Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, koukala jsem, že je tady plno diskuzí o zápachu úst u dítěte, ale můj dotaz je specifický a odpověď jsem na něj v žádné diskuzi nenašla.
Dcera (4 roky) je v mojí péči a přibližně 3× za měsíc spí u svého táty. Vždy, když se od něj vrátí, tak jí smrdí dech. Během krátké doby, maximálně do hodiny to přejde. Zároveň má po návštěvě u něj mnohem žlutější zoubky, které pak drhneme. Před pár týdny byla na dentální hygieně (ano, už tak brzo, přestože zoubky pečlivě dočišťuji, tak to bylo nutné), potom měla zoubky bez zubního kamene, nádherně bílé a teď po návratu od otce opět žluté. Možná to souvislost nemá, ale pro jistotu zmiňuji… nemáte s tím někdo zkušenost? Čím by to mohlo být způsobeno? Co s otcem případně zkusit řešit?
Děkuji moc za Vaše rady a zkušenosti.
@PeťaPMS píše: Více
A dcera ti řekla, jestli si u táty čistí zuby?
Pokud člověk nemá zdravotní problém (zánět mandlí, zažívací potíže), pak za zápach můžou špatně čištěné zuby.
Když přijde od táty, tak jí hned čistíš zuby? Píšeš, že do hodiny je zápach pryč.
@cecetka Děkuji za odpověď. Ona říká, že si je u něj čistí a že jí je táta i dočišťuje. Když přijde domů, tak ji většinou sprchuju a jde do čistého oblečení. Ona je od něj totiž hrozně špinavá. Ale zuby nečistíme. Vrací ji domů večer, takže čištění nechávám až po večeři. Přijde mi, že to přejde samo od sebe a se zuby to nesouvisí. Že spíš je tam jiný problém a ten ovlivňuje i to, že jí zuby žloutnou. Ale moc mě nenapadá, co by to mohlo být.
A nemáš to tak trochu vsugerovaný? ![]()
Myslím tím, že hledáš problém tam kde není. Možná, že jsi vůči jejímu otci spíš zaujatá. ![]()
Protože je zvláštní, že zápach do hodiny z ničeho nic jen tak zmizí.
Připadá mi to celé zvláštní.
Promluv si o tom s tvým ex a uvidíš co za tím stojí. ![]()
@Černá Madonna píše: Více
Asi tak, za víkend zuby nezežloutnou, leda by je celou dobu louhovala v kafi nebo čaji, případně žvýkala kurkumu ![]()
Zápach může být z toho, že otec má doma suchý vzduch nebo klimatizaci plus dítě málo pije.
@Černá Madonna Jenže ten zápach necítím jen já. Ale i ostatní, kdo je někdo u nás v době, kdy ji přivede.
Asi málo pije, z toho zvykne páchnuť z úst. Alebo ide o stravu, moje deti chodia smradľavé aj zo školy, ak majú niečo silno cesnakové. Inak si ale nemyslím, že skutočné zažltnutie môže vzniknúť a zmiznúť behom dňa…ak teda nehovoríme o silnom povlaku pri úplnom nečistení.
Asi ste trošku zaujatá…ak je otec starostlivý a čistia zuby, neriešila by som to.
@Ina82 děkuji, to by mohlo být ono! Dcera říkala, že jí u taťky nechutná voda. Takže se jí možná vyhýbá a pak za celý den skoro nic nevypije. To dává smysl. Díky moc! Jj, ty zoubky s tím asi nesouvisí, jak jsem psala už v úvodním příspěvku. Jen jsem si říkala, že pro jistotu zmíním. Začnu jí dávat lahvičku s vodou navíc. Děkuju!!!
@medvidka já ale neřešila prvotně zuby, ale zápach z úst. Asi to nebylo z příspěvku jasné. Děkuji za tip s tím nedostatkem pití! Pravděpodobně to bude mít souvislost.
@Ina82 strava možná taky. Ona u něho jí hlavně ořechy, ovoce a zeleninu. Jinak skoro nic. Její otec zastává velmi specifické stravování…
Může to být opravdu i nedostatkem tekutin, jak píše medvídka i Ina.
Pokud chceš vědět pravou příčinu, odpověď nejlépe najdeš, když se na to zeptáš dcerky i svého ex.
My se tu můžeme jen domnívat. ![]()