Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já taky 2× potratila a nikam sem nešla, dr mi říkala že 2× je to ještě náhoda, dali sme si pár měsíců pauzu a pak už to vyšlo.
Mě poslali na imunologii, genetiku, hematologii a nakonec i na ambulantní hysteroskopii. Doktor mi řekl, že po 2 potratech je vyšetření potřeba. Akorát je pravda, že já to podstupovala už v CARu, ne u své doktorky, ta se se mnou zabývat nechtěla.
Po dvou raných potratech nebo spíš biochemických těhotenství nemá smysl nic vyšetřovat. Navíc pokud to bylo s odstupem čadu. Pořád to spadá do kategorie náhody. Ne všechna vajíčka jsou kvalitní a ne všechna embrya životaschopná. Štítnou žlázu si klidně vysmetřit nech, i když to by jsi měla v rámci preventivních prohlídek u obvodního. Alarmující jsou opakované potraty ve vyšších týdnech těhotenství.
Ahoj, toto spíš než potrat je biochemické těhotenství. Pokud by to byly dva potraty, tak ano, to bych už s lékařem řešila. Ale biochemické je něco, co většina žen ani nezjistí. Pokud opravdu nejde o cílené snažení a testování hned v den MS nebo hned při krátkém zpoždění, většinou si ženská myslí, že se jí prostě jen opozdila menstruace. Také je asi podstatné kolik ti je let, tzn plány do budoucna. Děti nebo dítě tedy už asi máš… Já jsem třeba začala se snahou až kolem 37 roku. První bylo toto biochemické. To nepočítám vůbec ani jako těhotenství nebo potrat, pak jsem ale potratila v 7tt a 10tt a to už jsem řešila, hlavně vzhledem k věku, kdy prostě nebylo přede mnou ještě dost let na nějaké zkoušení. stejně tedy na nic objektivního nepřišli. nicméně biochemické je fakt častá věc, oplodněné vajíčko se prostě neuhnízdí (příroda ví, proč ho nechce udržet) a odejde se zpožděnou MS. potrat to není. Ale chápu, že i tak to je v době snažení deprimující ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
chystám se k doktorovi, protože jsem již 2× (ne tedy za sebou) spontánně potratila. Nevím v jakých týdnech, ale byl to úplný začátek. Jednou byl na testu duch, podruhé už pěkná čárka, ale nikdy ne „dálnice“. Chtěla bych se zeptat vás, které si tím také prošli…co mě u doktorky čeká? Jaké vyšetření se dělá jako první? Mám si něco „vydupat“? Nechám si u obvodacky zkontrolovat štítnou žlázu a beru vitamíny. Nevím co víc pro to ještě můžu udělat…jsem docela zoufalá a smutná. Díky za rady a odpovědi.
To nejsou potraty, ale biochemicka tehotenstvi. Kdyby nebyly dnesni supersuper citlive testy, ani bys o nicem nevedela, jen bys mela zpozdeni. Tady neni moc duvod neco vytrerovat, takto konci az polovina vzniklych tehotenstvi, ani to nekdy zenska nezaregistruje.
Potratila jsem 2× za sebou, jednou spontánní potrat v nějakém 9. týdnu, podruhé biochemické a nic se nedělalo, to se prostě stává. Další těhotenství přišlo 2 měsíce po posledním potratu, k lékaři jsem šla kolem 10. týdne poprvé, pak ve 12. na screening, ve 20. na druhý, ve 30. na třetí screening a tím moje návštěvy u MUDr. skončily, dále jsem chodila na poradny jen k PA. U doktora jsem byla 4×. Nevím, jak by častější návštěvy mohly mít jakýkoliv vliv na spontánní potrat. To se prostě stane, pokud člověk vyloženě nemá nějakou vadu, která nedovoluje dítě donosit.
@Fjodorka ona zakladatelka spíš myslela, že by šla na vyšetření, aby se zjistily příčiny, proč k tomu dochází (ne že by chtěla až bude těhotná být stále pod kontrolou). ale myslím, že u biochemického nemá moc smysl to vyšetřovat. Zvlášť jestli už dítě má (se stejným otcem), tak ví, že je schopná donosit do zdárného konce. Jinak po opakovaných potratech v pozdějších týdnech (dva potraty a více) má rozhodně smysl hledat „proč“ se to děje. Často se přijde na problém v genetice, imunitě, štítná žláza, různé ty trom. mutace atd. Pak už když žena těhotná je, tak to, že jí někdo bude prošetřovat týden co týden případnému potratu nezabrání, to máte pravdu. ale zakladatelka myslím spíš chce znát příčiny těch biochem. těhotenství. Chce právě zjistit případnou vadu. To u potratů být může, ale biochem. těhotenství není potrat
Dítě nemám, je mi 27 let. Ještě jsem se nezačali ani snažit, spíš nám to ulitlo. Teď bude svatba a po svatbě se chceme začít fakt snažit. Ale když se tohle stalo už 2×, tak mi vrtá hlavou proč.
Já to zažila 6× a to jen v době, kdy jsme se o dítě snažili. Kolikrát to bylo do té doby, kdy jsem si jen myslela, že mám zpožděnou menzes, to netuším… Je to proto, že embryo má nějakou vyvojovou nebo genetickou vadu a přestane se vyvíjet. Je to běžné a opravdu to v tuto chvíli není potřeba řešit.
@Anonymní píše:
Dítě nemám, je mi 27 let. Ještě jsem se nezačali ani snažit, spíš nám to ulitlo. Teď bude svatba a po svatbě se chceme začít fakt snažit. Ale když se tohle stalo už 2×, tak mi vrtá hlavou proč.
Být tebou, zatím se s tím snažím nestresovat. To, že si necháš vyšetřit štítnou žlázu, tím nic nezkazíš. Zkoušejte dál, třeba do třetice to klapne…
Já jsem z toho příspěvku původně nějak (špatně) pochopila, že už dítko máte, psala si, že se to nestalo za sebou. Z toho jsem myslela, že jsi měla biochemické, pak že zdárné těhotenství a pak zas biochemické. Každopádně, zatím bych neplašila. Zbytečné nervy jsou horší překážkou. Příroda tak vybírá zdravé embryo. I u mladého zdravého páru dochází k chybám při tom „spojení“, a to mnohem častěji, než si myslíme. Já jsem řešila až potraty, po dvou jsme prošli kolečko vyšetření v CAR. Bez nálezu, závěr je ten, že prostě už mám většinu vajíček špatných, u mě je to věkem a je to zkrátka loterie. I při IVF se ukázalo, že všechna embrya byla vadná. Ty jsi v ideálním věku. Zkoušela bych cca ten rok, pokud se to bude opakovat nebo přijde potrat už potvrzeného těhotenství, tak bych šla na další vyšetření.
Je to v pořádku. Problém některých žen je spíš v tom, že z nějakého důvodu věří, že ten normální stav je ihned otěhotnět a donosit zdravé dítě. Jako kdyby příroda byla neomylná. Přitom to tak není. Stalo se to jen dvakrát. Navíc mají ostatní pravdu v tom, že byste to ani nezjistila, kdybyste žila v jiné době. Řešila bych to kdyby se mi to stalo několikrát ve chvíli, kdy už mám těhotenství potvrzené od doktora a je tam bijící srdce atd. Ale i tak by dvě selhání ještě byly spíš náhoda…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.
Ahoj,
chystám se k doktorovi, protože jsem již 2× (ne tedy za sebou) spontánně potratila. Nevím v jakých týdnech, ale byl to úplný začátek. Jednou byl na testu duch, podruhé už pěkná čárka, ale nikdy ne „dálnice“. Chtěla bych se zeptat vás, které si tím také prošli…co mě u doktorky čeká? Jaké vyšetření se dělá jako první? Mám si něco „vydupat“? Nechám si u obvodacky zkontrolovat štítnou žlázu a beru vitamíny. Nevím co víc pro to ještě můžu udělat…jsem docela zoufalá a smutná. Díky za rady a odpovědi.