Operace štítné žlázy v pubertě

17
6.12.21 15:18

Operace štítné žlázy v pubertě

Zdravím! :D
Omlouvám se, že se to netýká tématu tohoto webu, jen hledám pomoc na každém rohu… Je mi 14 let, už tři roky se léčím s autoimunitním onemocněním štítné žlázy - hyperfunkce. Jezdíme do Motola, jsem hlídaná, žádné uzly na štítnici nemám (klepu to). Už mi byla doporučena operace od doktora z mého města, díky kterému jsem brala dva roky Thyrozol na uklidnění samotné štítky, nikoliv protilátek produkovaných imunitou. Pak jsme přestoupili do Motola a ještě rok se pokouším o různé alternativy.
Má s tím někdo zkušenosti? Nechci být ve 14 letech bez životně důležitého orgánu a co se týče pak léků - Co když dojdou? Jaký je potom život dál? Mám se bát třeba potom za 15 let problémů s otěhotněním?
Budu ráda za jakoukoliv reakci :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
6.12.21 15:22

Tohle ti zodpoví lékař.. můžeš si vyžádat i jinou konzultaci než na stávajícím pracovišti. Jinak problém do budoucna je hlavně nekompenzovana štítná. Ale třeba moje máma má 2 dcery, o štítku přišla už fakt dávno..a tehdy určitě metody léčení nebyly na takové úrovni jak dneska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27671
6.12.21 15:43

Na štítnou existuje ještě letrox pokud má jeden z nich výpadek nahrazují druhým, u těhotenství se s tím musí počítat takže včas se domluvit na endokrinologii a s počůraným testem naběhnout a hlídat hodnoty ty umí hodně moc pozlobit, ale pokud jsi hlídaná není to problém
je fajn že jsi takhle mladá a víš o své nemoci toho tolik chodím sem dospělé ženské co se léčí x let a neví ani čtvrtku toho co ty
já nemám štítnou několik let a upřímně pokud ti štítná nijak extrémně nekomplikuje život tak bych si jí nechala dokud to půjde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7257
6.12.21 15:58
@Any0759 píše:
Zdravím! :D
Omlouvám se, že se to netýká tématu tohoto webu, jen hledám pomoc na každém rohu… Je mi 14 let, už tři roky se léčím s autoimunitním onemocněním štítné žlázy - hyperfunkce. Jezdíme do Motola, jsem hlídaná, žádné uzly na štítnici nemám (klepu to). Už mi byla doporučena operace od doktora z mého města, díky kterému jsem brala dva roky Thyrozol na uklidnění samotné štítky, nikoliv protilátek produkovaných imunitou. Pak jsme přestoupili do Motola a ještě rok se pokouším o různé alternativy.
Má s tím někdo zkušenosti? Nechci být ve 14 letech bez životně důležitého orgánu a co se týče pak léků - Co když dojdou? Jaký je potom život dál? Mám se bát třeba potom za 15 let problémů s otěhotněním?
Budu ráda za jakoukoliv reakci :srdce:

A jak to máš s hodnotami nyní? Je to stabilizované?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
6.12.21 16:25

Eutyrox a Letrox nikdy nedojdou, protože jestli dojdou, jakože světový nedostatek, tak budeme v takovém průšvihu, že se budeme honit klackama po lese. Je to dobře známý lék, zhruba 100 let používaný. Správně nadávkovaný je roven produkci zdravé štítné žlázy. Štítnou žlázu mi brali před dvěma lety, preventivně. Nemám žádné problémy, ráno si vezmu tabletku, jednou za rok na kontrolu, kdybych pociťovala potíže, tak častěji. Nic víc.
Taky se mi do odstranění perfektně fungujícího orgánu, v mém případě byl problém, že by se uzly mohly (nemusely) zvrhnout v rakovinu, vůbec nechtělo. Ale po dobrém a smysluplném vysvětlení od docentky, která se mnou jednala jako s inteligentním člověkem, ne pitomcem, jsem se nechala přesvědčit.
Nijak mne to neomezuje, jen to kafe s mlíkem musí být až hodinu po vzetí tabletky, nic víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
6.12.21 16:36

@jannina1 Momentálně mám hodnoty stabilizované, mám úplně tu minimální dávku Thyrozolu, žádné vedlejší účinky, akorát menší strumu mám na krku stále. Při posledním ultrazvuku nám řekli, že můj stav není akutní, ale že se jednou k té operaci dopracujeme. Právě na základě toho, že jsem stabilizovaná, mi byla operace doporučena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
PetraKoň.
6.12.21 18:30

Dnes jsem četla zajímavý návod na léčení štítné žlázy (snížená i zvýšená funkce) na webu celostnimedicina.cz. Já ho plánuji vyzkoušet na nově diagnostikovanou sníženou funkci štítné žlázy. Nechce se mi brát napořád léky.

• Citovat
  • Upravit
27671
6.12.21 19:05
@annlady píše:
Eutyrox a Letrox nikdy nedojdou, protože jestli dojdou, jakože světový nedostatek, tak budeme v takovém průšvihu, že se budeme honit klackama po lese. Je to dobře známý lék, zhruba 100 let používaný. Správně nadávkovaný je roven produkci zdravé štítné žlázy. Štítnou žlázu mi brali před dvěma lety, preventivně. Nemám žádné problémy, ráno si vezmu tabletku, jednou za rok na kontrolu, kdybych pociťovala potíže, tak častěji. Nic víc.
Taky se mi do odstranění perfektně fungujícího orgánu, v mém případě byl problém, že by se uzly mohly (nemusely) zvrhnout v rakovinu, vůbec nechtělo. Ale po dobrém a smysluplném vysvětlení od docentky, která se mnou jednala jako s inteligentním člověkem, ne pitomcem, jsem se nechala přesvědčit.
Nijak mne to neomezuje, jen to kafe s mlíkem musí být až hodinu po vzetí tabletky, nic víc.

trošku nechápu proč by jsme se honili po stromě pokud dojdou a nebudeme brát tak umřeme a bude vyřešeno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
6.12.21 19:12
@ka2ka píše:
trošku nechápu proč by jsme se honili po stromě pokud dojdou a nebudeme brát tak umřeme a bude vyřešeno

protože když nastane taková katastrofa, že nebude tenhle úplně základní lék v řádu měsíců (protože docela dlouho trvá, než člověk na nedostatek hormonu štítné žlázy pojde, jen to pak už není moc příjemné), tak to bude katastrofa toho typu, že nás vrátí do doby kamenné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27671
6.12.21 19:15
@annlady píše:
protože když nastane taková katastrofa, že nebude tenhle úplně základní lék v řádu měsíců (protože docela dlouho trvá, než člověk na nedostatek hormonu štítné žlázy pojde, jen to pak už není moc příjemné), tak to bude katastrofa toho typu, že nás vrátí do doby kamenné
řekla bych že to bude rychlý rozhodně rychlejší než když se s léky začíná oni začínají zabírat, letrox mívá výpadky často
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
6.12.21 19:28
@ka2ka píše: řekla bych že to bude rychlý rozhodně rychlejší než když se s léky začíná oni začínají zabírat, letrox mívá výpadky často

zatím, pokud vím, byly výpadky třeba 50, 100 a td, jiné síly byly, prostě vypadne jedna, když by bylo nejhůř, tak by se to nějak nalámalo, takový výpadek, aby nebyla žádná síla Eutyroxu nebo Letroxu, ten tu ještě nebyl

bez léků a bez funkční (aspoň nějak) žlázy se normálně dá žít cca týden, pak nastávají nepříjemní efektové nedostatku hormonu, ale trvá to docela dlouho, než člověk na nedostatek hormonu umře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27671
6.12.21 19:58
@annlady píše:
zatím, pokud vím, byly výpadky třeba 50, 100 a td, jiné síly byly, prostě vypadne jedna, když by bylo nejhůř, tak by se to nějak nalámalo, takový výpadek, aby nebyla žádná síla Eutyroxu nebo Letroxu, ten tu ještě nebylbez léků a bez funkční (aspoň nějak) žlázy se normálně dá žít cca týden, pak nastávají nepříjemní efektové nedostatku hormonu, ale trvá to docela dlouho, než člověk na nedostatek hormonu umře

hele beru 200 původní mudr mě nutil žít na 50 a moc dobře vím co to semnou dělalo bylo to peklo nevěděla jsem jak se jmenuje dítě takže věřím že pokud budu bez tak to bude rychlý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
6.12.21 20:16
@ka2ka píše:
hele beru 200 původní mudr mě nutil žít na 50 a moc dobře vím co to semnou dělalo bylo to peklo nevěděla jsem jak se jmenuje dítě takže věřím že pokud budu bez tak to bude rychlý

já ale píšu, že to nebude příjemný žití, ale nezabije tě to jako nedostatek inzulínu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27671
6.12.21 20:32
@annlady píše:
já ale píšu, že to nebude příjemný žití, ale nezabije tě to jako nedostatek inzulínu

tak mě to zabije já nemá štítnou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
7.12.21 00:05

Nechtěla jsem rozpoutat hádku, každopádně je jasné, že bez toho léku člověk bez štítné žlázy dlouho nepřežije. Proto se snažím zachraňovat jen co to jde a nerada bych o ní přišla. Navíc teď nemocnice opět praskají ve švech, tudíž pokud to nebude akutní, mám ještě nějaký čas. :srdce:
Mohla bych se ještě zeptat, absolvoval někdo léčbu radiojodem? Co jsem se tak koukala na internetu, v Česku je i přímo klinika, která se tím zabývá. Jedná se sice o ozařování, ale kdo ví, je to hudba budoucnosti, protože mi přijde, že autoimunitní onemocnění je málo probírané téma. A bůhví, kolik případů autoimunit teď po covidu přibude, jelikož co ty viry dokážou udělat?- to by člověk nečekal. Není tu někdo takový? :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí