Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky,
máme novorozenečka a problémy. Je to sice teprve čerstvé, nejsme zajetí, ale protože mám doma ještě roční holčičku, potřebujeme všichni nějak fungovat. V porodnici se nám kojení moc nedařilo, jen dudlal, malého museli dokrmovat. Jenže on chce být pořád u prsu, nejlíp 24 hodin denně! Ještě nikdy se sám neodpojil, nepřestal dudlat, „neodpadl“ ani po hodině u prsa. Když ho odpojím já, strašně pláče. Pláče i po dokrmu, určitě je sytý, ale stále má potřebu sát, cucá si prstíky. Vůbec nespí. Mám ho stále u prsu, několik hodin v kuse, prsa začínají být zničený.
Teď otázka - uvažuju - (už nevím, jak dál
) o investici do odsávačky. Chci malému dopřát mateřské mlíčko, nějaké určitě mám, ale prostě ho chci zbavit toho, aby si z prsa dělal dudlík. Myslíte, že je možné účinně všechno odsát a dítě úplně krmit vlastním mlíkem v láhvi? Snad by si na to zvykl, vzal by třeba i šidítko - dudlík a byl by spokojenější. Děkuji všem za názor,
Timeo: to musí být náročné, já mám taky jednoho závisláčka na prsu a to hlavně v noci, nemá hlad, ale potřebuje být u mě a mít bradavku v puse.
Nevím co bych ti poradila.Mě tohle taky dělal v dobách, kdy jsem měla míň mlíka a bylo potřeba hodně dokrmovat, protože se taky sám neodpojil a musel mít pořád něco v puse-měl prostě hlad, takže jsem ho naučila na flašku, chvíli to trvalo ale pak si dal říct.
Zkoušela jsi toho dudlíka? Mě ho pořád odmítal a odmítá, ale vím, že by nám to v noci hodně pomohlo… Někdy to trvá delší dobu, než si dítě na dudlík zvykne, prostě to pořád zkoušej. Když ho máš u prsa, tak mu potom nenápadně strč do pusy dudlík. Za nějakou dobu se to určitě naučí, používat jeho.
Bohužel s tím odsáváním je ten problém, že jakmile přestaneš kojit z prsu a budeš jen odsávat, je tu nebezpečí, že brzy o mlíko přijdeš. Tvorbu mléka totiž ovlivňuje sání dítěte, nic jiného, jakmile prsa nebude sát, tvorba mléka se bude snižovat až nakonec nebude vůbec.
Vím, že je to náročné, ale pokus se vydržet, klidně koj a pak dokrmuj. Kojení za to ale stojí. Já musela dokrmovat od 3 týdnů do 2 měsíců, od 2 měsíců zas kojím plně, ale je to jen díky tomu, že jsem ho měla často u prsa pořád. Vím, že s druhým dítětem je to o něčem jiném, ale zkus ho ošidit dudlíkem, aby se naučil sát jeho a ne tebe. Syté dítě se ale většinou od prsa opravdu odpojí, teď když už mám dost mlíka, tak se po 10 minutách odpojí sám, když jsem ho měla málo tak se sám od sebe neodpojil.
Berun
Ahoj, podle metříku je synovi teprve 5 dnů - já bych to ještě odsavačkou nekomplikovala. Zkoušela bych dál normálně kojit - a teď mě laktační liga ukamenuje - kojila bych třeba max. 20 minut s intervalem 1,5 až 2 hodiny. Pokud se syn umí přisát a saje dobře, tak bych v mezičase dala dudlík. Mám syna stejně starého jako je tvoje holčička - a když si představím, že k němu mám ještě novorozence, tak jdu do kolen. Máš můj obdiv, vydrž, musí to být náročné. Lenka
timeo, taky mám Vítka a taky jsem zažila naprosto totéž, co ty! Fakt! ale neměla jsem k tomu roční dítko, to bych asi nezvládla…
TRaky chtěl být furt u prsa, spal jedině u prsa, nikoli v kočáru, nedejbože v postýlce. V noci spal s námi…
Nevím, co ti poradit. Hlavně zapřáhni pořádně manžela a celou rodinu, nebo se z toho zblázníš! Aby malá neměla pocit, že na ni není čas a nežárlila. Na domácnost se vykašli, snad ti poklidí, uvaří a vyžehlí manžel či babičky.
Snažila jsem se ty intervaly oddalovat a kojit max. 30 minut, ale upřímně-moc to nešlo. Dudlíka si vzal až v 5 měsících. Zkusila bych šátek a měla ho uvázaného klidně celý den an těle. Asi bude tvůj Víteček stejně jako ten náš mazlivý typ, bude potřebovat tělesný kontakt a něco žužlat.
ad odsávačka-taky bych to zatím nekomplikovala. Já zkoušela odsávat když byl Vítek už větší, a nikdy jsem neodsála tolik, kolik si on vytáhne kojením. A měla jsem dobrou odsávačku…
Budu věřit, že se to u vás upraví a systém se zajede, musíš být moc trpělivá a bude to už jen lepší. Vydrž aspoň těch 6 týdnů, ono se to zlepší a vytvoří se režim. Zkoušej mu narvat dudlíky.
K.
Ahoj,
hihi, opet ja…
Presne tohle jsem resila pred dvema mesici se Zoe…Castecne pomohl dudlik. Jenze po tydnu ubylo mliko a stejne jsme zacali prikrmovat. No, proste fiasko s kojenim. S Charlie za krkem se bohuzel nedalo kojit a potom dokrmovat. Vydrzela jsem to jen dva tydny a potom se tim uz netrapila. Ale jak pisu…zacalo ubyvat mliko.
Terik
Ahoj Timeo,
já měla nedonošenou holku na JIP-u a odsávačku jsem musela řešit. Koupila jsem elektrickou Medelu, která saje dobře, ale nikdy to není tak pusinkou. Malá se ani při odjezdu z porodnice po 5-ti týdnech neuměla sama nakrmit z prsu - vyčerpáním mi usínala, a tak jsem jí dokrmovala odsátým. Teprve až asi za další měsíc a půl se uměla nabaštit sama.
Takže já na odsávačce strávila cca 2,5 měsíce po každých třech hodinách.
Možná se klučík taky nemá sílu napít dostatečně. Možná by to fakt chtělo vyzkoušet, jestli nevisí na prsu právě z hladu.
Já měla hroznou obavu, že jak bude mít možnost pití z láhve, že se bude odmítat kojit. Ale naštěstí kojím dodnes a z lahve pít již dávno zapomněla.
Hodně štěstí
Holky, moc díky za pomoc. My jsme takoví zoufalci …
. A to jsem byla přesvědčená, že jsme si to už vybrali a druhý prcek bude anděl.
Dnes spal za celý den 3 hodiny … po zbytek dne je nešťastný jak šafářův dvoreček.
Nevím právě, jestli mám teda kojit pořád (nakojím, pláče a hned přiložit znovu?, mám obavy, aby mu nebylo špatně) a taky - holky - vůbec neříhá! Já s ním teda nijak extra nemanipuluju, abych ho nerozebrala, jen zvednu, pak pokládám do leže a zpět nahoru a nic.
Berun - achjo, nenapadlo mě, že odsávačka nenahradí pusinku. Ale asi je to logický. Dudík vytrvale zkoušíme, přijme ho, ale jak zjistí, že z něj nic neteče, začne se zlobit …
Lemo-Lenko - není co obdivovat
, moje sluníčko Adélka mě drží nad vodou …
kristain - ó, jak tě znám … s tvým Vítečkem jsi měla trable ve stejné době jako já s Adinkou … a ještě Sanynka s Vikulkou, jsme parťáci ![]()
Blanci - takže jsi opravdu udržela mlíčko i přes odsávačku? Nebudu předstírat, že jsem skálopevně rozhodnutá kojit za každou cenu (třeba na úkor staršího dítěte), ale svý mlíko mu chci dát samozřejmě co to půjde.
Holky, ještě jednou děkuji, že jste přispěly svými zkušenostmi. Já „jedu druhý kolo“ co se dětí týče a jsem vedle jak ta jedle … Naštěstí mám oporu v rodině.
Timea, no já si tě z diskusí nepamatuju…ale nestraš-já se utěšuji tím, že druhé dítko musí být hotový anděl, aby se nám vykompenzovalo to, co jsme zažili!!!ty máš už druhého takového uřvánka??? to si teda snaženíčko na druhý mimčo ještě rozmyslím…:(
Ad udržení laktace odsáváním-matně si vzpomínám, jak tu psala na pokračování ta holčina „Story naší Kačenky“ určitě jsi to taky četla. Ona byla na odsávčce celou dobu po porodu, aby si laktaci udržela a malou mohla kojit, až bude dostatečně silná. Určitě to bylo několik týdnů, co jen odsávala a MM se malé dávalo sondou, až pak začala normálně kojit. Takže to asi jde! Naopak moje kámoška měla s kojem problémy (malá se v porodnici nechtěla přisávat, ačkoli měla mléka dost), tak vydržela odsávat 2 týdny a mlíčko dávali stříkačkou, až o něj pak přišla… Já bych fakt zkusila ten vak , v něm se dá docela i kojit, přikládala bych jak si Vítek řekne a nosila ho. Asi bude potřebovat ten kontakt. Mě např. nateklo pořádně mlíko až tak 8.den, a ne 3. Do té doby byl taky o hladu. Chce to hlavně klid, ale je mi jasné, že to nejde.
Jak to zvládáš ještě se starší holčičkou??? Musíš být strašně unavená, do toho hormony a dvě děti… Držím palce!
K.
Ahojky Timeo ![]()
Blanci má pravdu
Sašík mi nepije z prsu a jsem na odsávačce už téměř tři měsíce, každé tři hodiny, jako Blanci akorát v noci máme pauzu to tak do pěti chrupem ale ze začátku to bylo i v noci .Bála jsem se ,že přijdu o mlíčko ale ne je ho zatím dost ,je teda pravda že hodně piju kojo čaj a občas beru homeopatika.Ono s tím odsáváním asi to je fakt u každýho jiný.(z porodnice jsme odcházeli s opravdu min.váhovým přírustkem 3150 ,a na dvou měsících 6000kg)
Ze začátku jsem používala jako Blanci el.Medelu,teď to hravě zvládám pístovkou a zbytek dostříkám růčo.
Ale jestli ti malej tahá z prsu tak by to byla fakt škoda o to přijít ,protože krmení odsátým mlíčkem je docela časově náročné ,vůbec když máš ještě jedno mrně.
Nebo jestli máš podezření ,že je málo mlíčka zkus odsát abys věděla jestli kolik ho tam asi tak máš.
Toť mé zkušenosti,přeji hodně sil. Stáňa
Timeo,
jestli malej ani neříhá, má dle mého názoru hlad. Jak má hlad, nemůže spát, jak nemůže spát, pláče. Mlíčko by měl dostat do žaludku v určitém množství (věděla jsem i kolik na kilo a krmení to je) a pak v klidu trávit a ne přidávat neustále nové a nové do již natráveného. Chce to zkusit - pro začátek třeba zkus jenom odstříkat a dát mu porci z lahvičky.
Odsávačky se fakt nemusíš bát - se mnou tam byly holky, které měly drobečka třeba i 3 měsíce v porodnici a mlíčko nosily do porodnice. Chce to jen vydržet a zvyknout si, že fakt je nutná pravidelnost, neb jen ta kompenzuje sílu sání miminka.
Drž se
Zdravím maminy a prosím o zkušenosti. Od narození měl malej problém se přisát k prsu a pít. Navíc mléko se mi začalo dělat až v „klidu“ doma po odchodu z porodnice, takže v porodce musel být přikrmován (stříkačkou) a zároveň jsme zkoušeli kojení - na radu poradkyň v porodce - přes klobouček. Doma jsme v tom pokračovali, ale rychle přešli ze stříkačky na lžičku (přijde mi to mnohem lepší, navíc kulturnější a hygieničtější a i prckovi to evidentně víc vyhovovalo). Kojení se nám po urputném boji podařilo, ale nebylo to stále nic moc - malej u toho usínal, chvílemi se vztekal, strhával mi klobouček, takže jsme byli věčně oba upatlaní, navíc toho ne vždycky vypil dost, takže jsem skoro celý den trávila „nahoře bez“ a s dítětem u prsu nebo odsáváním kvůli podpoře tvorby mléka či chystáním příkrmu.
Asi před měsícem najednou z ničeho nic začal odmítat prso, strašný řev, boj a prostě se nenapil. Laktační poradkyně říkala, že zřejmě u mě došlo k nějaké změně, např. deodorantu apod. (nic mě ale dodnes nenapadlo) a že mám na pár dní kojeního nechat, jen odsávat a krmit přes calma lahvičku a pak zkusit zpátky kojit. Musím přiznat, že se mi to krmení přes calmu strašně zalíbilo - konečně klid při krmení, pěkně se k sobě tulíme a koukáme na sebe (což předtím vůbec nebylo), vůbec u toho neusíná, nevzteká se, nejsme zapatlaní, krmení netrvá 3/4 hodiny a za půl hoďky znovu, ale 10-15 min, pak 20 minut odsávám a další cca 2 hoďky si povídáme, hrajeme, spinká… Je pravda, musím odsávat, někdy už mě od toho bradavky bolí, mlíčko musím ohřívat, lahvičky vyvařovat… ale za ten klid a hlavně spokojenost prcka mi to stojí a taky za to, že má MM a ne umělý. Můžeme také v pohodě kamkoliv vyrazit a nemusím se stresovat, kde ho tam nakojím, protože přiznejme si, kojících koutků je poskrovnu ![]()
Manžel mi nedávno koupil za pár stovek zařízení do auta, že tam můžu píchnout klasickou zásuvku, takže když někam jedem na dýl, tak odsávám i v autě ![]()
Máte někdo podobnou zkušenost? Jak dlouho jste to odsávání vydržely a kdy jste začaly s příkrmy? Děkuji za zkušenosti ![]()
@Luccinka měla jsem to taky tak (drobné rozdíly samozřejmě, třeba syn se naprosto kojit odmítal od prvního přiložení a nechtěl pít ani z Calmy, nechtělo se mu tahat, z prsu, ani z téhle flašky)…ale to je jedno. Odsávala jsem tudíž 6× denně a krmila ho flaškou (Avent, Tommee Tippee) a bylo to fakt fajn, taky jsem byla pyšná a ráda, že dostává MM a vše je vklidu. Než jsem odsála, hrál si v postýlce nebo usnul. Vydržela jsem 3 měsíce úplně plně, další měsíc pak s dokrmem (Sunar Nutradefense)-ono po 3. měsíci už přestane být laktace řízena hormonálně, ale poptávkou a tak začne většinou mlíčko přece jen ubývat. Ale ten čtvrt rok je stejně nejdůležitější. Přes den jsem měla mléka míň, ale v noci se něco nashromáždilo, tak jsem to dolévala. Na příkrmy jsme najeli ve 4.5 měsících. Tak se drž a uvidíš, jak dlouho to dáte, myslela jsem, že nejde odsávat dýl než ty 4 měsíce, ale i tady na emiminu jsem četla už zkušenosti pár maminek, co se jim mlíko dělalo třeba 9 měsíců a tak, takže ani to není nemožné.
Kup si elektrickou odsávačku Medela Swing dvoufázovou ta napodobuje sání mimionka a o mléko bys neměla přijít. Kámoška takhle odsává 8 měsíců a krmí jen z lahvičky
@Luccinka Já odsavala 4 měsíce pak jsme začli s příkrmy. Pro mě odsavaní bylo super stačilo 10 minut a měla jsem odsato a malej se najedl. Já jsem nevyvařovala tak že to bylo dost bez práce
Tak já vydržela 9 měsíců. Rada od tvé laktační poradkyně mě trošku zarazila, protože mě všechny radily, ať tam hlavně nepletu flašku, jinak že se prsa už nechytne… ![]()
S příkrmy jsem začala těsně před dokončeným 6 měsícem, protože měl průjem, na který nic nepomáhalo a spravily to právě až příkrmy. Cca do 8. měsíce trvalo, než začal jakžtakž jíst (do té doby ochutnal 3 lžičky a chtěl zase mlíko), takže po měsíci „hezkého papání“ jsem se rozhodla postupně začít MM vysazovat - už mě to odstříkávání omezovalo. Nebylo to tedy tím, že bych neměla mlíko, ale rozhodla jsem se skončit. Laktace udržet jde, ale podle mých zkušeností musíš pořád odsávat o trošku víc, než dítě vypije, aby se ti tvořilo mléka dost (vylila jsem litry mlíka), a občas přijde krize (pomůžou homeopatika v kombinaci s kojo čajem a meltou).
Jinak já bych radši kojila, ale prostě to nešlo… Odsávala jsem běžně v jedoucím autě, na návštěvě atd. ![]()
Kolik je tvýmu malýmu?