Odpověď úřadům

13.4.25 21:54

Odpověď úřadům

Ahoj holky,
nechci být za hysterku, ale přišel mi dopis z úřadu a vůbec nevím, jak na něj správně reagovat. Je to nějaká výzva nebo rozhodnutí (nějaké paragrafy a že mám odpovědět do 10 dnů), ale vůbec si nejsem jistá, co tam napsat a jak to má vypadat. Máte s tím některá zkušenost?

Přemýšlela jsem, jestli na to stačí „normální“ dopis, nebo jestli se to musí nějak odborně.
Nechci zbytečně něco pokazit, ale zároveň nechci platit právníkovi tisíce. 🙈

Díky moc za jakoukoli radu nebo zkušenost! 🙏
 Magda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mag
12870
13.4.25 21:54

No a co je to za výzvu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16401
13.4.25 21:58
@Magdalena Slepičková píše: Více

A o co jako má jít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.4.25 22:01

Ahoj, děkuju za reakci 🙏
No, přišlo to jako doporučený dopis z úřadu práce, vypadá to jako nějaké oznámení o přehodnocení nároku na dávku. Ale není tam jasně napsané, co přesně mám dodat – jen něco ve smyslu „doložte skutečnosti mající vliv na výši poskytované podpory v rámci §…“

Zároveň tam ale píšou, že pokud se do určité lhůty nevyjádřím, bude rozhodnuto „na základě dostupných informací“, a já se bojím, že něco opomenu nebo napíšu blbě.

Jako chápu, že bych mohla napsat, že se nic nezměnilo, ale nevím, jestli to stačí – nebo jestli to mám celé nějak rozepsat. 🤯
Už jsem to četla pětkrát a pořád si nejsem jistá, co vlastně chtějí. Máte s tím někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16401
13.4.25 22:04

Opět se ptám, o co má jít? Žádala jsi o příspěvek a oni chtějí něco doložit? Jak my máme něco vědět, když nic pořádně nepíšeš :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4221
13.4.25 22:05

@Magdalena Slepičková No ono výzva a rozhodnutí je dost rozdíl. Výzva tě vyzívá k něčemu, většinou je v ní napsáno, k čemu. Abys něco doložila, aby ses dostavila k jednání apod. Rozhodnutí, to už je rozhodnuto a na to se můžeš do určité doby odvolat, pokud si myslíš, že není oprávněné. Ale většinou je nejlepší vzít telefon a domluvit se.

Aha, teď jsem dočetla další příspěvek. No, asi bych si tam zavolala, co po mě chtějí, telefon, nebo kontaktní osoba tam musí být.

Příspěvek upraven 13.04.25 v 22:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.4.25 22:06

Jedná se o přehodnocení příspěvku na bydlení.
Před pár měsíci jsem žádala, protože manžel přišel o práci, teď sice nějakou má, ale je to brigáda a výdělky jsou nepravidelné.

V dopise píšou, že mám doložit „veškeré změny mající vliv na výši příspěvku“ a že „je třeba se vyjádřit k aktuální bytové situaci“.

Jenže žádnou konkrétní přílohu, formulář ani nic k vyplnění neposlali. Tak nevím – stačí napsat, že se nic nezměnilo? Nebo mám znovu přikládat nájemní smlouvu, výpis z účtu, výši výdělku manžela?

Setkaly jste se s něčím podobným?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4221
13.4.25 22:16

Jo aha. Tak k příspěvku na bydlení se vždycky jednou za půl roku musí dokládat náklady na bydlení a příjmy za čtvrtletí. To znamená, že v dubnu musíš doložit náklady na bydlení za 1. čtvrtletí a příjmy také. To znamená všechno co jsi platila za bydlení a nechat si vyplnit příjmy manžela. To samé pak bude v říjnu, ale za 3. čtvrtletí. Formuláře si buď vyzvedneš na ÚP, nebo může vyplnit on-line - to moc nedoporučuju, nebo jsou ke stažení na mpsv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.4.25 08:40

Holky, moc vám děkuju za všechny rady. 🙏
Nakonec jsem to vyřešila přes jednu stránku, kterou mi doporučila známá – jen jsem jim nahrála ten dopis, popsala situaci a oni mi připravili odpověď.
Celkem mi to hodně ulevilo, nechtěla jsem tam volat a nervovat se. Tak kdyby někdo řešil něco podobného:***

*edit admin- smazané osobní údaje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
14.4.25 08:49

Aha, takže reklama…
Nahlášeno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
14.4.25 08:57

slepicko, slepicko, co treba si otevrit Jendu a tam se podivat, co mas dolozit… opravdu jsi tak financne negramotna… to uz je dnes asi 3 diskuse, kde se ptaji totalne negramotni na uplne zaklady, ktere ma clovek v povedomi mit… to je tydenni tema pro copywritery nebo co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10899
14.4.25 09:03
@markytka3 píše: Více

Prostě reklama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10899
14.4.25 09:04