Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý den,
je mi skoro 21 let a před několika dny jsem nešťastně uklouzla na mokré dlažbě a vyhodila jsem si čéšku - vyskočila mi úplně do strany ven. Záchranka mě odvezla na traumatologii, kde mi čéšku nahodili zpět, udělali rentgen a pustili mě s ortézou a berlemi domů. Propouštěcí zpráva byla příznivá a byl mi také dovolen došlap dle tolerance v ortéze. Dnes jsem byla na ortopedii v jiné nemocnici na kontrole a CT ukázalo, že je čéška zlomená, je tam přítomno více odlomků a asi i nějaké poškození chrupavky.
Doktor mi po zhodnocení a poradě vzhledem k mému mladému věku nařídil na 11.6. operaci. Prý mi koleno spraví, abych s ním neměla už žádné problémy do budoucna - např. další vyskočení čéšky.
Bohužel jsem ale v životě žádnou operaci nepodstoupila, takže nevím do čeho jdu a velmi se bojím ![]()
NENAŠEL BY SE ZDE PROSÍM NĚKDO, KDO PODSTOUPIL OPERACI ČÉŠKY A MOHL BY SE ZDE PODĚLIT O SVOU ZKUŠENOST? JAK HODNĚ BOLELO KOLENO PO OPERACI, DALO SE TO VYDRŽET? JAK DLOUHO VÁS PO TÉ OPERACI NECHALI V NEMOCNICI? JAK DLOUHÁ BYLA REKONVALESCENCE? A JSTE NYNÍ S VÝSLEDKEM SPOKOJEN/A?
Budu velmi vděčná za jakékoliv odpovědi, pomůže mi to ![]()
Přeji hezké dny.
Anna
Na operaci čéšky jsem byla minulý rok v říjnu. Čéška mi opakovaně vyskakovala při špatném šlápnutí, zakopnutí, vždy jsem jí nahodila sama zpátky a několik týdnů nosila ortézu. Zlomenou jsem jí neměla, ale už jsem byla z toho opakovaného vypadávání (pak už i při běžném rotačním pohybu) otrávená, že jsem se rozhodla to řešit operativně. Operovali mě v Hořovicích. První den byla operace, druhý den mě z nemocnice pustili. Přes noc jsem měla v koleni dren, který mi vyndali, než jsem šla domů (to bylo celkem nepříjemné). Dostala jsem ortézu a na nohu jsem nesměla vůbec šlapat 6 týdnů. První 3 dny jsem doma brala léky na bolest, postačili mi 2 denně a hodně chladila. Nejvíc to bolelo, když jsem dala nohu dolů a vstala, ale nebylo to tak strašné, čekala jsem to popravdě horší. Vaz kolem čéšky, který jí drží v kolenní jamce mi šroubem přichytili na stehenní kost a lehce uvolnili vnější vaz. Za 4 měsíce jsem šla na druhou operaci, kdy mi šroub odstranili. Opět první den operace, druhý den domů. To už nebolelo skoro vůbec, šlapat jsem mohla hned a necítila jsem žádné omezení. Teď už je koleno úplně zahojené a čéška drží na místě, tak snad už to tak bude napořád.