Odvoz do porodnice, když je tatínek v práci

Anonymní
27.6.14 21:30

Odvoz do porodnice-tatínek v práci

Ahoj, prosím raději anonymně, nemusí o mě každý vědět vše ;)
Ráda bych se zeptala, manžel pracuje v nepřetržitém provozu, jak je to, když bych začala rodit, a on byl v práci? On nemůže z práce odejít kdykoliv, je na pracovišti obvykle sám. Kdybych začala rodit, je nějaká lhůta, do kdy zaměstavatel musí poslat na pracoviště náhradu, aby mohl přítel odejít, nebo bychom měli prostě smůlu? on tvrdí, že pokud mu řeknu 2 dny dopředu, kdy budu rodit, tak není problém(chlap no :roll: ), jinak že se klidně může stát, že nikoho neseženou, a on bude muset dokončit směnu(podotýkám že dělá směny 12h, a o víkendu, někdy i pátek-pondělí, 24h)samozřejmě si hodlá vzít volno okolo předpokládaného porodu, ale člověk nikdy neví, jestli se trefíme. Doma už máme dítě, ale při prvním porodu to bylo bez problémů, tehdy nepracoval.
Vím, že má nárok na placené volno na odvoz do porodnice a z porodnice, a na neplacené volno v průběhu porodu, akorát mě zajímá, jak se řeší ten odchod z práce :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4062
27.6.14 21:37

Tak čistě podle zákona, on má prostě na volno nárok a zařídit zástup je věc zaměstnavatele. Ale druhá věc je, že prostě se sbalit a odejít udělá asi zlou krev. Nemohl by se zkusit ve firmě domluvit, že kolegové budou kolem tvého termínu držet něco jako pohotovost - prostě že budou počítat s tím, že budou možná muset zaskočit a budou na telefonu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
288
27.6.14 21:38

Asi nepotěším, ale není žádná povinnost zajistit náhradu za zaměstnance, kterému rodí žena. Prostě buď to vyjde v době kdy bude mít volno nebo bude muset směnu dokončit či počkat až náhradník dorazí. Myšleno tak, že v půlce směny zavoláš, že rodíš a musí ho pustit.

Příspěvek upraven 27.06.14 v 21:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vetřelec
27.6.14 21:39

Ty můžeš jet do porodnice sanitkou a on za tebou přijede později, ne? Aha teď to čtu - dva dny dopředu, ne dvě hodiny ;)

• Citovat
  • Upravit
33005
27.6.14 21:41

Asi bych šla taky cestou dohody s kolegy/nadřízeným. Manžel si třeba dojednal, že cca 3 týdny před termínem nejezdil na služební výjezdy. Jednou teda musel jet někam asi 150 km daleko, to za něj nebyla náhrada, ale to mi domluvil kolegu, že by mě v nejhorším vezl on a manžel by dorazil až do porodnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
27.6.14 21:43

Plně chápu. Na jedné straně sice má nárok pracoviště opustit, ale jak to bude reálně s provozem, to taky není úplně vyřešené. Je to prostě per huba mezi kolegy a nadřízeným. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.14 21:43
@vetřelec píše:
Ty můžeš jet do porodnice sanitkou a on za tebou přijede později, ne? Aha teď to čtu - dva dny dopředu, ne dvě hodiny ;)

no problém je, že musí hlídat prvorozené dítě. Hlídací babičku, ani kamarádky nemáme, takže manžel nebude ani u porodu. a nikomu cizímu ho dávat nechceme.

• Citovat
  • Upravit
17363
27.6.14 21:44

Manžel byl taky domluvený s kolegou, který držel kolem termínu „pohotovost“. Je to asi nejjednodušší řešení :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
27.6.14 21:45

No asi si budes muset zavolat sanitku, nebo si domluvit nekoho jineho, kdyz se „netrefite“, nemyslim si, ze ma manzel ze zakona narok na to, aby odesel z prace, protoze zacinas rodit, ale treba se pletu. Me vezla v noci do porodnice svagrova :nevim: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
27.6.14 21:48

Ted zase ctu, ze ti jde o hlidani ditete :)
No ale asi stejne poradim to co holky, at proste poprosi nektereho z kolegu, jestli by kolem terminu porodu nemohl byt v pohotovosti, ze vam nema kdo hlidat dite. Ja bych to bez problemu samozrejme udelala, tak predpokladam, ze i v jejich firme se nekdo takovy snad najde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.14 21:49

On říká, že neví, jak to bude, na pracovišti se střídají jen 3, jeden prý jezdí pokaždé když má delší volno, na chalupu, a přece po něm prý nemůže chtít, aby nikam nejezdil. pro upřesnění, jsou tam 3, a směny si dělají tak, že se třeba 5-9 dní střídají 2 po 12-24h, a jeden má tu dobu volno. takže 1 bude mít delší volno, takže dost možná mimo město, druhý bude po dlouhé směně. jinak náhradu, která má školení, a zná přesně jejich práci, a může tam jako jediná osoba být, jsou další 2 lidé, ovšem ty moc nezná, zaskakují tam výjimečně, a navíc mají oba i jinou práci. takže může nastat situace-oba zástupy na směně, 1 kolega na chatě, a další kolega třeba 2 hodiny po 24 hodinové směně. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
vetřelec
27.6.14 21:53
@Anonymní píše:
no problém je, že musí hlídat prvorozené dítě. Hlídací babičku, ani kamarádky nemáme, takže manžel nebude ani u porodu. a nikomu cizímu ho dávat nechceme.

aha, myslela jsem, že chceš doprovod do porodnice, takhle je to horší…
a babičku nemáte vůbec nebo jen v místě bydliště? že byste dali dítě na prázdniny? my jsme to taky tak udělali a jinak jsme byli domluveni s kamarádkou… taky jsme neměli babičky v místě bydliště…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.6.14 21:53
@Janha píše:
No asi si budes muset zavolat sanitku, nebo si domluvit nekoho jineho, kdyz se „netrefite“, nemyslim si, ze ma manzel ze zakona narok na to, aby odesel z prace, protoze zacinas rodit, ale treba se pletu. Me vezla v noci do porodnice svagrova :nevim: ;)

tohle jsme právě chtěla slyšet jak to je, tedy tuhle variantu spíš nechtěla. myslela jsem, že je tam nějaká lhůta, do které musí zaměstnavatel náhradu zajistit, a jak, to je jeho problém, třeba 2 nebo 3 hodiny. to mě štve, že nic takového není :x bylo mi jasné, že se nemůže hned sbalit, a jet, když je na pracovišti sám, ale myslela jsem, že alespoň po nějaké době, po pár hodinách, nárok má :?

• Citovat
  • Upravit
vetřelec
27.6.14 21:54

Nechodí dítko do školky? poprosit třeba paní učitelku?

• Citovat
  • Upravit
7421
27.6.14 21:56

Hele a jak je to zajištěné v případě jeho nemoci? 8o
Mimochodem, kolik je dítěti, co má pak hlídat?
Manžel např. ze dne na den zůstal z práce doma na ošetřovačce (s 2,5 letým), když jsem byla v mladším dítětem v nemocnici…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí