Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tak to záleží, co v tom servisu objeví a jestli ta závada byla sepsaná ve smlouvě.
@Anonymní píše:
Zdravím, kamarád prodal auto, kupující koupil, kamarád mu řekl, vše co o autě věděl, že studene občas škube, že svití kontrolka, která pak zhnasne. Kupující oka a teď mu volala jeho paní, že s autem jela, kontrolka se rozsvítila a ona to dala tedy do servisu.Co s tím, je to skrytá vada a náleží vrácení peněz?
Omlouvám se za anonym.
co bylo v kupní smlouvě? pokud zlatá formulka - že byl kupující seznámen se stavem vozidla a souhlasí s ním, tak je to v klidu.
Ve smlouve je–ze auto odpovida stari, ze kupujici souhlasi vsemi okolnostmi a stavem vozidla. A ze podpisem s tim souhlasi
Jeste ze byl seznamen se stavem vozidla a prebira ho tak jak je.
@Anonymní píše:
Jeste ze byl seznamen se stavem vozidla a prebira ho tak jak je.
pak by to mělo být v klidu. Upozornil, upozornil. otázkou je, co v servisu objeví. Ovšem pokud prodával v dobré víře, že tam nic není, neměl by být problém..
Chyby a vady by měly být explicitně vyjmenovány. Svítící kontrolka může znamenat vadné čidlo, softwarovou chybu, nebo taky potřebu zgenerálkovat moto (např.). Záleží na konkrétní vadě, ale pokud by to bylo hodně drahé, doporučoval bych právní konzultaci, názor emimina nebude mít takovou váhu.
Generální formulace, byl se stavem seznámen nic neznamená, protože pokud tam nebylo x nezávislých svědků, kupující popře.
Všechny tyto závady je nutné vždy explicitně dát jako přílohu smlouvy nebo do smlouvy.
Hrozí odstoupení od smlouvy, nebo náhrada škody.
@martina.se píše:
pak by to mělo být v klidu. Upozornil, upozornil. otázkou je, co v servisu objeví. Ovšem pokud prodával v dobré víře, že tam nic není, neměl by být problém..
To není pravda, tím, že do smlouvy prodávající uvede, že auto je prakticky vrak (nebo že za nic neručí) se automaticky nezbavuje odpovědnosti za stav vozidla. Prvních 6 měsíců se má za to, že vada, která se projeví, tam byla už při koupi. Další věcí je formulace „že auto škube“, které není jednoznačné a může se z něj vyvodit plno závěrů - škubání auta nerovná se nepojízdnost auta. Pokud v servise zjistí, že auto je na odpis, tak se kupující může bránit. A nejednoznačná formulace vždycky jde k tíži toho, kdo ji použil jako první. V každém případě do půl roku je na prodávajícím, aby dokázal, že ta vada tam nebyla. Toto většinou končí u soudu.
Vím to proto, že jsme takto koupili auto za celkem dost peněz, u kterého byla vada „hlučnější motor“. Auto zkrátka přestalo jet a oprava motoru by se skoro rovnala jeho nákupní ceně. Autobazar reklamaci zamítl a budeme se soudit, nejspíš to vyhrajeme.
@Zabatko píše:
To není pravda, tím, že do smlouvy prodávající uvede, že auto je prakticky vrak (nebo že za nic neručí) se automaticky nezbavuje odpovědnosti za stav vozidla. Prvních 6 měsíců se má za to, že vada, která se projeví, tam byla už při koupi. Další věcí je formulace „že auto škube“, které není jednoznačné a může se z něj vyvodit plno závěrů - škubání auta nerovná se nepojízdnost auta. Pokud v servise zjistí, že auto je na odpis, tak se kupující může bránit. A nejednoznačná formulace vždycky jde k tíži toho, kdo ji použil jako první. V každém případě do půl roku je na prodávajícím, aby dokázal, že ta vada tam nebyla. Toto většinou končí u soudu.
Vím to proto, že jsme takto koupili auto za celkem dost peněz, u kterého byla vada „hlučnější motor“. Auto zkrátka přestalo jet a oprava motoru by se skoro rovnala jeho nákupní ceně. Autobazar reklamaci zamítl a budeme se soudit, nejspíš to vyhrajeme.
až to vyhraješ, dej vědět. Ono fakt záleží na více věcech ![]()
Prodala sem auto spatne startovani, vadu jsem rikala samozrejme narovinu. Do smlouvy se to nepsalo pac sme se dohodli, ze stahnu cenu z prodeje na opravu. Ok pani souhlasila a pak mi volala ze ji spatne startuje
a jeste ze kdyz mu vic slapne da auto do otacek 6tis tak auto rve
nevim jak ostatni ale ja řadim u 2tis otacek a vzdy vse ok
tak sem ji to takto rekla. Ale me tak napadlo kdyz pani znici do 6mes motor ci cokoliv jineho stale jsem za auto ja zodpovedna? Mela tam sebou automechanika, ten si auto projel, usoudil ze motorove je dobry nikde nic netriska nedrnci atd. Semnou byla dcera, moja sestra se svagrem u prodeje takze mam svedky ze ohledne prodeje vse probehlo v poradku. Ale i presto mam furt strach, ze pani s cerstvim ridicakem meho bejvaleho dědouška uzene k smrti
a kdyz se zacnou ohanet pul rocnim vracenim ci opravama
co myslite? ![]()
@AjinaVlada
pokud si kupující upozornila na jisté vady, ona smlouvu podepsala, pak souhlasí s tím co je ujednané ve smlouvě, případně na co byla upozorněna. Smlouva je nyní podle NOZ -občanský zákoník je zrušený, tak by tam mělo být napsané alespoň, toto, abys byla kryta, pokud to tam máš, tak je to dobře, přesto jsi jí upozornila. Byl u toho nějaký svědek?
Prodávající prohlašuje, že mu nejsou známy žádné skryté vady prodávaného automobilu, na které by kupujícího neupozornil.
Kupující prohlašuje, že se řádně seznámil se stavem prodávaného motorového vozidla, zejména se všemi případnými závadami popsanými v čl. II této smlouvy a v tomto stavu jej nabývá do svého vlastnictví.
Uf, záleží, co máš v té smlouvě
ale jestli jsi snižovala cenu kvůli opravě, tak paní nemá šanci se hádat. Máš to v té smlouvě??
Chtela jsem to tam dopsat ale pani nechtela, ano rekla sem ji vse o cem sem vedela. Svedky sem u toho tez mela. Znacku tu nechci zminovat ale byl 02 nabehano 218tis a nechala jsem ho za krasnou cenu. Pac mam sluzebni auto a tohle mi tu stalo obcas sem ho natocila a nakonec sem se rozhodla ho prodat. Pani sem to i takto rekla. Divila se ze je pekny na svuj vek
a ten jeji automechanik chvalil motor
Ale spis me zarazilo to ze jeste 6mes budu za nej rucit
?
Zkusila sem ofotit smlouvu stazenou z netu a vlastne jen vyplnene jmena atd. Bohuzel mi ta smlouva nejde ofotit lip snad to bude videt.
@lear to uz tam nemam dopsane
ted mi to vrta v hlave ze sem MELA ale co uz budu doufat ze nebudu mit kolem toho opletacky ![]()
Zdravím, kamarád prodal auto, kupující koupil, kamarád mu řekl, vše co o autě věděl, že studene občas škube, že svití kontrolka, která pak zhnasne. Kupující oka a teď mu volala jeho paní, že s autem jela, kontrolka se rozsvítila a ona to dala tedy do servisu.Co s tím, je to skrytá vada a náleží vrácení peněz?
Omlouvám se za anonym.