Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, chci se zeptat mám holčičku 14 měsíců. Je opožděná chodíme na RHB predcastne se narodila a neumí ještě veci které by měla umět například sedět, a podobně… máme za sebou vyšetření hospitalizaci : všechny vyšetření podstoupila jako magnet, hlavu a podobně nic nezjistily byli jsme na oboru krvi kvůli genetice ale vzhledem k tomu že budou zkoumat nějakých 900 genů tak nám doktor řekl že výsledky budou do půl roku a chci se zeptat jestli se a tím někdo už potkal děkuji a na předběžné genetice v krvi taky nic nenašli. ![]()
A jako mate podezreni na neco konkretniho? Nechapu proc tolik vysetreni. Dcera take byla predcasne a rozhodne v 14mes nesedela, chodily jsme na rhb, nechodila ani ve 2letech, presto nam nikdo takovy vysetreni nedelal. Z ceho jako vyplynula indikace k rezonanci? Je opozdena jen motoricky?
Příspěvek upraven 11.10.22 v 18:04
O genetice vubec nikdy nikde nepadlo slovo, natoz o hospitalizaci. To mi prijde ze hledaji neco konkretniho z nejakeho konkretniho duvodu, asi bys mela uvest vic informaci, aby se mohly ozvat holky, co to mely vic podobne jako vy
Určitě nebudou testovat všechno, to se dělá, až když se vyloučí ty nejčastější důvody - obvykle se testuje hlavně spinální atrofie, ale zas záleží, jak moc „nesedí“ a jak se pohybuje jinak. Měli by mít na něco aspoň podezření, případně vyhodnotit, že je to pořád relativně v normě. ![]()
Myslím že i záleží jak předčasně? Je dost velký rozdíl jestli předčasné ve 34…30…28..25tt… 14m je korigovany nebo nekorigovany věk…já jsem taky narozená předčasné…ovšem o cca 4 týdny což je vlastně úplně prd že…
Z toho testování mi přijde že podle celkového vývoje či nějakých znaků mají podezření na něco…
Ono ani úplně nezáleží zda bylo dite předčasne spíše jaký byl porod… popř jak moc předčasné? Já rodila v 34tt a byli jsme na tom hůře než miminka v 30-32tt…tyhle miminka pustili z porodnici i dříve než nás… komplikovaný porod, opozdeny vývoj… hodně neurologie, Vojtovky…byl to stres, byla jsem z toho dost špatná… co vám řekli na neuro? A sono mozecku a srdce? To jsme absolvovali hned jako první tyhle tři veci…ale syn to dohání, je vidět rozdíl oproti vrstevnikum ale dohání…držím palce… určitě by to chtělo hlavně dobrého neurologa…
Prosím anonym- údaje o zdraví dítěte…
@tini ano řekli nám že prostě motorika je hodně pozadu, že na 14 mesicu neumí to co by měla umět měla zakřivení ručiček první 2 až 3 měsíce byla normální a postupem času na ni začali hledát to že se něco děje. Podstoupila různé vyšetření a nic nezjistily chodíme na RHB 2 týdne její posun se sice zlepšil ale furt zkoumají proč to tak je.
je opožděna ![]()
Měli jsme magnetickou rezonanci, mesi jsem EEG, a všechny různé vyšetření a nic nezjistily ani v krvi měla vyšetření srdce všeho možného a stejně nám řekli že prostě nic. A řekli nám že chtějí pátrat dal čím by to mohlo být ![]()
Na neurologie nám řekli pouze to že je opožděné a že musíme makat a hodně cvičit