Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Sice mě možná „pálí dobré bydlo“, když si tak čtu příběhy holek, jejichž muži se o své děti nestarají, nezajímají, nepomáhají, ale musím to vyventilovat.
Mám doma opičího tátu!
Ten termín jsem si musela vynalézt, protože co jiného je následující chování?
Když malou oblíkám, případně přebaluju, a G. (přítel) je doma, většinou to vypadá tak, že u přebalováku stojíme oba, a tudíž si překážíme a pleteme se jeden druhýmu pod ruce. Do toho mi předává pokyny typu „v tom jí bude zima“ a „tu plenku má nakřivo“. Ve chvíli, kdy mi dojde trpělivost, a řeknu mu, ať to teda udělá sám, když je tak chytrej, urazí se a je hádka na spadnutí.
Podobně je to, co se týče jídla, taky se pořád ochomejtá kolem a radí. Vím, že to myslí dobře, ale jsem z toho na mrtvici, a pak se diví, že na něj štěkám. Zase hádka na obzoru. I když třeba malou krmí sám…
Nebo když si malá hraje na podlaze, tak je jí pořád za zadkem, aby se někde neťukla, neuklouzla, nebyla na studeným, nebo nedejbože aby se nedotkla PRACHU! ![]()
Navíc jí vždycky nejpozději do pěti minut vezme do náruče, nosí jí, a pak vzdychá, jak je z toho unavenej a bolí ho záda. Malá je vyčůraná, takže jak ho vidí, tak i když si do tý doby spokojeně hrála, třeba v ohrádce, začne se k němu natahovat a kňourat.
No, celkově bych to nechala, ať se stará po svým, jenom mi přijde, že už to přehání, a navíc mám problém s tím, že mě pořád za něco kritizuje (já to tak cejtím, on tvrdí, že mi chce jen pomoct) a taky s tím, že většinou to nedotáhne do konce, takže když už jí vezme do náruče, tak jí pak vrazí mě a jde si po svých, a tak podobně. Mám z toho nervy v kýblu, vyčítám si, že se dost nestarám a že jsem na něj ošklivá, a příště mě to naštve zas… a tak pořád dokola.
Vlastně jsem se spíš musela svěřit a nějak o tom pokecat s nezúčastněnými, protože je mi jasný, že s tímhle problémem mi nikdo mávnutím kouzelný hůky nepomůže… jenom už jsem z toho nějak úplně vedle. ![]()
Neboj bude hůř. Když byla dcerka menší, měli jsme to podobně. Keců a rad plnou hubu, ale aby se zapojil to neeeeeeeeeeeeeeee. Radu nemá, sama nevím, jak se s tím vypořádat u nás, protože se přidali i jiné problémy, ale to kritizování mi asi vadí a vadilo nejvíc. Si počkám co kdo poradí. ![]()
Strč mu dítě a vyraž na celé odpoledne po svých zájmech. Jo a instrukce mu nedávej, vždyť všechno tak dobře ví. A uvidíš
Myslím, že léčba vlastní medicínou je v tomhle případě ta pravá
![]()
A taky myslím, že by potřeboval pár dobře míněných rad, protože mu určitě chceš taky pomoct. ![]()
@TýnkaK píše:
Strč mu dítě a vyraž na celé odpoledne po svých zájmech. Jo a instrukce mu nedávej, vždyť všechno tak dobře ví. A uvidíšMyslím, že léčba vlastní medicínou je v tomhle případě ta pravá
![]()
![]()
No, on nemá problém s tím, se o ní postarat, v tom je zlatej. Sice třeba na uspávání nemá nervy, takže teď, když rostou zuby a malá už tak blbě spí, tak holt musela počkat, až přijedu z nákupu a uspím jí já, ale jinak jí pohlídá. I když žbrblá o to víc, jak je chudák unavený. Já ho za tohle fakt oceňuju a snad mu to i dávám dost najevo, mě prostě vadí, že má ke všemu, co dělám já, tucet připomínek a já se pak cítím jak krkavčí matka, nebo že na dítě prdím, jako kdybych jí bez něj nedokázala oblíknout nebo uhlídat…
![]()
@Vivik píše:
No, on nemá problém s tím, se o ní postarat, v tom je zlatej. Sice třeba na uspávání nemá nervy, takže teď, když rostou zuby a malá už tak blbě spí, tak holt musela počkat, až přijedu z nákupu a uspím jí já, ale jinak jí pohlídá. I když žbrblá o to víc, jak je chudák unavený. Já ho za tohle fakt oceňuju a snad mu to i dávám dost najevo, mě prostě vadí, že má ke všemu, co dělám já, tucet připomínek a já se pak cítím jak krkavčí matka, nebo že na dítě prdím, jako kdybych jí bez něj nedokázala oblíknout nebo uhlídat…![]()
A řekla jsi mu to?
Chá, to mi připomíná líčení mé mámy, že mě táta nošením rozmazlil natolik, že se přede mnou musel skrývat, abych se najedla a on mohl dělat něco jiného, než mě chovat ![]()
Tak až budete příště u přebalováku oba, tak zacukruj „přebalíš ji? ty jsí zlatej“ a zdrhni třeba na záchod. A jak začne nosit, chop se něčeho, u čeho ti dítě nepředá - mytí nádobí, žehlení, lakování nehtů… Podstatné je, aby se přítel staral sám a měl pocit, jakej je u toho v tvých očích king (to, že dělat není taková sranda jako radit mu dojde samo).
Předpokládám, že je doma tak nějak navečer, takže se k malé přes den normálně dostaneš ![]()
My jsme teda občas taky „stáj McLaren“ - makáme na malé jak servisáci v boxu F1, ale to je spíš sranda.
@TýnkaK píše:
A řekla jsi mu to?
Jo, snažím se komunikovat. Na chvíli se to zlepší, ale on si nemůže dát pokoj. On hlavní problém bude v tom, že je od začátku roku bez práce, takže celej den doma (pokud se nenaskytne brigáda u obce, což beru jako vysvobození). Takže je to taky ponorková nemoc. ![]()
Ale vážně bych ráda, kdyby se mi nějak podařilo mu vysvětlit, že když s dědou zatopí v kotli tak, že doma chodím pomalu jen ve spodním prádle, tak malá vážně nezmrzne bez mikiny a teplých ponožek, nebo že se nezadusí rozmačkanýma těstovinama… ![]()
Tak v tom případě netuším. Pokud rozumné argumenty nepomáhají, problém bude asi jinde…
To znam, me zas pritel kontroluje kdyz varim a porad ma tendenci mi do toho kecat, taky me to rozciluje a hlaska: ja ti chci jen poradit, me vytoci vzdycky jeste vic
napadlo me zacit mu delat to stejny
@Vivik píše:
Jo, snažím se komunikovat. Na chvíli se to zlepší, ale on si nemůže dát pokoj. On hlavní problém bude v tom, že je od začátku roku bez práce, takže celej den doma (pokud se nenaskytne brigáda u obce, což beru jako vysvobození). Takže je to taky ponorková nemoc.
Ale vážně bych ráda, kdyby se mi nějak podařilo mu vysvětlit, že když s dědou zatopí v kotli tak, že doma chodím pomalu jen ve spodním prádle, tak malá vážně nezmrzne bez mikiny a teplých ponožek, nebo že se nezadusí rozmačkanýma těstovinama…
Já ti neporadím, ale určitě tě lituju, tohle bych nedala. To radši chlapa co nepomůže než tohle ![]()
My taky kecáme do řízení, i když to chlapi zvládají i bez nás
Ne to je jen tak na odlehčení ![]()
Taky občas mám doma něco podobného a vytáčí mě to do vrtule, ale zatím to nedošlo tak daleko, že bych měla chuť chlapa zastřelit. ZATÍM
Naposledy mi pomohl argument s úsměvem na tváři „Zlatíčko, já už jsem s ním doma 9 měsíců, starám se o něj 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, tak už bych mohla vědět, jak co dělat, nemyslíš?“ ![]()
@fiali píše:
Já ti neporadím, ale určitě tě lituju, tohle bych nedala. To radši chlapa co nepomůže než tohle
Ale to by ses čoveče divila, že se to vzájemně tak úplně nevylučuje
Kecy jo, pomoct ne ![]()
jedine az si najde praci a nebude ti celej den doma za zadkem…ja uz bych z toho byla pekne na nervy ![]()
Tak já myslím, že nemá moc co kritizovat, protože jestli chce někomu nadávat, tak v první řadě by si měl uvědomit, že je nutné, aby si našel práci. Tím se problém vyřeší. Až přijde, nebude mít na kritiku už tolik času a bude rád, že vás na chvilku vidí a nebude pořád tak akční a strašně chytrý. Do té doby ho odpálkuj nebo ignoruj. Já když jsem bydlela s bývalým, tak mě pořád kritizoval ohledně malého, všechno věděl nejlíp, ale jak měl s ním být sám doma, nedal mu u jídla ani brindáček a plínku měl malý naopak, a ani dneska, když si bere malého na hlídání, nezůstávám v klidu, protože vždycky na něco zapomene nebo něco udělá špatně. Takže doporučuju, ať si to taky zkusí třeba na půl dne a pak si můžete popovídat o tom, co kdo dělá špatně. ![]()