Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
chtěla jsem si s někým popovídat o Vojtově metodě. Cvičíme s malou od narození, protože měla v bříšku málo místa a je celá zkroucená. Teď Karolínce budou 4 měsíce a zatím pořád nic moc. Chvíli se zdálo, že je to OK. Rehabilitačka pořád chválila atd. a najednou když jsme po měsíci přišly na kontrolu, tak se jí něco nezdálo a pro jistotu nás poslala na dětskou neurologii. Když jsem si četla lékařskou zprávu skoro ničemu jsem nerozumněla, každopádně výsledek je takový, že Kája je křivá jak paragraf, že jsme celou dobu cvičily blbě - doporučeno změnit rehabilitační sestru. A jedeme na novo.
Chtěla jsem se zeptat jak to snášejí vaše děti, zda pláčí? nová sestřička nám totiž řekla, že když bude plakat, že mám přestat, což dost dobře nejde. Koneckonců bychom nemusely ani začínat.
Ahojky, jen chci říct, že já jsem od svých 2 let cvičila Vojtu, dnes je mi 26 a vše si to pamatuju, vím že to bylo ošklivý, nepříjemný a bolelo to, ale mámě jsem nikdy nevyčítala, že mi ubližovala. Jen chci abys věděka že tě malá nebude jednou nesnášet za to že jsi jí ubližovala. Hlavně teď v dospělosti jsem ráda, že to se mnou máma vydržela, oni se výsledky časem dostaví. Nemusela jsem ani chodit, ale máma ten můj pláč ustála a vydržela a jsem za to ráda. Tak vydrž, je to těžký vím to.
My jsme cvičili Vojtovku půl roku,protože malej byl nedonošenej(29tt)a vždycky u toho plakal a přímo sestra v nemocnici,co mě to učila,říkala,že ho to nebolí,že pláče protože ho držím v nějaké poloze a on se nemůže hýbat.Takže když to děláš správně,pláče z tohohle důvodu.To by mě švihlo,kdyby mi řekli,že jsem to celou dobu cvičila špatně,už tak to bylo pro mě hrozný a ze začátku jsem brečela s ním a můj muž u toho nemohl být,protože když to viděl,tak si myslel,že mu ubližuju.Zkusila bych ještě jinou rehab.sestru a uvidíš,co ti řekne.Ale to dítě prostě pláče u toho,podle mě je blbost přestat,když začne brečet.
Já vím, ale teda rve mi to srdce.
Zítra jdeme na kontrolu po týdnu. No a mám strach co mi rehabka řekne. Ale snad to bude OK. Říkali, že i kdybych s ní necvičila, že chodit bude, ale že má zaděláno na pěknou skoliózu, což nechci. Budu se snažit jí tomu vyvarovat, obzvlášť proto, že já mám taky kulatý záda jako blázen.
Cvičila jsem Vojtovku se synem od jeho dvou měsíců a po 3m jsme měli všechno v pořádku a mohli jsme přestat. Teď je naprosto v pořádku a vyvíjí se dobře.
Dnes cvičí Vojtu spoustu maminek a zkušenosti mají různé. Je na to tady hodně diskuzí a i já je tenkrát pročítala, abych se něco dozvěděla. Jediné co Ti mohu z vlastní zkušenosti říct je to, že to chce pevnou vůli a trpělivost (ale to Ty určitě víš)
Když mi při cvičení malý plakal, ptala jsem se naší rehabky, jestli je to v pořádku a řekla mi, že pokud pláče během cvičení, tak to nevadí. Musí ale přestat plakat po cvičení, když ho vezmu do náruče a ukonejším. Pokud by plakal ještě dlouho po cvičení, je to známka toho, že během cvičení bylo něco špatně. Ptala jsem se jí taky, jestli ho to při cvičení bolí a říkala, že je to něco podobného, jako když bych několik let necvičila a pak začala chodit do posilovny, že mě to bude taky tahat a bolet. Ale že mu tím neubližuju, ba naopak. Viděla jsem to na tom, že u cviků, které jsme dělali už několikátý týden a přidali jsme k nim další, plakal vždycky jen u těch nových cviků, u těch starších už ne a někdy se i smál ![]()
Každopádně, nejdůležitější je důvěra v rehabilitační sestru, ke které chodíš. My jsme měli naprosto úžasnou paní, na kterou doteď vzpomínám ![]()
Přeju Ti pevnou vůli a ať se to Karolínce brzy zlepší ![]()
Ahoj,tak já s mladším cvičím asi 14 dní.Je mu 10,5 m ,děláme reflexní otáčení a ref.plazení-ale to se teprve učím,hlavně je to kumšt udržet takhle silné dítě.
náš problém byl v tom,že se nechtěl otáčet,tak jsme byli na neurologii,tam primářka napsala výrazný hypotonický syndrom-že máme dávat pod bříško srolovaný ručník
,ale změnila jsem pediatra a nová dr mi hned zajednala rehab.sestru,která jezdí domů.
ínid píše:
Ahoj,tak já s mladším cvičím asi 14 dní.Je mu 10,5 m ,děláme reflexní otáčení a ref.plazení-ale to se teprve učím,hlavně je to kumšt udržet takhle silné dítě.náš problém byl v tom,že se nechtěl otáčet,tak jsme byli na neurologii,tam primářka napsala výrazný hypotonický syndrom-že máme dávat pod bříško srolovaný ručník,ale změnila jsem pediatra a nová dr mi hned zajednala rehab.sestru,která jezdí domů.
Teda, tak to by byl pro nás přepych. My jezdíme do Žďáru nad Sázavou a máme to asi 50km. Jezdíme tam každý týden, takže pěkný výlet.
lucisek_cz píše:ínid píše:Teda, tak to by byl pro nás přepych. My jezdíme do Žďáru nad Sázavou a máme to asi 50km. Jezdíme tam každý týden, takže pěkný výlet.
Ahoj,tak já s mladším cvičím asi 14 dní.Je mu 10,5 m ,děláme reflexní otáčení a ref.plazení-ale to se teprve učím,hlavně je to kumšt udržet takhle silné dítě.náš problém byl v tom,že se nechtěl otáčet,tak jsme byli na neurologii,tam primářka napsala výrazný hypotonický syndrom-že máme dávat pod bříško srolovaný ručník,ale změnila jsem pediatra a nová dr mi hned zajednala rehab.sestru,která jezdí domů.
je to fakt paráda,manžel pro ni dojede kilák do města,pak ji zas odveze na bus,platíme 50kč,což je fakt to pohodlí k nezaplacení,než se někde trmácet.
Teda 50km,to je mazec ![]()
ínid píše:lucisek_cz píše:je to fakt paráda,manžel pro ni dojede kilák do města,pak ji zas odveze na bus,platíme 50kč,což je fakt to pohodlí k nezaplacení,než se někde trmácet.ínid píše:Teda, tak to by byl pro nás přepych. My jezdíme do Žďáru nad Sázavou a máme to asi 50km. Jezdíme tam každý týden, takže pěkný výlet.
Teda 50km,to je mazec
Nejdřív se mi to teda nezdálo, ale nakonec jsem si řekla, že jestli to má pomoct, tak do toho rozhodně jdu. Jediný co mi vadí je, že musíme jezdit bez manžela, pže aby si bral dovolenou každý týden tak tolik jí zase nemá a propustku mu neproplatí. ![]()
Ahoj, my cvičíme od 3. měsíce. Dnes je dcerce 13 měsíců a cvičíme pořád. Taky bojujeme s pomalými výsledky. Většinu prvního roku jsme bydleli mimo ČR a tam, kde jsme bydleli se Vojta moc necvičí. Proto jsme každý měsíc létali sem a tady cvičili. Nebylo možné chodit často na kontroly,a tak to, co jsme tady za týden nacvičili, se za další měsíc zase zhoršilo. Momentálně bydlíme zase v ČR a na kontroly chodíme na rehabku po 14ti dnech a výsledky jsou lepší. Mám skvělou rehabku, která se moc snaží pomoci. Obecně děti u cvičení pláčou a musíš cvičit i přes pláč. Kdybys při každém pláči přestala, tak toho moc nenacvičíčš. Je pravda, že naše Emi už u některých cviků nepláče, je zvyklá. Ale příjemné ji to není, i když na stimulaci zony netlačíš velkým tlakem. Chce to vydržet. Já si to postavila tak, že ji pomáhám. NEUBLIŽUJU!!!!!
Všechno je to o tom jak k tomu přistoupíš a když budeš mít pocit, že ji ubližuješ, tak to tak bude brát i ona. Drž se a přeju hodně sil. My cvičíme v Pze, tak můžu předat kontakt na naši rehabku.
Taky nám první sestra nesedla, ani druhá… takže správně jsme začali cvičit až kolem 3/4 roku a lecos už se nespraví. Třeba mezilopatkové svaly. Ale nijak křivá nebyla, takže běžně není nic poznat. Snad jsme dohnali alespoň ty nohy. Dokonce jsem se pak o té první sestře dozvěděla, že na Vojtovku nemá ani oficiální zkoušky
. Pokud chceš někoho, kdo je má http://www.rl-corpus.cz/ vlevo je seznam absolventů. Třeba najdeš někoho ve svém okolí.
Jinak kdybych měla přestat cvičit pokaždé, když brečela, tak bychom cvičili tak jednou měsíčně.
Ahojky, narodil se mi syn předčasně, musíme cvičit kvůli asymetrii, to co máte asi vy, byl to boj a je, ale asymetrie se zlepšila. Poslala jsem ti pozvánku do slupiny, kdyby jsi měla zájem. Jen vydržet, vím, jaké to je, kolikrát já to chtěla vzdát.
EvaG píše:
Ahojky, narodil se mi syn předčasně, musíme cvičit kvůli asymetrii, to co máte asi vy, byl to boj a je, ale asymetrie se zlepšila. Poslala jsem ti pozvánku do slupiny, kdyby jsi měla zájem. Jen vydržet, vím, jaké to je, kolikrát já to chtěla vzdát.
Děkuji, už jsem nakoukla, tak až bude klid, tak si počtu. Jinak ta fotka! To je přesně ono.
Já vím, že brečet bude, zatím máme jen 1 cvik. Leží kolmo ke mě a já jí dlaní tlačím pod prsem na žebra. Jenže problém je udržet hlavu rovně!!! Což se mi nechce zase moc silou jí tu hlavu lámat.
Příspěvek upraven 30.01.12 v 09:56
lucisek_cz píše:
Ahojky,chtěla jsem si s někým popovídat o Vojtově metodě. Cvičíme s malou od narození, protože měla v bříšku málo místa a je celá zkroucená. Teď Karolínce budou 4 měsíce a zatím pořád nic moc. Chvíli se zdálo, že je to OK. Rehabilitačka pořád chválila atd. a najednou když jsme po měsíci přišly na kontrolu, tak se jí něco nezdálo a pro jistotu nás poslala na dětskou neurologii. Když jsem si četla lékařskou zprávu skoro ničemu jsem nerozumněla, každopádně výsledek je takový, že Kája je křivá jak paragraf, že jsme celou dobu cvičily blbě - doporučeno změnit rehabilitační sestru. A jedeme na novo.
Chtěla jsem se zeptat jak to snášejí vaše děti, zda pláčí? nová sestřička nám totiž řekla, že když bude plakat, že mám přestat, což dost dobře nejde. Koneckonců bychom nemusely ani začínat.
Ahoj, my byli nedonoseni a z toho duvodu jsme cvicili 8 mesicu (cca)… bylo to hrozne, maly u toho plakal a nam taky rekla rehabilitacni, ze neplace proto, ze ho to boli, ale proto, ze je to pro nej neprirozena poloha, vadi mu, ze musi byt chvili v klidu a v poloze, ktera mu „natahuje svaly“, takze vlastne pri tom jakoby posiluje a usmernuje ruzne svaly a slachy… Ale ze ho to v zadnem pripade neboli, jenom ho to neskutecne otravuje, takze place…
Ale je mi divne, ze nova rehabilitacni rekla, ze kdyz place, tak mas prestat… To my bychom ani nezacali nikdy.. protoze uz kdyz videl deku a ze svlikame, tak zacal rvat jako na lesy…
![]()
Drzim palce, aby to bylo co nejdriv v pohode a mohli jste prestat…
![]()
EvaG píše:
Ahojky, narodil se mi syn předčasně, musíme cvičit kvůli asymetrii, to co máte asi vy, byl to boj a je, ale asymetrie se zlepšila. Poslala jsem ti pozvánku do slupiny, kdyby jsi měla zájem. Jen vydržet, vím, jaké to je, kolikrát já to chtěla vzdát. [/citacetakhle se obca krouti aj nase mala.neurolozka jen rekla ze mame klubickovat,ze ma ztuhle svaly.Dneska nase detska dr rikala,pry ze to v podstate nic neni,ptze se kroutime jen kdyz nas boli brisko jinac ne
![]()
a ted si mam asi vybrat,ze
![]()