Operace očí - vada na dálku/zkušenosti

Anonymní
1.5.23 23:43

Operace očí - vada na dálku / zkušenosti

Ahoj,
je mi 28let a uvažuju o operaci očí. Mám vadu na dálku -9,5 (čočky). Roky to odsouvám, protože mám strach, ale ten nekomfort je horší a horší.
Prosím, kde jste byli spokojeni? Nebolela operace? Jak dlouho jste byli doma než jste šli do práce? A co pojišťovna, přispívá něco?

Děkuju moc za informace :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2603
2.5.23 00:16
@Anonymní píše:
Ahoj,
je mi 28let a uvažuju o operaci očí. Mám vadu na dálku -9,5 (čočky). Roky to odsouvám, protože mám strach, ale ten nekomfort je horší a horší.
Prosím, kde jste byli spokojeni? Nebolela operace? Jak dlouho jste byli doma než jste šli do práce? A co pojišťovna, přispívá něco?Děkuju moc za informace :kytka:

Před lety kolegyně měla manžela očního lékaře, tehdy ve fakultní nemocnici, nyní má svoji ordinaci. On osobně by na takovou operaci nešel, viděl jsem i jiné oční lékaře s brýlemi. Proti tomu lékaři, kde se oči operují, refrakční vady, tak ze zásady brýle nenosí. Je to hodně o komerci.
Tehdy mi ten lékař vysvětloval, že dojde k oslabení oční vrstvy (?rohovky). U některých operací se odřízne vrstvička rohovky, pod ní se něco dělá a zas se ta vrstva tam vrátí. Nijak se to nešije, drží to v podstatě přilepené, neumím to lépe popsat. Operací je více druhů, ten lékař odmítal ty, které rohovku zeslabují.
Kolega před lety na operaci byl, o bolest asi nejde, ale nepříjemné mu to bylo. Myslím, že pak šel normálně do práce, ale bylo to na něm znát. Nebude to bolet určitým typem bolesti, asi jako šití kůže bez umrtvení. Spíš taková tupá bolest či tlak. Je otázka, jestli si nechat upravovat rohovku, nebo radši neprovést výměnu čočky. Když už ta operace. S doktory se těžko radit, před lety mě doktorka posílala na operaci kvůli šedému zákalu. Šel jsem si pro druhý názor do fakultní nemocnice, ne do Neovize, na které byla napojená. Operace snad za 15 let, stav oka odpovídal věku, výborné vidění, žádný zákal, jen refrakční vada. Bohužel část lékařů je takto napojená na byznys, točí se tam obrovské peníze, ty operace jsou v podstatě velmi rychlé, nějaká čtvrthodina. I více lékařů, co mají ordinaci, tak krom toho ještě operují. Ti bohužel nejsou objektivní, velká část, ti budou doporučovat operaci, aby měli zákrok. Chce to jít k doktorovi, který se těmi operacemi neživí a dělá jen klasickou oční medicínu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
2.5.23 00:32
@Anonymní píše:
Ahoj,
Prosím, kde jste byli spokojeni? Nebolela operace? Jak dlouho jste byli doma než jste šli do práce? A co pojišťovna, přispívá něco?Děkuju moc za informace :kytka:

Ještě doplním, já mám 7.5 a už léta se mi to neposouvá, léta tím myslím 15 let, přesně nevím. Předtím o necelou dioptrii slabší, ještě předtím tak o 1d méně. Spíš bych investoval do dobrých brýlí, kvalitní čočky dělané na míru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.5.23 02:20

Mám operaci před 14 lety, Lexum Praha, MUDr. Holubová (nevím jak dnes, tehdy byli nejlepší). 10,5 dioprtie, nic moc silná rohovka, doporučovali fakické čočky, já se bála (tehdy novinka, moje oční dr. mi tvrdila, že se ta vlastní čočka zakalí atd.), tak jsem to dala půl na půl - jedno oko fakickou, druhé femtolasik (tehdy nejlepší lasik) za cenu zbytkové vady (1 - 1,5 dpt.).
Průběh už si moc nepamatuji, ale operaci - vložení té fakické čočky jsem měla v analgosedaci, kdy mě uspali, jsem srab. Přede mnou to dost lidí dalo s umrtvením a ještě se rozloučili.
Za týden jsem měla lasic, bylo dost hrozný mít mezi očima takový rozdíl a nějak fungovat.
Ten byl celkem v pohodě, pamatuji si jen, že jsem se měla dívat na nějaké světýlko. Jen tedy při operaci Holubová ten ten přístroj zastavila, šla k počítači něco přeměřit, změnila to na obyčejný lasic, čímž dosáhla mnohem menší zbytkové vady - 0,5 dtp.
Hojení bez komplikací, nic si moc nepamatuji.
Zhoršení o -1 až -1,5 dpt. o 10 let poté v těhotenství - vítáno, vidím dobře na blízko. Stále přitom splňuji požadavky na vidění při řízení (i když radši brýle mám). Vlastní čočka stále čirá, fakická dle dr. vypadá velmi dobře. Mám suché oči, ale to jsem měla i předtím a pracuji u počítače, ale to laserované sušší. Také to laserované častěji chytí nějakou infekci (klasický zánět). Jsem s výsledkem velmi spokojená, bylo velmi frustrující otevřít oči a nevidět dítě v postýlce. S prací neporadím, tehdy jsem byla s prvním na RD.
Obě oči mají za šera světlené efekty a samozřejmě každé jiné :-) Čočky jsem postupně přestávala snášet, naposledy jsem měla čočky na 30 dní kontinuálního nošení, které jsem vydržela tak 8 hodin? Byla jsem schopna si je vyndat v práci na záchodě, abych netrpěla po cestě domů.
Brýle s velmi drahými a nejvíce tenčenými skly vypadaly velmi neesteticky.
Pojišťovna nic nedala, ale dalo Lexum - provedli levnější lasic, z ničeho nic mi vrátili cca 8000 Kč, což jsem tedy nečekala.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
2.5.23 05:20

Ahoj, mám 10 let po operaci, v vojenske nemocnici (jinam bych nesla), není to masokombinát jak neovize atd …vidím pořad stále dobre (tuk tuk ), měla jsem 7 dioptrii a astigmatismus, jsem již po porodu, přirozene…za me nejlepší rozhodne nelituji, nejlepší investice

• Citovat
  • Upravit
7
2.5.23 07:04

Před cca 15 lety jsem byl v UVN ve Střešovicích. Tehdy už několik let stabilizovaná vada -3,5D.
Začíná se předoperačním vyšetřením, kdy se oko důkladně proměří, aby věděli, jaký typ operace je pro oko nejlepší a zda je vůbec zákrok možný. Já měl tuším epilasik, ale je to tak dávno, že už si to nepamatuju a navíc se to od té doby dost posunulo.
Pak samotný operační termín - zákrok tuším v úterý. Přišel jsem, rozkapali mi oči, aby se roztáhla zornice. Samotný zákrok trval cca 20 minut? Položili si mne pod přístroj, pomocí nějakého automatického skalpelu odřízli vrstvu rohovky a pak samotný laser, který trval cca 30 sekund. Obě oči v jeden termín. Personál milý, všechno vysvětlovali, nebyl problém se na cokoliv zeptat. Po zákroku je doporučeno se cca týden vyhýbat lidem, kvůli možné infekci. Další tři dny jsem chodil na kontroly, jestli všechno probíhá dobře. Nafasoval jsem dvoje kapky do očí - jedno umělé slzy, druhé možná nějaká ATB proti zánětu.
V den operace jsem bez problémů viděl, druhý den takový tupý tlak za očima (jako když je člověk hodně unavený), takže mi bylo nejpříjemnější ležet se zavřenýma očima. Od třetího dne dál už celkem pohoda.
Do práce jsem šel až asi po týdnu/10 dnech od operace, ale to bylo dáno tím, že jsem dělal v zahradnické firmě - sečení trávy, kácení, zakládání trávníků, takže samé prašné činnosti a chtěl jsem dát očím čas. Pak jsem nosil pro jistotu sluneční brýle s takovým těsnícím molitanem, aby se mi prach nedostával do očí.
I teď mám pořád 0 - 0,25 dioptrie, takže já jsem spokojený a UVN můžu jen doporučit ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
647
2.5.23 07:38

Pred patnacti lety v Detske nemocnici Brno, sla jsem z 6,5 dioptrii na nulu, cistou nulu mam dodnes.

Obcas dodnes je to oko na dotek vice bolave. Druhe jsem si delat nenechala a nenecham, kompenzuji ho kontaktni cockou (3,5 dioptrie).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
2.5.23 08:16
@Anonymní píše:
Ahoj,

Mám 12,5 roku po LASIK krátkozrakosti -7 a - 9D včetně nějakého astigmatismu
Refrakční centrum Praha, které doporučuju nejen já, ale každý o kom vím, že tam byl, včetně aktuálních pacientů. Když jsem před pár lety byla u očařky kvůli vyškrtnutí „brýle nebo čočky nutné“ z řidičáku, tak hýkala nadšením, jak dobře byla operace provedená a jak minimální jizvy mám a měla potřebu to napsat i do zprávy.

Operace nepříjemná je, ale pro mne to nic strašného nebylo. Doma jsem byla možná 3 dny? Nic hrozného se nedělo, použitelně jsem viděla hned druhý den.

Tenkrát jsem byla i v ÚVN na vyšetření a to chování k pacientům bylo strašný. Nikdo se nepředstavil, svinským krokem mne hnali kamsi se zaregistrovat, nic nevysvětlili, pacienti se na přístrojích střídali jak svatí na orloji, primář s doktorkou na sebe o typu mé operace pokřikovali přes chodbu, musela jsem se okamžitě objednat na termín, přestože jsem říkala, že nevím, jak budu v té době moci, že se akorát budu stěhovat.

To chování v Refrakčním centru bylo úplně jiný, představili se, měli na mne čas, všechno vysvětlili, objednat jsem se mohla, až když jsem věděla, jak budu mít čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18791
2.5.23 08:36

Já mám 6 let v Lexum. Čtvrtek dopo operace a už při priklopeni te části oka zpět jsem viděla skvěle. Původně -5 a-5,75. Do práce v pondělí. Dělám na počítači. Vadily mi bile meetingovky, ze to bolelo tak týden až dva do oči. Jinak žádné problémy. Stále mám jedno na nule a druhé stále cca -0,25. Dioptrie se mi nezměnily 10 let. Operace před detma a mám dvě, beze změn. Cca první rok jsem vecer měla všechna svetla jak sluníčka (lehký jsou Ok). A tak dva roky mi přišlo trochu horsi vidění v noci a za šera, ale to už je Ok. Ten luxus když otevres oči a vidíš :srdce: oči mám trochu sušší, ale není potreba kapat a na zanety netrpim. Operace nebolela a i pak je to den nebo dva jako smitko v Oku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15439
3.5.23 17:37

Mám to za sebou a mohu doporučit, byla jsem na klinice v Horních Počernicích. Nebolelo to vůbec, zákrok trval chvilku. V pátek mi to dělali, v pondělí jsem šla do práce, z počátku jsem si nemohla zvyknout, měla jsem velkou vadu, ale časem si mozek zvyknul a jsem moc spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
5.5.23 23:55
@Anonymní píše:
Ahoj, mám 10 let po operaci, v vojenske nemocnici (jinam bych nesla), není to masokombinát jak neovize atd …vidím pořad stále dobre (tuk tuk ), měla jsem 7 dioptrii a astigmatismus, jsem již po porodu, přirozene…za me nejlepší rozhodne nelituji, nejlepší investice

Tak do Neovize nebo možná jiný název, ale stejná společnost a majitelka, tak mě před lety posílala MUDr. Ludmila Říhová z Bělehradské (paní, co byla přede mnou, taky tehdy přes 50 tam posílala taky a asi nejen nás dva). Pak jinde mi řekli, že operace šedého zákalu je zcela zbytečná. Bohužel tyto operace jsou obrovský kšeft. Mluvila o Dr. Továrkovi, který skutečně těch opeací asi provedl nejvíce. Zřejmě nedělá nic jiného než ty refrakční operace a šedé zákaly, tj. vybírá si lukrativní zákroky, tedy spíš ta Neovize a on je asi hlavní operatér. Nějak jsem nečetl, že by třeba někomu zachránil zrak, na rozdíl od MUDr Stodůlky. I já, pokud bych volil operaci oka, tak bych se vyhnul komerčnímu prostředí a nechal si udělat od lidí z nemocnice, kteří taky operují - ale dělají i celé oční lékařství, ne jen ty lukrativní zákroky. Udělat těch zákroků velké množství, tak pochybuji, že to toho doktora baví, dokola totéž, hlavně toho nasekat za den co nejvíc.
Mě brýle vidění korigují bezvadně, spíš věkem už musím mít vícery dioptrie, na dálku a na čtení a pak na střední vzdálenost. A k čemu refrakční operace, kde pak zůstane nějaká vada a stejně brýle být musí. Někdy se snad nechává schválně, člověk je zvyklý na minusové brýle, tak se něco nechá. Když oko ztratí akomodaci, tak pak musí být na čtení ty brýle stejně, i když se refrakční vada odstraní.
Mám známého, který má ještě více dioptrií, myslím 9 a vidí bez potíží. I když tady si umím představit jít na zákrok. Dnes dělají tenčená skla, brýle nejsou problém, naopak brýle beru jako estetický doplněk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
6.5.23 09:28
@Náhodný host píše: …
Mě brýle vidění korigují bezvadně, spíš věkem už musím mít vícery dioptrie, na dálku a na čtení a pak na střední vzdálenost. A k čemu refrakční operace, kde pak zůstane nějaká vada a stejně brýle být musí. Někdy se snad nechává schválně, člověk je zvyklý na minusové brýle, tak se něco nechá. Když oko ztratí akomodaci, tak pak musí být na čtení ty brýle stejně, i když se refrakční vada odstraní.
Mám známého, který má ještě více dioptrií, myslím 9 a vidí bez potíží. I když tady si umím představit jít na zákrok. Dnes dělají tenčená skla, brýle nejsou problém, naopak brýle beru jako estetický doplněk.

Jako někdo, kdo tu operaci má za sebou a měl podle měřítek už těžkou vadu, tak ti píšu, že je zatraceně obrovský rozdíl, mít -9 dioptrií, platit obrovské peníze za ten estetický doplněk s tenčenými skly (která před 13 lety stála klidně 8 tisíc jedno!), vybírat náročně brýle, do kterých se takové dioptrie vejdou (ne, ani se supertenčenými čočkami není ani minerální ani plastová tenká jako list papíru), které se vejdou na obličej, tj. jsou dostatečně široké, a mít třeba 1,5D na dálku, nebo brýle k počítači. Ten rozdíl v kvalitě života je neskutečný.
Navíc, když máš brýle, tak máš omezené zorné pole, prostě máš a čím víc těch dioptrií máš, tím hůře vidíš do stran, kde ty brýle nejsou. Takže opět, když by mi oproti devíti dioptriím na dálku zbyla jedna a ty brýle by nakonec byly stejně, furt je to obrovský rozdíl.
Ale jak píšu výše, zatím 12,5 roku po operaci brýle nepotřebuju a to se už blížím nebo jsem ve věku, kdy lidé začínají potřebovat brýle na čtení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
6.5.23 10:53
@annlady píše:
Jako někdo, kdo tu operaci má za sebou a měl podle měřítek už těžkou vadu, tak ti píšu, že je zatraceně obrovský rozdíl, mít -9 dioptrií, platit obrovské peníze za ten estetický doplněk s tenčenými skly (která před 13 lety stála klidně 8 tisíc jedno!), vybírat náročně brýle, do kterých se takové dioptrie vejdou (ne, ani se supertenčenými čočkami není ani minerální ani plastová tenká jako list papíru), které se vejdou na obličej, tj. jsou dostatečně široké, a mít třeba 1,5D na dálku, nebo brýle k počítači. Ten rozdíl v kvalitě života je neskutečný.
Navíc, když máš brýle, tak máš omezené zorné pole, prostě máš a čím víc těch dioptrií máš, tím hůře vidíš do stran, kde ty brýle nejsou. Takže opět, když by mi oproti devíti dioptriím na dálku zbyla jedna a ty brýle by nakonec byly stejně, furt je to obrovský rozdíl.
Ale jak píšu výše, zatím 12,5 roku po operaci brýle nepotřebuju a to se už blížím nebo jsem ve věku, kdy lidé začínají potřebovat brýle na čtení.

Já mám na brýlích -7.5D a když uvážím, že brýle se dávají asi schválně slabší, tj. zcela to nekorigují, tak faktická vada je možná větší. I když tu hodnotu mi ukáže i přístroj, kterým se to měří, tak toto přesně nevím. Od těch -9D to není zas takový rozdíl, i když ten rozdíl tu je. Právě u těch -9D mi to přijde hraniční, někdo to může zvládat bez potíží a u jiného by ta operace byla lepší. Pokud jde o vidění do stran, tak jsem si všiml, že u brýlí vidím ostře přes oblast ve středu. Když něco sleduji u okraje brýlí, tak tam to vidění není ostré, tj. zřejmě ta skla tam mají jinou hodnotu. Jenže ani přirozeně se člověk nedívá, že by neotočil nebo nesklonil hlavu, dívat se šikmo není přirozené. Krom toho se vyrábějí i brýle, které jsou dělané na míru, tj. čočka vyrobená po proměření oka, tj. tento problém tam není (myslím, že to jsou skla Rodenstock). Někdy u těch těžkých vad se schválně ponechá lehká zbytková vada, třeba proto, že někdo je na minusová skla zvyklý. A potom jako rezerva, až oko začne ztrácet akomodaci, tak aby nemusely na čtení být plusové brýle. Mně vyhovuje, že na blízko vidím ostře a brýle musím mít na dálku. Jinak pochopitelně, lehká vada není totéž jako těžká, skla jsou lehká i netenčená, i když u optika jsou schopni vnucovat člověku kde co. Doma mám dosti staré brýle, někdy začátek nebo polovina 90. let. Brýle tlustá skla, řekl bych bez antireflexního povlaku. Ty brýle stály docela hodně, tj. předražené obruby. Tu cenu by dnes šlo vynásobit klidně třikrát, v přepočtu na dnešní ceny a příjmy. Dnes ty brýle zas tolik nestojí, za 2500 mohou být obruby velmi hezké, ovšem ta skla něco stojí, pokud si člověk navolí dražší - značky jako Zeiss a různý nadstandard, jako ochrana proti modrému světlu, hydrofobní povlak atd. Skla s antireflexním povlakem, tenčená rozumně dle výše dioptrií nemusí být zas tak drahá. Je otázka, jestli musí být ta nejdražší, tj. nějaká supertvrdá odolná proti poškrábání, modrý filtr, samozabarvovací atd. Dost těch věcí je zbytečných nebo fungují, ale jejich přínos je značně nafukován marketingem. Optika je dnes byznys. Já radši byznys, tj. být oškubán na financích, u brýlí než u operace, která by byla zbytečná a kterou jde něco pokazit, na rozdíl od nevyhovujících brýlí ty následky jsou někde úplně jinde. A pro operaci bych vybíral pracoviště, kde to není hlavně o komerci, ale kde se poskytuje celé spektrum léčby a ta je cílem. Tj. třeba nějakou fakultní nemocnici s dobrým očním oddělením nebo klinikou a ne nějaké Neovize ap.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18791
6.5.23 11:52

@annlady s tím omezením musím souhlasit. Já měla 5 a 5,75 a nosila jsem furt čočky, protože mi vadily rámečky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
6.5.23 14:48
@Náhodný host píše:
Já mám na brýlích -7.5D a když uvážím, že brýle se dávají asi schválně slabší, tj. zcela to nekorigují, tak faktická vada je možná větší. I když tu hodnotu mi ukáže i přístroj, kterým se to měří, tak toto přesně nevím. Od těch -9D to není zas takový rozdíl, i když ten rozdíl tu je. Právě u těch -9D mi to přijde hraniční, někdo to může zvládat bez potíží a u jiného by ta operace byla lepší. Pokud jde o vidění do stran, tak jsem si všiml, že u brýlí vidím ostře přes oblast ve středu. Když něco sleduji u okraje brýlí, tak tam to vidění není ostré, tj. zřejmě ta skla tam mají jinou hodnotu. Jenže ani přirozeně se člověk nedívá, že by neotočil nebo nesklonil hlavu, dívat se šikmo není přirozené. Krom toho se vyrábějí i brýle, které jsou dělané na míru, tj. čočka vyrobená po proměření oka, tj. tento problém tam není (myslím, že to jsou skla Rodenstock). Někdy u těch těžkých vad se schválně ponechá lehká zbytková vada, třeba proto, že někdo je na minusová skla zvyklý. A potom jako rezerva, až oko začne ztrácet akomodaci, tak aby nemusely na čtení být plusové brýle. Mně vyhovuje, že na blízko vidím ostře a brýle musím mít na dálku. Jinak pochopitelně, lehká vada není totéž jako těžká, skla jsou lehká i netenčená, i když u optika jsou schopni vnucovat člověku kde co. Doma mám dosti staré brýle, někdy začátek nebo polovina 90. let. Brýle tlustá skla, řekl bych bez antireflexního povlaku. Ty brýle stály docela hodně, tj. předražené obruby. Tu cenu by dnes šlo vynásobit klidně třikrát, v přepočtu na dnešní ceny a příjmy. Dnes ty brýle zas tolik nestojí, za 2500 mohou být obruby velmi hezké, ovšem ta skla něco stojí, pokud si člověk navolí dražší - značky jako Zeiss a různý nadstandard, jako ochrana proti modrému světlu, hydrofobní povlak atd. Skla s antireflexním povlakem, tenčená rozumně dle výše dioptrií nemusí být zas tak drahá. Je otázka, jestli musí být ta nejdražší, tj. nějaká supertvrdá odolná proti poškrábání, modrý filtr, samozabarvovací atd. Dost těch věcí je zbytečných nebo fungují, ale jejich přínos je značně nafukován marketingem. Optika je dnes byznys. Já radši byznys, tj. být oškubán na financích, u brýlí než u operace, která by byla zbytečná a kterou jde něco pokazit, na rozdíl od nevyhovujících brýlí ty následky jsou někde úplně jinde. A pro operaci bych vybíral pracoviště, kde to není hlavně o komerci, ale kde se poskytuje celé spektrum léčby a ta je cílem. Tj. třeba nějakou fakultní nemocnici s dobrým očním oddělením nebo klinikou a ne nějaké Neovize ap.

ne, čočky do brýlí se nedávají schválně slabší, ale může se lišit, co přístroj naměří a s čím člověk vidí nejlépe, proto se má správně s optometristou strávit měřením poměrně dlouho a dlouho si hrát s vyměňováním sklíček, než se to doladí

u tenčených čoček dochází směrem od středu ke stranáma k chromatickým vadám, to je dané prostě fyzikou

každá čočka se vyrábí - dobrušuje až po naměření brýlí pro konkrétního člověka do konkrétních rámečků, jestli Rodenstock nějak odlévá a brousí čočky až po objednávce to nevím, možné je všechno

já si kliniku vybírala pečlivě taky, ale taky podle toho, že se tam ke mne nechovali jako k dalšímu na (o)holení, ale jako ke klientovi, který jim nese několik desítek tisíc korun, v čemž ÚVN zcela prohrálo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty