Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, naše malá bude mít 6 měsíců a asi před 14 dny jsme začaly s příkrmy… žádný problém s ničím nebyl, malá papá hezky jak zeleninku, tak teď začla i ovoce… jen máme problém s opruzeným zadečkem… od narození nikdy neměla opruzeninu a teď se jí asi před 3 dny udělala opruzenina a nemizí… mazala jsem sudocremem celou dobu, přebaluji pořád stejně, žádné zanedbání… tak nevím
teď jsem zkoušela i Bepanthen a Calcium pantothenicum a nic… přijde mi, že má ten zadeček i malinko odřený, může to být tuhou stolicí po příkrmech?? Kaká v pohodě, žádné zácpy nic… Díky
@Nainuva myslíš? měla zatím jen jablko s banánem a pak kupovanou přesnídávku nějaký mix ovoce od uk. 4.měs… a co s tím? mám jí ovoce zatím přestat dávat? ![]()
Ovoce může být dráždivý.. já bych asi vynechala to, který ji to způsobuje a zkusila později
Ještě jsme vlastně dostali minulý týden dva balíčky vlhčených ubrousků jiné značky než používáme běžně, může to být i tím… protože se to tak nějak shoduje s dobou kdy začla být opruzelá
Z takovéhle opruzeniny se vždycky posléze vyklubal prořízlý zub. Ale to byl teda i průjem k tomu…
Zkus ovoce vysadit, za týden třeba zkusit znovu a pomalu, po jednom druhu - a pár dní dávat jen ten jeden druh, aby bylo jasno, co to způsobuje.
Podle mě je to uplně normální po příkrmech je ta stolička prostě dráždivější než jen po mlíku. Naše malá to taky chvilku měla než si zvykla.
@MartinaHam. Stalo se mi to, dcera se minulý týden oprudila po jogurtu. Začala jsem měnit mastičky na zadeček, ale nic nepomůže, jen vysadit alergizující potravinu! Musíš zjistit, co konkrétně z toho ovoce to je, chvíli nedávat, pak to zkusit znova a opatrně.
Synovi začala vyrazka po ovoci v tomto věku. Vadily i domácí jablecne presnidavky. A možná to máte i v kombinaci s těmi ubrousky. Vynech týden ovoce a uvidiš. Jinak banán by vadit neměl, ale bacha na kupované, jablecna dřeň je ve všem, i když se to jmenuje jinak
Opruzenina může být 100 pro po jídle. Malá to též měla, ovocné příkrmy jsem ji dávala společně s nastrouhaným piškotem a bylo to lepší. Jinak na opruzeniny výborný odvar z řepíku. Troufám si tvrdit, že to funguje líp než sudokrem, panthenol, imazolan atd…
@MartinaHam. taky se syn poprvé oprudil po příkrmech a trvalo docela dlouho než si na novou stravu zvykl. Zadeček jsem větrala, myla jen vodou, lehce sušila. Vyměnila Pampers premium care za plínky Babylove z DM. Jako mast pomohla Vitella ictamo - volně prodejné, ale většinou na objednávku. Je v tom zinek + ichtamol, je to mastnější - udělá to krásný film na zadečku a nepustí tak moč či stoličku ke kůži.
Malá se mi po ovocných výživách neoprudí, ale stačí nastrouhat čerstvé jablko nebo jiné kyselé ovoce a opruzenina přijde okamžitě a taková, že je naběhlá a zmokvalá. Pomůže jen vysadit ovoce a natírat Imazolem 2× denně. Pak se to ztratí.
Ahoj mylýmu je téměř 9 měsíců a tak měsíc zkouším jogurty, ze začátku průjem pak jen řidčí což je asi normální ale má po něm opruzeniny, tak vždy na chvíli vysadím a zkusím znova ale nic… Nevím čím jiným ho nahradit, na odpolední svačinku jsme často venku a nechci řešit mléko někde venku apod., prostě jogurt je jednodušší.
Prosím o radu ![]()
Nějterý mimča jogurt nesnesou, když měl prujem, tak bych ho vysadila, mužeš ho nahradit přesnídávkou nebo banánem