Mléko od krávy - upravovat?

2566
15.3.11 17:17

Mléko od krávy-upravovat?

Ahoj,
máme možnost kupovat si mléko přímo od chovatele krav.
Mléko je čerstvě nadojené, teplé, nijak upravované.
A teď- je potřeba ho nějak upravovat-převařovat?, nebo ho můžeme vypít jen tak?
Já mám pocit, že se říká, že kvůli přenosu nějakých chorob se má převařit, ale je to opravdu potřeba? a jak převařit- kolik stupňů a jak dlouho??
Ráda bych ho dávala i dětem 3 a 8 let, chovatel má 3 kravičky- čisté, chované na BIO způsob.
A další otázka- jak může být toto mléko tučné?
Díky! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Michaelakkk
15.3.11 17:19

My občas chodíme pro mléko do automatu a to se doporučuje převařovat nevím teda proč, le radši bych ho dětem převařila, přece jen ještě nejsou tak velký :-)

• Citovat
  • Upravit
2566
15.3.11 17:22

No, já právě taky tuším, že se má to mléko převařit (vlastně je asi stejné jako to z automatu), ale nevím jestli musí fakt bublat na 100´C a na jak dlouho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
15.3.11 17:24

m honecháme vždy projít varem pár minut pořád mícht a nechat schladnout :-)

• Citovat
  • Upravit
1905
15.3.11 17:25

pasterizace je rychle a kratke privedeni mleka k teplote 72C a nasledne schlazeni. Ma to zmensit vyskyt patogennich latek v mlece, ale vyzkumy se lisi v nazorech.. jako vzdy ze…

Takze pokud jsou kravy zdrave, a farmar cistotny, ja bych klidne davala cerstve..

tuk v mlece zalezi na plemenu krav, ale je kolem 4%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
15.3.11 17:26

ahoj
ja kupuji v automatu,mliko prevarim a pak podavam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3089
15.3.11 17:30
janno píše:
pasterizace je rychle a kratke privedeni mleka k teplote 72C a nasledne schlazeni. Ma to zmensit vyskyt patogennich latek v mlece, ale vyzkumy se lisi v nazorech.. jako vzdy ze…

Takze pokud jsou kravy zdrave, a farmar cistotny, ja bych klidne davala cerstve..

tuk v mlece zalezi na plemenu krav, ale je kolem 4%

Přesně tak, mě také bylo doporučeno nechat chvilku na 80°C Dříve jsem ho pila nepřevařené,ale v těhotenství bych si to netroufla :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
15.3.11 17:33

Já bych čerstvé mléko nepila. Určitě ho krátce převařit. Od mala jsem jezdila na vesnici, kde se kupovalo mléko od sousedů, kteří měli krávy a dle zkušeností babiček… syrové mléko by nepily. Svoje zkušenosti s tím mají :wink:. I když krávy vypadají úplně zdravě a farmář je čistotný. Sýry z nepasterovaného mléka se také prodávají, chuťově jsou lepší… no ale zdravotní riziko tam je. Je to každého rozhodnutí. Obzvlášť děti bych to riziko nenechala podstoupit. Asi ani nikdy syrové mléko nepily? Tak jim to krátce převařené a ochlazené také vadit nebude :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2186
15.3.11 17:57

za mě pro dospělé nepřevařovat, čerstvé ještě teplé mléko je výborné, upila bych se ho, převařené už mi tak nejede, tedy vůbec, ale to zálěží na chuti, však ochutnejte
pro děti bych ho převařila, hlavně pro to mladší, je fakt, že když jsem ochutnala čerstvé poprvé jako dítě a vypila 2 hrnky, měla jsem průjem, pak si tělo zvyklo :lol:
ze začátku bych ho dávala po troškách, tedy dětem určitě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
15.3.11 18:03

Díky všem za radu a názor! :potlesk:
Raději ho převařím- teda- ohřeju na těch cca 72´C- jestli to teda bez teploměru poznám.
Takže: rychle ohřát na 72´C a rychle zchladit. Stačí to?
Mimoch.- kdybych z něj chtěla sebrat smetanu- to z převařeného už asi nepůjde, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
15.3.11 18:28

Ahoj,smetanu sbírám za studena,někdy si z ní ušlehám máslo.V teplém mléce by udělala hustý škraloup.Převařuji v mlékovaru.To je dvojitý hrnec kam se nalije voda.Nasadím píšťalku a když začne pískat tak nechám tak 1-2min.Nepřipálí se,nepřeteče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1818
15.3.11 18:35

Jé když si vzpomenu na praxe jak jsme pily mléko z chladících varen přímo v kravíně. Teplé mě teda nikdy nechutnalo. Leda od koní to je super sladké psi se po něm mohli utlouct. :mrgreen:
Ale radši bych ho dětem převařila a dávat postupně taky znám spoustu lidí co je to pěkně prohnalo přeci jen je to tučnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1905
15.3.11 18:55

:0) jj, taky radsi studene primo z chladirny..mnam..

Urcite bych neprevarovala (tj pres 100C) protoze to je sterilizace, a cokoliv dobreho to neprezije. Proto se mleko prodava pasterizovane, ne sterilovane…

Smetanu sbirat za studena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
15.3.11 18:57

Tak janno a mamina44 už napsaly vše podstatné - já jen dodám, že zahřátím na pasterizační teplotu se ničí jak klasické hnilobné a kvasné bakterie, tak i případné výskyty prudce patogenních zavlečených bakterií jako je Legionela atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
15.3.11 19:26

Teď kupujeme v kravíně z automatu (je na něm cedule o nutnosti sterilizace), smetanu dekantuju (sleju z vrchu lahve) a používám na vaření. Nepřevařuju. Holky už jsou „velké“ a výskyt patogenů v mléce beru jako profylaxi (jsme všichni očkovaní proti TBC), obsah náchylných makromolekul (..biotika, enzymy…) je pro nás cennější.
Množství tuku v nadojeném mléce kolísá s roční dobou, dle plemena a kvality stravy, plnotučné by mělo mít alespoň 3,5%.
Tak jak to popisuješ bych mléko schladila, odsadila (dekantovala-oddělila tukovou fázi), podle odvahy převařila nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí