Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, mám dotaz
Rekonstruujeme domek a potřebujeme probourat okno v obýváku, které tam není, ale vedlo by do zahrady sousedky. Ta nám už dopředu řekla, že nám to nedovolí. Přitom je to jen zahrada, na kterou oni nechodí, jak sama řekla, ani ji nepotřebují, nevyužívají. Měli jsme zájem ji odkoupit, to však také odmítla
Prosím, poraďte, jestli máme nějakou šanci to okno tam mít, je tam dost tma
Děkuji ![]()
@Natysek36 Zalezi na vzdalenosti od plotu. Mimojine. To ale zjistis na mistim stavebnim uradu, ne tady.
Tak to nevím, šla bych se poptat na nějaký úřad či třeba právníka zda k oknu potřebujete souhlas, ale oknem přece nijak nenarušujete její pozemek. No nevím, já bych se ptala jinde než protivné sousedky
Na úřad jsme volali, bohužel paní, která to má na starost, má dovolenou. Ale jiná nám řekla, že souhlas potřebujeme, ale spíš mě zajímá, jestli pokud sousedka bude trvat na tom, že ne, jestli je to konečná.
Hm kamoska tohle taky řešila. Musela mit souhlas souseda, ze mu to neva. A pak stejne začal dělat problemy, tak okno pak musela udělat maličké. Ale oni jsou barák na barák, mezi nimi je sotva deset metru.
@Natysek36 řešili jsme něco podobného v půdní vestavbě, sousedka nám odmítla povolit okno ve štítě, z kterého jsme při vyklonění vyděli na jejich zahradu. Stavebnímu úřadu nestačil ani argument, že další dva sousedi tam také vidí, takže to soukromí tam stejně nemají… Nakonec jsme vyřešili střešním oknem z jiné strany (vidíme tam ve výsledku asi ještě lépe, než z toho původního štítového okna…). Takže dle mé zkušenosti nezmůžete prakticky nic. Pokud chcete světlo, můžete uvažovat o mléčném sklu nebo tak něco, to by myslím mohlo projít. Popř. nedělat okno, ale část zdi z luxfer.
@Marie432875 píše:
Hm kamoska tohle taky řešila. Musela mit souhlas souseda, ze mu to neva. A pak stejne začal dělat problemy, tak okno pak musela udělat maličké. Ale oni jsou barák na barák, mezi nimi je sotva deset metru.
Oni mají domek nad námi v kopci, tam vůbec není vidět, ta jejich zahrada je od jejich domku strmě dolů, takže tam ani nechodí, max 2×za sezonu posekat trávu. Paní nám vyloženě řekla, že zahradu nevyužívají, ale prostě neprodá a okno nepovolí
Jen mi to připadá jako naschvál. Jsme tady krátce, oni tam bydlí dlouho. Prý jak jsme si to koupili, tak to máme…
@Natysek36 nasi postavili na nesouhlas souseda balkon, z ktereho jde videt do zahrady. Zkoulaudovali to bez zabradli (jakoby bez balkonu).. Zabradli tam dali dodatecne a soused prestal prudit. Ale podrobnosti nevim ![]()
@berusa.m píše:
@Natysek36 Jak daleko jste od jejího pozemku?
Náš domeček navazuje hned na jeich zahradu ![]()
@Natysek36 píše:
Náš domeček navazuje hned na jeich zahradu
Hmm, tak to máte pramalou šanci. I když k tomu asi nemá sousedka důvod, má na to právo.
Bez souhlasu souseda bych do toho nešel, akorát to zadělá na další spory…
Skvělá možnost je, jak uvedla @LN luxfery. Mám a fakt to funguje skvěle, krásně propuští světlo.
@LN píše:
@Natysek36 řešili jsme něco podobného v půdní vestavbě, sousedka nám odmítla povolit okno ve štítě, z kterého jsme při vyklonění vyděli na jejich zahradu. Stavebnímu úřadu nestačil ani argument, že další dva sousedi tam také vidí, takže to soukromí tam stejně nemají… Nakonec jsme vyřešili střešním oknem z jiné strany (vidíme tam ve výsledku asi ještě lépe, než z toho původního štítového okna…). Takže dle mé zkušenosti nezmůžete prakticky nic. Pokud chcete světlo, můžete uvažovat o mléčném sklu nebo tak něco, to by myslím mohlo projít. Popř. nedělat okno, ale část zdi z luxfer.
Já nevím, no, ono už tam je okno z kuchyně(tu bychom chtěli propojit z obývákem),ale malé, protože z venku už je stráň, takže nejde zvětšit. A je ještě blíž jejich domku. Chtěli bychom domeček ve venkovském stylu, tam se mi ty luxfery vůbec nehodí ![]()
@Tink Lama píše:
@Natysek36 nasi postavili na nesouhlas souseda balkon, z ktereho jde videt do zahrady. Zkoulaudovali to bez zabradli (jakoby bez balkonu).. Zabradli tam dali dodatecne a soused prestal prudit. Ale podrobnosti nevim
@berusa.m píše:
Hmm, tak to máte pramalou šanci. I když k tomu asi nemá sousedka důvod, má na to právo. [/citace@Premek_Orac píše:
Bez souhlasu souseda bych do toho nešel, akorát to zadělá na další spory…
Skvělá možnost je, jak uvedla @LN luxfery. Mám a fakt to funguje skvěle, krásně propuští světlo.Já právě také ne, proto jsme za ní šli se domluvit. Když jsme domeček kupovali, zdálo se, že by neměla problém nám zahradu prodat, ale teď obrátila, že prý jí lidi říkali…