Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No můj mladší taky začal chodit v 18m, teď je mu 2 a čtvrt, a"hejká" taky, pořád eee, eeee, ale ukazuje k tomu, domluví se nonverbální komunikací, když chce pití tak mi přinese skleničku, a tak. pokud vůbec nekomunikuje, tak to je trošku zvláštní ![]()
Moje obě děti jsou to samé, pak přišel zlom a jsou neskutečně ukecané.
chodili jsme ale od půl roku na neurologii na kontrolu.
někdo hold kecá hezky už v roce, někdo ve třech.
Mé kamarádky syn se poprvé otočil v devíti měsících, do tří let skoro nemluvil. Dnes chodí do třetí třídy a má samé jedničky ![]()
Můj syn taky nemluví. Má 18m a dr to hrozně vadí. Jen si tak svahilsky žbleptá a jinak nic neřekne. Jen občas pápá a nebo jééé. Ale to je tak jednou do týdne. Jinak nic. Dr mě hrotí s autismem a podobný kraviny. Hodně jsem si načetla a vyslechla si názory jiných maminek a řekly mi, že do 3 let se nemám nechat hnát na vyšetření, že se pak většinou rozkecaj. Takže to zatím neřeším. Jinak motoricky je moc šikovnej. Jen ten psychický vývoj se nějak zasekl.
Tak u nas to samy…ale je to triletak a taky jakoby hejka, huci…tak mam zadanku na usni - ze ma dr zkusenosti, ze tak se projevujou deti co hur slysi
tak uvidime…
Ahoj, ze svého okolí znám také 2 chlapce, kteří začali mluvit později oproti jiným dětem. První z nich se rozmluvil až kolem 4 roku, rodiče měli hrozný strach, že je snad němý, a byl navíc pravý opak tvé neteře, neustále se vztekal, plakal, křičel, bylo to slyšet až k sousedům do domu.Pak přišel zlom a sám od sebe začal, teď je z něho celkem šikovný puberťák. Druhý kluk bude mít na podzim 3 roky a taky jediné, co od něj zatím slyšeli je ANO, NENE, a pár dalších slabik. U něho bych ale spíš viděla problém v tom, že se mu rodiče málo věnují ve smyslu čtení knížek, ukazování obrázků, povídání si s ním… atd. Je pro ně jednodušší posadit děcko k animovanému pořadu v televizi, kde se prakticky také moc nemluví. Tohle ale předpokládám nebude případ tvé neteře. Určitě vše dobře dopadne, moc držím palce ![]()
Jako nemusí to nic být, ale úplně normální to není. mluvit do 3 let nemusí, to je fuk, ale minimálně od roka a půl by měla komunikovat, ukazovat, a tak..na to vyšetření ať určitě jdou.
Právě, že neukazuje, syn se mi taky rozmluvil až po nástupu do školky ve 3 letech, ale do tý doby znakoval…prostě se s námi nějak domluvil, ale ona ne. Mám druhého syna 1 rok a zdá se mi že už je i on napřed než ona. Přijde mi, že krom chůze se jakoby zasekla ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím, neteř /2 roky/ vůbec nemluví, ale vůbec ani citoslovce, jen hejká. Neukazuje, neřekne si o pití ani o jídlo. Chodit začala v roce a půl, takže stále chodí hodně nejistě. Na druhou stranu je hrozně hodná, vyhraje si sama, skoro nepláče, nevzteká se. Čeká ji vyšetření v Praze.Jen by mě zajímalo, jestli jste některá neměla podobný problém a dítku nakonec nic nebylo. Díky za názory
Tak ještě to nic znamenat nemusí, ale to že neukazuje, může značit nějaký problém. Dítě by mělo začít ukazovat tak do roka a půl, pokud to nedělá, tak je něco špatně. Pokud dítě neukazuje, tak většinou i špatně rozumí. Některý děti se kvůli tomu neustále vztekají a některý jsou zase extrémně hodný. Je dobře, že jdou na to vyšetření.
@Anonymní píše:
Právě, že neukazuje, syn se mi taky rozmluvil až po nástupu do školky ve 3 letech, ale do tý doby znakoval…prostě se s námi nějak domluvil, ale ona ne. Mám druhého syna 1 rok a zdá se mi že už je i on napřed než ona. Přijde mi, že krom chůze se jakoby zasekla
To že začala pozdě chodit, může být, že je hypotonická. Pokud se to neřeší včas rehabilitací, tak to má vliv na celkový psychomotorický vývoj.
@MarketaJ Ona vůbec ani papa nedělala, paci paci, nebo cokoliv alespoň rukama.Ale když na ní zavoláme jménem otočí se, usměje. Takže slyší. Oční kontakt je v pohodě, báli jsme se autismu ![]()
Má od dětské napsáno do 8 měsíců vývoj normální pak stagnace, v Praze už byli jednou jen na nějakém pohovoru, řekli že je normální, ale já ji vidím jednou za čas, takže bych ty pokroky alespoň nějaké měli být znát, ale je pořád stejná. Hlavně když to právě porovnám s mladším synem je to šílenej rozdíl ![]()
Naše Ela taky mizerně mluví, ale ukazovala už v osmi měsících, první slůvka měla taky brzo. Jenomže ve dvou letech jí šíleně narostla mandle a v podstatě se to řešilo až skoro do tří let než jí to odoperovali. Mezi druhým a třetím rokem se jakoby v řeči prostě zasekla. Strašně chrápala, dusila se mi i u jídla, takže asi díky tomu došlo k opoždění tý řeči a v naší rodině je to asi i částěčně dědičný. Jinak všechno dělala hrozně brzo, chodila atd. už jezdí i na kole bez koleček. jen to mluvení pořád věku neodpovídá. Ona třeba složí šestislovnou větu, ale stylem Gesto slovo, gesto slovo atd. Je z ní mistr mim. Takže mluví rukama nohama
, někdy je to sranda.
@Anonymní píše:
Má od dětské napsáno do 8 měsíců vývoj normální pak stagnace, v Praze už byli jednou jen na nějakém pohovoru, řekli že je normální, ale já ji vidím jednou za čas, takže bych ty pokroky alespoň nějaké měli být znát, ale je pořád stejná. Hlavně když to právě porovnám s mladším synem je to šílenej rozdíl
A kde byly v Praze na tom vyšetření? Nějlepší doktoři jsou v Krči, doktorka Krejčířová a Junková.
Zdravím, neteř /2 roky/ vůbec nemluví, ale vůbec ani citoslovce, jen hejká. Neukazuje, neřekne si o pití ani o jídlo. Chodit začala v roce a půl, takže stále chodí hodně nejistě. Na druhou stranu je hrozně hodná, vyhraje si sama, skoro nepláče, nevzteká se. Čeká ji vyšetření v Praze.Jen by mě zajímalo, jestli jste některá neměla podobný problém a dítku nakonec nic nebylo. Díky za názory