Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Sany80s píše:
Jedni sousedi si postavili dům a okna dali přímo nad sousedův pozemek.
V projektu asi byla jinde a na tuhle stranu asi byla jiná okna(koupeplna, komora…).
A dodatečně tam museli postavit zeď.
Na okraji pozemku kousek před oknem, fakt chuťovka.
Zajímalo by mě, jestli jim to za ten švindl stálo.
Tak švindlem opravdu nic nechci
@Magdaleeena píše:
@Natysek36 Tož světlo si přivedeš třebas světlovodem, může být nepřiznán, takže atmosféru venkovského domu nenaruší..
O tom jsme také uvažovali.
@Natysek36 píše:
Za mě: Pokud budu míc víc světla v domě a vlastně v místnosti, kde trávím nejvíc času, tak budu mít opravdu lepší pocit z bydlení. Kdyby šlo např. o ložnici, tak mi to nevadí.
Tak obzvlast pro mistnost, kde travis nejvic casu, bych okna na svuj soukromy pozemek nedovolila. Neco jineho je treba loznice, kde se clovek vyskytuje obcas, ale predstava, ze na me nekdo kouka vpodstate cely den, se mi dost ekluje (je mi jasny, ze nebudes vysedavat u okna a smirovat sousedy, ale jde o ten pocit).
@LN píše:
@Natysek36 tak snad máte vlastní rozum… „lidi říkali“ je pro staršího člověka jednodušší říct, než to, že to vadí jemu samotnému.
Naopak, já bych pochopila, kdyby řekla, že jí vadí, že by jsme viděli k nim do zahrady, ale nechápu, že řekne, že jí to nevadí, dokonce poprve řekla, že s tím problém nemá, že nám to určitě povolí, ale když jsme za ní přišli už nahotovo pro souhlas, tak řekla, že ne
@Bábrdl píše:
A proč tam proboha chodili kouřit, nebo tam dávali hnojniště?
Proc asi, aby sousedi nesedeli u okna a necuceli. Bezne vesnicke naschvaly. Takove ty nekonecne sousedske spory a zabomysi valky
Moje babicka s dedou to vyresili tak, ze si z te mistnosti udelali kuchyn a dali si tam luxfery. Tim spor skoncil. Mamina sousedka tam ma loznici, takze ji bylo povoleno oteviraci okno z mlecneho skla, aby si tam mohla vetrat. Jenze vsechna tahle okan vedou primo do dvora v prujezdu - nejvic frekventovana mista. Vubec nechapu, kdo to vymyslel, ale proste holt to tak driv staveli. Mimo jine jsou ty domky z veprovic a jeden jako druhy, i uvnitr.
@Amys píše:
Tak obzvlast pro mistnost, kde travis nejvic casu, bych okna na svuj soukromy pozemek nedovolila. Neco jineho je treba loznice, kde se clovek vyskytuje obcas, ale predstava, ze na me nekdo kouka vpodstate cely den, se mi dost ekluje (je mi jasny, ze nebudes vysedavat u okna a smirovat sousedy, ale jde o ten pocit).
Já se nemám na koho koukat, když tam celý rok nikdo není na té zahradě. A navíc jedno okno už tam je ![]()
@Natysek36 Tak se ji to zrejme rozlezelo v hlave. Kdyz na nas pred par lety soused vybafl, jestli bychom mu casem neodprodali kus zahrady, tak jsme taky souhlasili s tim, ze uvidime, ze proc ne. Nicmene jak jsme to tu postupne dali dohromady a celou zahradu vyuzivame, tak to proste padlo
Je to nas pozemek, mame na to pravo. Zadny zavazny slib jsme nedali. Vybafl na nas s tim chvilku po tom, co jsme se nastehovali, takze jsme jeste nevedeli, co a jak vyuzijeme, nevyuzijeme, meli jsme na vec jiny nazor a postupne ho zmenili. ted je nam zahrada porad mala
![]()
@Procházející píše:
Vy jste si koupili nový barák a už máte takové znalosti ohledně sousedky? Kdyby mě pořád někdo otravoval s tím, že muj barák je na kopci, je neprodejný, děcka ho nechtějí, zahradu nevyužívám… bla bla. Tak jim okno nepovolím už z principu. Je to její zahrada a dům a ona si tam může dělat, co chce. A se svým záměrem, co udělá se svým majetkem se ti nemusí svěřovat.Já bych tě taky nechtěla za sousedku, z tvoji strany žádné pochopení ani pokora… Bych se bála, co vymyslíte příště. A pokud někomu řeknu, že okno nepovolím, že chci mít na zahradě soukromí, a on mi řekne, že by tu zahradu koupil, taky bych neustoupila. Je to arogance.
Už tu zazněla různé alternativní řešení, žádné se ti nelíbí, ty nejsi ochotná přistoupit na kompromis…
Nejprve jsme se ptali, jestli by zahradu neprodala. Až potom na to okno. A kompromis je podle Tebe co? Sousedka řekala na vše ne a o ničem se bavit nechce. A já nechci dělat naschvály. Teď tady vypadám jak blbka, která si neváží starých lidí. Naopak, staré lidi mám ráda a vážím si jich.
Jenže ona má na tu přístupovou cestu ze zákona nárok. Ty na to okno automaticky ne. Takže neargumentuješ vhodně, přiměřeně, k věci.
@Natysek36 píše:
Já jsem odepisovala tomu panovi, co psal, že by si sousedka mohla před naše okno dát třeba balíky slámy
@Natysek36 píše:
Nic takového nikomu necpu, to jsou všechno informace od sousedky nám, proto nechápu její jednání. A nemám rozhodně v úmyslu někomu dělat něco naschvál, nebo bez povolení.
Ale ona ti nemusí říkat všechno, ty nevíš, jak ona to tam má… Třeba to nemyslela všechno definitivně. Pohádala se s dětma, potřebovala si vylít někde srdce a ty svoje problémy zveličila… Ona jednoduše nechce okno, a má na to právo. A neoháněj se jejíma starostma, ty nevíš, jak ona to tam má…
Na vašem místě udělám nějaký kompromis a chovám se tam slušně a s respektem, až jednou tu zahradu budou prodávat, třeba ji prodají vám. Když vás budou znát déle, třeba i to okno povolí. Ale když se někde přistěhujete, jste cizí a prosazujete se tímto způsobem, nikdo vám nevyjde vstříc. Už jen z principu…
@Magdaleeena píše:
Jenže ona má na tu přístupovou cestu ze zákona nárok. Ty na to okno automaticky ne. Takže neargumentuješ vhodně, přiměřeně, k věci.@Natysek36
Mimochodem, s tou cestou taky vyrukovala sousedka.
@Natysek36 píše:
Já se nemám na koho koukat, když tam celý rok nikdo není na té zahradě. A navíc jedno okno už tam je
To ale neznamena, ze to tak musi byt navzdy. Ja te bytostne chapu, opravdu, ale proste mi prijde lepsi to vyresit nejak jinak. Radsi zmenit dispozice tomu, vpodstate ja osobne bych se snazila nahradit i to okno, co uz do te zahrady vede. Ale ja jsem trosku paranoidni, co se soukromi tyce. Do nasi zahrady je videt jen trosku, na par mistech, kde si se sousedy chodim povidat, ale jinak mame soukromi, do baraku nam neni videt vubec. Ale uznavam, ze v dnesni dobe to spousta lidi ma jinak, obzvlast v radovych zastavbach nebo takovych tech bytovych domech, kdy minipozemky oddeluje nizky plutek a neni se kam schovat, jak je to vse male.
@Amys píše:
To ale neznamena, ze to tak musi byt navzdy. Ja te bytostne chapu, opravdu, ale proste mi prijde lepsi to vyresit nejak jinak. Radsi zmenit dispozice tomu, vpodstate ja osobne bych se snazila nahradit i to okno, co uz do te zahrady vede. Ale ja jsem trosku paranoidni, co se soukromi tyce. Do nasi zahrady je videt jen trosku, na par mistech, kde si se sousedy chodim povidat, ale jinak mame soukromi, do baraku nam neni videt vubec. Ale uznavam, ze v dnesni dobe to spousta lidi ma jinak, obzvlast v radovych zastavbach nebo takovych tech bytovych domech, kdy minipozemky oddeluje nizky plutek a neni se kam schovat, jak je to vse male.
My jsme tady na takové polosamotě, ale k nám je vidět odevšad, což se dá vyřešit třeba živým plotem. Ale my nevidíme sousedce na domeček, jen na tu zahradu je vidět krásně i z naší zahrady, takže jí nemůže vadit ztráta soukromí. Škoda, že neumím poslat nějaký plánek jak to je postavené ![]()
Já bych taky okno, ze kterého by bylo vidět přímo na můj pozemek, nepovolila.
Na svém pozemku ctím své soukromí a jsem ráda, že mi tam nikdo nečučí.
U nás ve vsi (v našem okolí) je to zase tak, že pozemky jsou defacto rozděleny delšími domky. Domky mají všechna okna na jih do své zahrady, na západ (do ulice) a na východ (na louku). za domem na sever začíná zase zahrada dalšímu sousedovi, který to má stejně. Takže každý vidí okolo a do své zahrady, nikoli do zahrady souseda.
Asi bych si nekoupila domek s tím, že mi ústně někdo slíbil, že mi k tomu prodá zahradu nebo dodatečně povolí okno, kdyby mi na tom hodně záleželo a nebylo by to jisté.
Vyřešila bych to něčím na způsob luxfer či neprůhledného skla. Dnes je všeho takový výběr, že by neměl být problém vybrat něco, co se bude hodit k venkovskému stylu.
Lidi, vy nečtete moje příspěvky. Soukromí nikomu neberu. Z kuchyně už je do té zahrady vidět, ze zahrady naší, která s tou zahradou sousedí také a dokonce i z oken v patře, které tady jsou.