Omáčky pro ročního prcka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Omáčky pro ročního prcka
Ahoj, mojí malý byl teď rok a má děsně ráda omáčky. Jenže mám asi nějak málo fantazie. Měla už kuře na paprice, svíčkovou a rajskou a nějak nevím jak dál. Má slabej atopickej ekzém, takže takovou koprovou si jí moc netroufnu. Ale snad budete mít nějakej tip, na nějakou další vhodnou, aby nejedla pořád to samý.A já abych taky nemusela každý týden vařit tři omáčky kolem dokola
. Moc děkuju za odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
já teda neporadim, ale prcek má taky rok tak se těšim co maminky napíšou. Ještě jsem mu omáčky nedělala. můžu se zeptat jak je vaříš, třeba tu svíčkovou, tak tam dáš klasickou smetanu nebo UM? a co jako přílohu. Promiň, že se tak hloupě ptám, ale mám první mimčo a zkušenosti teprve střádám
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pro takhle malý prcky se hodí jakákoliv zeleninová, namátkou mrkvová, okurková, kedlubnová atd. ![]()
Pro inspiraci můžeš mrknout tady:
http://www.mimibazar.cz/recepty.php?…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
normálně jí tam dám trochu smetany. To jí nemůže nijak uškodit. My pořád kojíme, takže doma ani um nemám a nechce se mě kvůli omáčce kupovat. Jako přílohu jí do toho dávám takový těstovinový kytičky (prodávají to jako zavářku do polívky). Nechám je víc povařit, aby byly hodně měkký a nemusí to moc kousat, protože velký kousky moje slečna bojkotuje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
motiko,
já dělala svíčkovou babyfriendly
, na trošku másla nebo oliv. oleje jsem hodila zeleninu pod svíčkovou, trochu vody, podusit doměka a pak rozmixovat. Maličko osolit a to bylo všechno, omáčka byla krásně hustá díky zelenině a žádná smetana tam dětem nikdy nechyběla.
Dělala jsem s masem i bez, jako přílohu klasické těstoviny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ten můj taky nijak slavně nekouše. a základ děláš klasicky osmaženou cibulku? prej to už roční můžou, ale já se prostě nějak bojim
vařim mu zatim jen klasiku masou, zeleninu a těstoviny nebo rýže vše vařený a rozmixovaný. ale jak jsem si přečetla předešlí příspěvek tak tam ty omajdy byly celkem fajnový ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sunnyside píše:
motiko,
já dělala svíčkovou babyfriendly, na trošku másla nebo oliv. oleje jsem hodila zeleninu pod svíčkovou, trochu vody, podusit doměka a pak rozmixovat. Maličko osolit a to bylo všechno, omáčka byla krásně hustá díky zelenině a žádná smetana tam dětem nikdy nechyběla.
Dělala jsem s masem i bez, jako přílohu klasické těstoviny.
jejda takhle je to fajn, děkuju za tip
, určitě uvařim ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem malé podlila kuřecí kousky na pánvi vodou (smetanou), podusila a přidala zeleninku. A to jsem jí dávala s brumkaši (bramborová kaše).
Nebo ,,rajskou" - na kapce olivového oleje jsem rozpasírovala rajčata (z plechovky, v létě čerstvá) a trošku dosolila a dosladila
nám jsem tam přidala koření.
Ale my moc neomáčkovali. Spíš jsem jí dávala masíčko se zeleninkou, rýží, bramborem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
asi jsem to špatně napsala. uvařím jí normální základ svíčkový, rozmixuju s trochou smetany, bez smetany to podle mě už není svíčková, ale to je jen můj pocit, nikomu to nenutím
a pak před finálním dochucením jí odeberu zvlášť a pro nás dochutím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
eManzelkaAmama píše:
Já jsem malé podlila kuřecí kousky na pánvi vodou (smetanou), podusila a přidala zeleninku. A to jsem jí dávala s brumkaši (bramborová kaše).
Nebo ,,rajskou" - na kapce olivového oleje jsem rozpasírovala rajčata (z plechovky, v létě čerstvá) a trošku dosolila a dosladilanám jsem tam přidala koření.
Ale my moc neomáčkovali. Spíš jsem jí dávala masíčko se zeleninkou, rýží, bramborem.
no právě já potřebuju vymyslet nějaký omáčky, protože samotný kousky se jí nelíběj ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ták já jsem nedávno dělala prckovi svíčkovou úplně miminkovskou, na páře jsem uvařila mrkev a petržel a pomačkala s oliv.olejem a bílým jogurtem. k tomu dětské těstoviny od sunaru a maso taky z páry.ale je fakt,že malému ještě není 9 měsíců,tak ještě moc vymýšlet nemůžu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám 15 měs prcka a dávámmu jídlo co máme my. Jen před dokončením odeberu , kvůli soli a pepři. Takže rajiská, svíčková, guláš, koprovka. Vše a jak papkal
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jak jsem koukala na ten odkaz, tak v podstatě to je mléčný jíškový základ a nějaká zelenina ![]()
Já dělala zatím jen svíčkovou a koprovku.
Svíčková - na másle mouku (jíška), zalít plnotučným mlékem, povařit a případně dolévat mléko, až je hustota akorát, ve vedlejším kastrolku trošku povařit mrazenou zeleninu pod svíčkovou (nemusí být úplně měkká, stejně to pak mixnu) a pak to mixnout dohromady a trošku osolit.
Koprovka - to samé jíška a povařit s plnotučným mlékem a pak zamíchat sekaný kopr a lehce osolit, už nevařit (s koprem).
Rajskou jsem nezkoušela, ale vrhnu se na ni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nám teď bude taky rok a k obědu dávám malýmu pořád jen rozmačkanou v páře vařenou zeleninu (různou) se lžičkou oliv.oleje, obden s masem, někdy s rýží a žádný velký změny v jídelníčku zatím neplánuju
. Možná je to i tím, že doma českou klasiku vůbec nevaříme ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pro Katku plánuju udělat cibulovou. Cibulku mi baští i syrovou ![]()
Dělala jsme petrželovou - bešamel nebo základ na kteroukoliv bílou omáčku a do ní petržel nať.
Moje holky to jako malé mají rády obě.
Svíčkovou a rajskou měla Kačka s náma - klasiku poctivou bez kostek, ale normálně kořeněnou.
Kousky jsem řešila že jsme je smíchala s rozmačkanou zeleninou nebo bramborem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit