Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky. Moc prosím o radu či vlastní zkušenost. Dcera 2 roky a 2 měsíce spávala po obědě do doby, než dala Č+M+A dudlík. Byla na něj dost vázaná, ale museli jsme tento krok udělat, protože to vyžadovala zubařka. Nejhorší byly asi dva dny, potom už byla lepší. Nicméně to mělo největší dopad na spánek. Hlavně odpolední. První dva dny si do postýlky alespoň lehla. Vymyslela jsem příběh o dudlíkovi, že mu napíšeme sms, jak se má, co dělá, atd. Na to slyšela. Podstatu asi nepochopila, ale aspoň nešla do postýlky s brekem. Neusnula. Usnout se nám podařilo po breku, až kolem 14 hodiny a třeba v náručí nebo na jiném místě v domě. Nyní se odpoledne brání jít do postýlky, nechce ani do manželské postele, nechce chovat, nechce spinkat v obýváku-třeba u pohádky, unavená je, ale nedokáže se tak uklidnit, aby usnula. Když nejde spát, je už v 16 hodin mrtvá, nemá náladu. Spát po obědě prostě potřebuje. Když nejde spát po O, nemá problém jít do postele v 19 hodin, ale za jakou cenu? Manžel je dost pracovně vytížen, máme ještě půlroční dceru. Takže, když byly svátky a nebyla jsem na holky sama, manžel vždycky po O naložil dceru do auta a jeli se projet. Dcera samozřejmě usnula. Ještě poznamenám, že dcera neusíná odpo ani večer sama. Vždy je s někým. A teď co s tím? Zkoušela sem asi všechno, aby odpoledne usnula. Telefon s pohádkou do postýlky, vozit v kočárku, chovat, zkusit usnout u TV v autosedačce, atd. Nabízí se nechat ji opravdu v postýlce vyplakat, být s ní, uklidňovat ji. Mám ale strach, aby mi potom do postýlky chtěla večer. Nebo jí dudlík vrátit na odpolední spaní. Vymyslet příběh, vrátit dudu a říct proč a jak. Po usnutí ji ho vzít? Mám ale strach, aby ho potom nechtěla i na usínání večer a nebudila se v noci a opět ho nechtěla. Ona totiž teď v noci spí klidněji, dudu nevypadává z pusy a tak se nebudí. Moc děkuji za rady a zkušenosti.
Teď už bych ho opravdu nevracela, holt se musíš smířit s tím, že se sebráním dudlíku dítko přijde o jeden spánek a myslet na to do budoucna u mladšího dítka. Když mu ho vezmeš při přechodu ze 2 spánků na 1, tak potom nebudeš muset řešit takové problémy. Navíc je to pro to dítě kolem toho roku o dost jednodušší, ještě na něm není závislé.
A na vecerni spani ho ma??
Ja uz bych ho urcite nevracela, takova velka holka uz dudlik urcite nepotrebuje. A sjednotila bych usinani. Prpste odpoledne se jde do postylky, precte se pohadka a spinka se. Ne ze jednou se jede autem, pak se pousti pisnicky a dalsi den zase jinak.
@eliskajirku My když jsme u kluků kolem třetího roku rušili spací dudlík, tak na odpolední spaní jsem si s nimi vlezla do postele a uspávala v náručí. Trvalo to déle, ale usnuli všichni. Cca po týdnu usínali zase sami. A taky jsme měli ještě mladšího sourozence, ten buď spal, nebo si v jiné místnosti hrál. Chce to vydržet, dudlík už bych nevracela.
U nás taky nic nefunguje, já jsem ho vrátila, potřebuju fungovat, ne ji 3 hodiny uspávat a stejně nic z toho, žádné rady nefungují…ma ho na uspání a pak ji ho vezmu á je v pohodě…
U staršího problém nebyl, ale tohle je očistec
Já ho takhle vrátila 2×, až k tomu dcera tak nějak dozrála. Vlastně všechny tři. Dvě ve 2,5 letech, třetí už ve dvou. Asi bych ještě dala a zkusila vzít zase za týden, dva, měsíc…
Ve dvou letech sem ho dceři vzala úplně - ustřihla jsem špičku a dcera říkala, že je rozbitý a hodila ho sama do koše. Nicméně nebyla na to psychicky připravená, tak sem jí ho po dvou dnech hororu vrátila a vysvětlila jsem jí, že ho bude mít pouze na spaní (před tím ho měla pouze doma), s tím, že když tvrdě usnula, tak sem jí ho vytáhla z pusy. Pak ale po půl roce sem přišla do pokojíku a dcera namáčela dudlík do vazelíny a řekla, že je potřeba koupit nový, ale vysvětlila sem jí, že už žádný nebude a tenhle je poslední a ona ho zničila. Tak ho sama bez problémů vyhodila do koše, pár dnů se na něj ještě ptala, ale pak zapomněla. Teď má doma malého bráchu a dudlíka mu nebere. Myslím si, že každé dítě k tomu musí dozrát samo, stejně jako s chozením na záchod.
@Adelka951 píše:
Teď už bych ho opravdu nevracela, holt se musíš smířit s tím, že se sebráním dudlíku dítko přijde o jeden spánek a myslet na to do budoucna u mladšího dítka. Když mu ho vezmeš při přechodu ze 2 spánků na 1, tak potom nebudeš muset řešit takové problémy. Navíc je to pro to dítě kolem toho roku o dost jednodušší, ještě na něm není závislé.
Jj, přesně tak. Na to jsem ale bohužel přišla pozdě, až když problém nastal a já se začala pročítat internetem
. Nenapadlo mne toto řešit dříve. U mladší dcerky to tak provedu, pokud se sama neoddudlíkuje.
@vertunka píše:
A na vecerni spani ho ma??Ja uz bych ho urcite nevracela, takova velka holka uz dudlik urcite nepotrebuje. A sjednotila bych usinani. Prpste odpoledne se jde do postylky, precte se pohadka a spinka se. Ne ze jednou se jede autem, pak se pousti pisnicky a dalsi den zase jinak.
Na večerní spaní ho nemá. Občas je výstup a jde se později spát, ale jde se bez dudlíku. Dokáže i pobrat to, že ho vidí u mladší dcerky. Někdy se prostě tak rychle neschová a uvidí ho. Dokonce i párkrát dudlala, ale bez problémů vrátila. Večer je to jiné- je tma, spí už mladší dcerka, atd. Ale možná si to jen namlouvám, nevím ![]()
@Aries6 píše:
Já ho takhle vrátila 2×, až k tomu dcera tak nějak dozrála. Vlastně všechny tři. Dvě ve 2,5 letech, třetí už ve dvou. Asi bych ještě dala a zkusila vzít zase za týden, dva, měsíc…
Ještě tomu dáme dva nebo tři dny a vrátil by se jí. Je to tak, jak píšete… mámy také potřebují fungovat, dáchnout si, když děti spí… budu doufat, že pochopí, že by byl jen na usínání a zpočátku by jsme zkusili, jden na to odpolední. Po usnutí vyndat a hotovo. ![]()