Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím. Babička (75) si zlomila krček, kvůli špatným výsledkům krve se operace posouvala až se rozhodli ji neoperovat vůbec a převést na LDN. Zlomený je 14 dní. LDN pro nás nepřichází v úvahu, máma s babičkou plánuje zůstat doma a postarat se o ni s pomocí pečovatelky, která by docházela. Nemá někdo podobnou zkušenost? Dá se to vůbec doma zvládnout? Může se to opravdu zahojit i bez operace? Zvládl někdo i rehabilitovat? Děkuji za jakoukoliv odpověď.
@Lucq píše: Více
Aktuálně řešíme něco podobného. Babička (89) si zlomila dva obratle. Operace ne. Takže nemocnice a oddělení následné péče (dřív LDN). Úžasná péče o babičku, veliké zlepšení, rehabilitace, krásně jí (doma se odbývala a od nás nic nechtěla). Konečně bere pravidelně léky (my tomu nerozumíme v LDN se neodváží protestovat a jde vidět zlepšení
. Příští týden nastupuje do domova důchodců. Nerozumím tomu, proč pro Vás LDN nepřichází v úvahu. To se bojíte čeho? Zůstat doma s takovým člověkem je neuvěřitelně náročné, vím od kamarádky. Nemáte žádný svůj život, senior často je na své lidi protivný, odmítá spolupracovat, pečující osoby padají na hubu…Kamarádky máma je na pokraji kolapsu. Denně šestkrát za dopoledne k babičce, ta už odmítla wc, chce plíny, přebalovat, dceru prohání jak nadmutou kozu, prý je to její povinnost jí posloužit
Ještě doplním, že mne mile překvapilo jednání i péče jak v nemocnici, tak na oddělení následné péče. Žádné odkladiště na umření, vlídné sestry, moc ochotná paní primářka, sociální pracovnice…O babičku je postaráno, my pravidelně chodíme na návštěvy, vždy nám vypráví, co nového, že jí chutnají polévky, knedlíky, puding…Nadává na rehabilitace, ona by se na to nejraději vyprdla, ale tam musí, tak už krásně chodí, sedí, dojde si na záchod…Doma by nás poslala někam ![]()
LDN je rozhodně výrazně lepší volba než doma. Nebo jestli si maminka myslí, že dokáže sama rehabilitovat s babičkou v takové kvalitě jako rehabilitační, tak směle do toho.
Ono záleží na tom, jak konkrétní LDN funguje. Třeba my jsme babičku na LDN měli dva týdny a dodnes toho lituju, neskutečně rychle sešla a bohužel umřela. Otřesné to tam bylo, mezi postelemi sotva ulička na projití, člověk po operaci neměl šanci se tam rozchodit. Vedle na posteli se jedna paní neustále kývala a vydávala zvuky. Celé to prostředí působilo velmi depresivně. Když jsem zavolala sestru, že je babičce zle, dostala jsem vynadáno, že jí nic není, že si vymýšlí (ten den umřela). Takže já bych už LDN u nás nikoho nesvěřila.
Asi závisí jaké LDN. Moje zkušenosti jsou takové, tak jestli se jí chcete zbavit, dejte ji do LDN:(
Doma je to těžké, ale jde zařídit kde c…domácí péči, ošetřovatelkku, rehabilitaci…
Domácí péče je v těchto případech v podstatě ta nejhorší možnost, pokud člověk nemá téměř neomezené prostředky na odbornou péči, popřípadě není sám odborník, který se hodlá obětovat.
Ona má nějaké další problémy? V případě, že by tam byly nějaké další problémy, které by znamenaly samy o sobě krátké dožití, pak ano.
Pokud je jinak naolik zdravá, aby tam byla pravděpodobnost dožití třeba deset let, pak bych hledala možnosti, jak ji dát plně do pořádku. Protože ji jinak odsuzujete defakto k hnití (mentálnímu i fyzickému) zaživa.
@Kolicek95 píše: Více
Rehabilitační může chodit domu. A některé cviky opravdu lze kvalitně provádět doma. LDN neni univerzálně idealni, ve spouste případech naopak.
@Sany80s píše: Více
Jak často si myslis, ze je v LDNkach ta rehabilitacni péče zajistovana? Uprimne, ja mam s LDN jen ty nejhorší zkušenosti pokud tam člověk nema někoho „sveho“. Pribuzneho vyzadujiciho péči a rehabilitace jsme taky meli raději doma. Ano, bylo to nesmírně náročné, hodne pomáhali fyzioterapeuti chodící domu, ale LDN je ve spouste případů konečná.
@Nimie píše: Více
Pokud si zajistíš tu správnou LDN, tak několikrát denně.
Děkuji všem za odpověď. LDN jsme vyloučili protože máme už zkušenost s jiným členem rodiny a byla to hrůza, to ale bylo těžké delirium z alkoholu a tušili jsme že je tam na „konečné.“ Babička by měla jít opravdu jen na doléčení na pár týdnů. Ale ano, máme strach že z ní udělají ležáka. Ona je zvyklá být mezi velkou rodinou v domě plném lidí, když je chvíli někde v nemocnici hned všechno vzdává a opouští se. Zvažujeme už i tu LDN, po poradě s lékařem, ale nechce se nám do toho. Každopádně to už není moje rozhodnutí. Nemá někdo zkušenost přímo s hojením krčku bez operace? Jak náročné to bylo, jak to starší člověk zvládl?
@Sany80s píše: Více
Ano, ale i tak to částo bývá max. 2× a jen pracovní dny. Zajišťovali jsme pak dodatečně i vlastní fyzio, protože spousta z těch zařízení na to třeba zrovna nemá kapacity nebo není ochotná to řešit.
Veškerý problém je v tom vybrat „správnou LDN“ a ještě aby v ní bylo místo a úplně ideálně, aby byla v dosahu, protože dojíždět i kdyby jen pár krát týdně hodinu, dvě v jednom směru je částo komplikující. A třeba moje poslední zkušenost byla s LDNkou, která byla velmi chválená, a přesto to extrémně podělali. Tahle zařízení jsou opravdu problém.
@Lucq píše: Více
Ano, mám a vždy z toho člověkla byl ležák za přímé podpory rodiny, která ho dobrými úmysly do tohoto stavu dostala.