před druhym rokem, takže ne o moc později, než sourozenci. O víkendu se poprvé vycurala do nocniku a od pondělí už byla celý den bez plenek i do obchodu, k lékaři atp. Náhradní oblečení jsem s sebou nosila, ale nevyuzila. Prostě úplná pohodička, věděla, chápala, žádný problém. Takže já doporučuji čekat a nějak výrazněji to řešit až třeba ctvrt roku před nástupem do školky, aby se to kdyztak do nástupu stihlo.
@Midaku A kolik bylo dítěti, když jsi tu indiánskou metodu zkoušela? Že to trvalo půl roku mi přijde strašně dlouho. Obvykle se uvádí do 14 dní (samozřejmě občas nehody jsou i potom, ale není to tak, že by člověk denně musel prát x počuraných věcí). Možná na to dítě nebylo připravené, prý by mělo jednak spolehlivě chodit a jednak čurat už víc najednou, ne jen učurávat, jako to dělají mladší děti. Tyhle dvě věci znamenají, že je na to po fyzické stránce připravené.
@pet p bylo mu 19 měsíců, chodil od 10 měsíců a už dlouho neucuraval… a celé to netrvalo půl roku, bez plínky začal venku chodit asi po 2 měsících, ale ještě dlouho jsme řešili auto, doktory, nákupy, delší cesty… byla to prostě nejistota, často míval nehody, nebylo na to spoleh.. kdežto dcera byla spolehlivá už po 2 dnech. Nechápala jsem to, v sobotu poprvé curala jinam, než do plínky, v pondělí jsme bez plínky šli k lékaři, MHD přes půl města a úplně v klidu..
@Midaku píše:
@pet p bylo mu 19 měsíců, chodil od 10 měsíců a už dlouho neucuraval… a celé to netrvalo půl roku, bez plínky začal venku chodit asi po 2 měsících, ale ještě dlouho jsme řešili auto, doktory, nákupy, delší cesty… byla to prostě nejistota, často míval nehody, nebylo na to spoleh.. kdežto dcera byla spolehlivá už po 2 dnech. Nechápala jsem to, v sobotu poprvé curala jinam, než do plínky, v pondělí jsme bez plínky šli k lékaři, MHD přes půl města a úplně v klidu..
podle me jsi zacala brzo, proste dite nebylo pripravene, ne vsechny deti to zvladaji do 2 let. musi byt signaly, podle kterych to zvladne. pokud to nejde, ma se par mesicu pockat, ne to lamat pres koleno
@Káťa19 to už teď vím, ale první dítě, tlak okolí, nevědomost… nicméně na dceru jsem tu metodu zkusila v době, kdy splňovala veškeré ty znaky připravenosti,.ale stejně to nemělo úspěch. Nechala jsem to být a za asi měsíc a něco na to přišla úplně sama a jinak. Takže ne vždy je správně načasování základem úspěchu..
@Midaku U nás ta metoda fungovala výborně u obou dětí, takže ji doporučuji. Ale nic není univerzální, obecně, a u dětí zvlášť ![]()
Dobrý den, za mě taky indiáni. Oba kluci před druhým rokem přes den bez plen. První dva týdny jsou dost náročné ale pak je klid. Přeji hodně štěstí a trpělivosti
Malá taky je nervózní bez plínky pořad si Macka pipku ale přišel den a sama od sebe si sedla na nocnik a vyčurala se a od te doby tam chodí nema cenu chvatat přijde to samo
jen ještě kadime do plínky je ji 2,5
Já teď odplenkovavam starší dceru které za pár týdnů budou tři roky. Do toho máme doma skoro dvouletou dceru a ta vidí vše u sestry takže s tou takový problém s odplenkovanim nebude. A zatím se nám to daří že vždy si řekne že chce čůrat a vydrží sedět na nočníku dokud se nevycura. Zkouším to i venku a bez problémů a ještě sní jednou se mi nepocurala. Jen na noc má plenku a když jde po obědě spát tak taky má plenu
@Midaku prosím jaké znaky připravenosti jste u dětí pozorovala, abyste věděla, že je čas odplenkovat? Děkuju
Moje dcera je úplatná a ve 2 letech a 7 měsících začala čurat na nočník za lentilku, kakání bylo za 2 lentilky - předtím to vypadalo, že půjde v plenách do školy,
nevýchovné? nezdravé? možná, ale účinné
@Anonymní píše:
@Midaku prosím jaké znaky připravenosti jste u dětí pozorovala, abyste věděla, že je čas odplenkovat? Děkuju
V prvé řadě asi to, že dítě necura co 5 minut po troskách, ale vydrží dyl, alson hodinu a víc. Pak taky to, že na nich bylo vidět, že ví, že zrovna curaji.
@Midaku tak to nejspíše nejsme připraveni. Bez plinky s holým zadečkem sice sedne na nočník a čůrá, ale sedí tam každých 5 minut a jen po troškách učůrává :-/
Nedávat plenku, zároveň ji pořád nenutit nočník. Nechat ji oblečenou. Ať si řekne sama a nebo se (doma) počůrá a zjistí, že chce sama na nočník. Někdy děti nebaví, jak se jich člověk pořád ptá, chceš čůrat. To byla specialita babiček. Malý neměl chvíli klid, pořád ho nahánělyna nočník - snad každých 30 minut.
Pomáhá pravidelnost. Dítě si zvykne chodit na nočník podobne, jako si zvykne umývat ruce nebo čistit zoubky. Před či po určitých činnostech - probuzení, před jídlem, po jídle, před cestou atd. Prostě jako dospělý.
I když ty začátky, to vychytávání, kdy vstane z nočníku a vzápětí se vycura, známe asi všichni. ![]()