Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj všem, hledám zkušenosti těch, kterým se podařilo zbavit se závislosti na kofeinu. V poslední době piji kávy opravdu hodně, a už to ani moc nemá ten nakopávací efekt, spíš bez toho nefunguji, a i po x šálcích se pořád cítím unavená a bez energie. Mám i „absťák“ v podobě bolestí hlavy, když do sebe kofeinu nedostanu dost. Kromě toho mi kafe i chutná, a je to takový můj uklidňovák, takže kromě toho, že mě drží při vědomí, si ho dávám „na uklidnění“ či „na pohodu“. Cílem je počet káv denně výrazně omezit, abych se vešla do 2-3 šálků denně, nebo třeba možná zkusit i úplně kafe eliminovat, pokud by to mělo nějaký blahodárný efekt - ale tím si zatím nejsem jistaTakže, zajímá mě, jak jste začaly odvykat od kávy, co pomohlo, a jaké to mělo efekty stran vašeho zdraví. Jestli se ta námaha s tím spojená vyplatí - nějaké vylepšení psychiky či víc energie v dlouhodobém horizontu atd.
POmohlo mi kojení, protože mladej byl po kafi víc čilý než obvykle. Takže jsem ze 3 kafí denně omezila na jedno a zbytek nahradila meltou či jinou obilnou kávovinou.
@lleennttiillkkaa tak kojení v dohledné době nebude, ale jako motivace určitě dobrá. Já už jsem jednu kávu nahradila vitakávou (tu večerní), ale i tak je moje skóre pekelné. Chuťově to sice není ono, ale trochu mě to pomáhá ošidit chuť na kafe na pohodu. Snad si na to zvyknu.
No, a jak se teď cítíš, nějaké pozitivní či negativní změny?
Kdyz jsem mela chut na kavu, tak jsem si uvarila zeleny caj. Pomahalo mi to, zeleny caj povzbuzuje.
Myslela jsem, ze to bez kavy nevydrzim, ale nejhorsi byly prvni tri dny. ![]()
Ale teda nebyla jsem nejaky velky zavislak, pila jsem predtim 3 salky denne. ![]()
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa tak kojení v dohledné době nebude, ale jako motivace určitě dobrá. Já už jsem jednu kávu nahradila vitakávou (tu večerní), ale i tak je moje skóre pekelné. Chuťově to sice není ono, ale trochu mě to pomáhá ošidit chuť na kafe na pohodu. Snad si na to zvyknu.No, a jak se teď cítíš, nějaké pozitivní či negativní změny?
No cítila jsem se líp, co se týče spánku, zvládala jsem usnout i dřív než v jednu ráno ![]()
Ja jsem se preorientovala z kavy na mleko. Caro a melta nahradi kavu. Hlava Te neboli, ze potrebujes kavu. Boli Te z dehydratace. Pij co nejvic vody.
@Anonymní píše:
@lleennttiillkkaa tak kojení v dohledné době nebude, ale jako motivace určitě dobrá. Já už jsem jednu kávu nahradila vitakávou (tu večerní), ale i tak je moje skóre pekelné. Chuťově to sice není ono, ale trochu mě to pomáhá ošidit chuť na kafe na pohodu. Snad si na to zvyknu.No, a jak se teď cítíš, nějaké pozitivní či negativní změny?
A kolik tech kav pijes?
Ja si dam rano dve, po obede jedno a nekdy jeste odpoledne jedno. Mezi tim piju caro a meltu.
@Anonymní píše:
Ahoj všem, hledám zkušenosti těch, kterým se podařilo zbavit se závislosti na kofeinu. V poslední době piji kávy opravdu hodně, a už to ani moc nemá ten nakopávací efekt, spíš bez toho nefunguji, a i po x šálcích se pořád cítím unavená a bez energie. Mám i „absťák“ v podobě bolestí hlavy, když do sebe kofeinu nedostanu dost. Kromě toho mi kafe i chutná, a je to takový můj uklidňovák, takže kromě toho, že mě drží při vědomí, si ho dávám „na uklidnění“ či „na pohodu“. Cílem je počet káv denně výrazně omezit, abych se vešla do 2-3 šálků denně, nebo třeba možná zkusit i úplně kafe eliminovat, pokud by to mělo nějaký blahodárný efekt - ale tím si zatím nejsem jistaTakže, zajímá mě, jak jste začaly odvykat od kávy, co pomohlo, a jaké to mělo efekty stran vašeho zdraví. Jestli se ta námaha s tím spojená vyplatí - nějaké vylepšení psychiky či víc energie v dlouhodobém horizontu atd.
Mam to za sebou. Chce to pro zacatek velke odhodlani. Odvykacka trvala 14 dni a to jen pro, ze jsem vysazovala po jedne kave. Telu trvalo tak dva dny, nez si zvyklo a potom jsem vysadila dalsi. Jako nahradu jsem mela zeleny caj, melta, vita kava apod. mi nechutnaji. Prvni tyden jsem mela stridave navaly zimy a vedra. Bolesti hlavy si uz nepatuji, tyden jsem je tlumila brufeny. Po tom tydnu, kdy uz jsem si myslela, ze to mam skoro za sebou, prisly krece v zaludku. Trvaly s prestavkami cely dalsi tyden, chvilemi jsem byla paralizovana bolestmi, ale taky to preslo. Dnes jsem strasne rada, ze jsem do toho sla, je mi o hodne lip. A uprimne, kdo nezazil zavislost na kofeinu, tak nepochopi, cim clovek musi projit.
@PID No jo, ale kofein a tein jsou dost podobné, nechci jen vyměnit jednu drogu za druhou.
Samozřejmě, zelený čaj je relativně zdravý. Musím se přiznat, že když potřebuji extra kofeinovod, a vím, že nebudu mít kde si dát kafe, tak před odchodem kávu završím ještě zeleným čajem, protože tein je dlouhodoběji, byť mírněji, působící…
Akorát po čaji lítám hoodně na WC, po kávě, na kterou už jsem navyklá, takto ne.
Aktuálně dám tak kolem 6 šálků denně, když je nějaká spánková krize, tak to může být i víc. ![]()
Zeleny caj je takove pohlazeni proti unave, kava nakopnuti. Ja jsem kavu nahradila zelenym cajem, ale ted kdyz ho nemam, tak mi to nevadi. Kdyz jsem driv nemela kavu, tak mi bylo spatne.
@lenka_ ![]()
Dost se toho bojím, snažím se teď dodělat školu, člověk pořád má nějaké důvody, proč se to zrovna nehodí. Ale už mám tak nějak pocit, že mi ta káva vysává elán, či co. Kromě toho mám i dost problémy s noční nespavostí (spíš psychické, vždycky nejvíc řeším věci v noci, mozek jede na plné obrátky, neusnu), ráno naopak se vstáváním, takže je o důvod víc, proč s tou kávou udělat krátký proces.
Křeče v žaludku, jo? Tak to by mě nenapadlo. ![]()
Pověz mi, prosím, víc o tom, v čem všem je Ti lépe, ať mám motivaci ![]()
Teď už kávu nepiješ vůbec? Potažmo kolik piješ čaje? A kolik kávy jsi pila, jestli se můžu zeptat?
@lenka_ píše:
Mam to za sebou. Chce to pro zacatek velke odhodlani. Odvykacka trvala 14 dni a to jen pro, ze jsem vysazovala po jedne kave. Telu trvalo tak dva dny, nez si zvyklo a potom jsem vysadila dalsi. Jako nahradu jsem mela zeleny caj, melta, vita kava apod. mi nechutnaji. Prvni tyden jsem mela stridave navaly zimy a vedra. Bolesti hlavy si uz nepatuji, tyden jsem je tlumila brufeny. Po tom tydnu, kdy uz jsem si myslela, ze to mam skoro za sebou, prisly krece v zaludku. Trvaly s prestavkami cely dalsi tyden, chvilemi jsem byla paralizovana bolestmi, ale taky to preslo. Dnes jsem strasne rada, ze jsem do toho sla, je mi o hodne lip. A uprimne, kdo nezazil zavislost na kofeinu, tak nepochopi, cim clovek musi projit.
A tys vypila te kavy kolik. zes mela tak silnou zavislost?
@Anonymní píše:
@lenka_
Dost se toho bojím, snažím se teď dodělat školu, člověk pořád má nějaké důvody, proč se to zrovna nehodí. Ale už mám tak nějak pocit, že mi ta káva vysává elán, či co. Kromě toho mám i dost problémy s noční nespavostí (spíš psychické, vždycky nejvíc řeším věci v noci, mozek jede na plné obrátky, neusnu), ráno naopak se vstáváním, takže je o důvod víc, proč s tou kávou udělat krátký proces.Křeče v žaludku, jo? Tak to by mě nenapadlo.
Pověz mi, prosím, víc o tom, v čem všem je Ti lépe, ať mám motivaci
Teď už kávu nepiješ vůbec? Potažmo kolik piješ čaje? A kolik kávy jsi pila, jestli se můžu zeptat?
Pila jsem 5 kav denne strasne moc let. Na konci jsem uz byla hodne unavena a telo si rikalo o dalsi davku, tak jsem se rozhodla prestat.
Ted je mi lip, uvedomila jsem si, ze jsem kvuli tomu byla ve stresu, ve kterym ted nejsem. Je mi uplne jedno, kdy budu mit dalsi kavu. A mam i vic energie. Nejakou dobu jsem kavu nepila vubec, ted si dam po obede, protoze mi chybela ta chut a vune.
Ono by to odvykani bylo rychlejsi, kdybych ji prestala pit ze dne na den, ale ja jsem potrebovala fungovat, starat se o rodinu a chodit do prace, tak jsem vysazovala postupne.
Rano ted piju hrnek zeleneho caje. Pres den v zime caj dle chuti, v lete vubec. Mnozstvi zeleneho caje neresim, nekdy ho vypiju celou termosku, jindy nic. Mam pocit, ze na ten tein nijak nereaguji.
Jestli se ted ucis, tak s tim pockej az po zkouskach. Ja za 2 mesice statnicuju a dobrovolne bych za techto podminek do odvykacky nesla.
@lenka_ Tak ten nárůst energie si od toho slibuji taky, děkuji, že mi potvrzuješ, že je to možné. A za jak dlouho od dekofeinizace jsi pozorovala zlepšení?
Ahoj všem, hledám zkušenosti těch, kterým se podařilo zbavit se závislosti na kofeinu. V poslední době piji kávy opravdu hodně, a už to ani moc nemá ten nakopávací efekt, spíš bez toho nefunguji, a i po x šálcích se pořád cítím unavená a bez energie. Mám i „absťák“ v podobě bolestí hlavy, když do sebe kofeinu nedostanu dost. Kromě toho mi kafe i chutná, a je to takový můj uklidňovák, takže kromě toho, že mě drží při vědomí, si ho dávám „na uklidnění“ či „na pohodu“. Cílem je počet káv denně výrazně omezit, abych se vešla do 2-3 šálků denně, nebo třeba možná zkusit i úplně kafe eliminovat, pokud by to mělo nějaký blahodárný efekt - ale tím si zatím nejsem jista
Takže, zajímá mě, jak jste začaly odvykat od kávy, co pomohlo, a jaké to mělo efekty stran vašeho zdraví. Jestli se ta námaha s tím spojená vyplatí - nějaké vylepšení psychiky či víc energie v dlouhodobém horizontu atd.