Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky nečetla jsem celou diskuzi, ale orchideí má doma asi deset na dvou oknech, na netu jsem se dozvěděla, že nesnáší východní a západní okna, taky je fakt, že na tom východním mi rychleji opadávají.
@Bubu25 dneska jsem zase jednu přestěhovala, je v dobré kondici a má už 5cm novej šlahoun na květ, doufám že ji zase nějak nezruinuju. Zkusím ji tady zalívat týdně, třeba jak je tu tepleji a sluníčko tak chce víc vody
doufám že se ozve nějaká pěstitelka a poradí mi, chtěla bych jich mít víc ale v ložnici už nejsou kam dát
@martalex fakt? já právě četla že východní je ideál, že nesnáší jih že je tam na ně moc sluníčka… v tom aby se čert vyznal ![]()
Já mám třeba orchideje na jižním okně, svítí na ně sluníčko cca od 2-4 odpoledne, stíní mi to barák přes ulici, takže chvíli na přímým slunci jsou. Pokud nejdou na okně, krabatí se jim listy a opadávají, nedávala bych ji tam, protože jí to prostě nevyhovuje a odejde. Takhle přišla o orchideje moje teta. Přendala je do obýváku, kde bylo relativně teplo a svítilo tam dost slunce a odešly. Možná by chtěly potom hodně rosit, skoro každý den. Ale stejně, radši bych jim přistínila žaluziema a nenechávala na ně svítit ostrý sluníčko.
@merett no oni mi odpadly asi po 4-5 dnech, aklimatizovat jsem jí nechala cca 3hoďky ať nedostane šok, z mrazu do tepla, to vím.No zkusím jí zastřihnout tak jak říkáš a snad se chytne holka, děkuji za radu ![]()
Klasické zalívání ony nerady, mně jdou nádherně a osvědčilo se mi zalévání podle návodu, vezmu kýbl s vodou, ne úplně ledovou a všechny postupně ponořím do vody, nechám chvilku nasát, okapat a zpátky do květníku.Voda by se neměla dostat do srdíčka. Pouští mi i dva šlahouny najednou, pokud květy opadají šlahoun je lepší odstřihnout, pustí další. Taky pokud jsou žaluzie, tak to moc nemilují, sousedky mi orchidejky obdivují, ale zas mi je furt vidět do oken, protože jakmile nevytáhnu žaluzie, tak tolik nejdou. Chtějí hodně světla.
@martalex díky a na jakou stranu je máš? zalívám je podobě, naliju vodu do kvetináče aby byly ponořené, nechám je v tom stát a pak všechnu vodu slijua enchám je okapat., žaluzie stahuju jen tak aby byli nad květama, to i v ložnici stejně kde see jim daří. Myslíš že by mohli mít na severním okně víc světla jak na východním?
@merett ja si myslím že by to nemelo vadit.Ja mam na jižní strane orchidee kde svíti sluničko přes den zatažene žaluzky.A daří se jim občas je pošplíchám listy .a pak mam na druhe strane tam svítí slunce od 8 do 10 a tam se jim daří vyborně zalevam je občas..už je mam i přesazene.Pak tam mam orchidej vandu a ta už mě kvete ta je v doze a tu každej druhekj den napustim vodou aby kořeny sezelenaly a pak vodu vyleji.A mam je přesazene ?,
@Pomka no sousedka je má taky na jih a kvetou ji jak divý, ona je má i na západ a taky kvetou a to jim vůbec nestíní, nechává je osudu a jim to vyhovuje. A to tam má o dost tepleji jak my tady. Právě je mi divný že zrovna to naše okno by bylo jedinný tak blbý
@merett píše:
@martalex díky a na jakou stranu je máš? zalívám je podobě, naliju vodu do kvetináče aby byly ponořené, nechám je v tom stát a pak všechnu vodu slijua enchám je okapat., žaluzie stahuju jen tak aby byli nad květama, to i v ložnici stejně kde see jim daří. Myslíš že by mohli mít na severním okně víc světla jak na východním?
@merett píše:
@Pomka no sousedka je má taky na jih a kvetou ji jak divý, ona je má i na západ a taky kvetou a to jim vůbec nestíní, nechává je osudu a jim to vyhovuje. A to tam má o dost tepleji jak my tady. Právě je mi divný že zrovna to naše okno by bylo jedinný tak blbý
@j.borufka mě právě při této péči kvetou nádherně, u jedné mám 2 šlahouny a všechny ostatní taky krásně kvetou a nebo už mají nasazeno na květ. Jen mi jde o to že když je dám do obýváku tak se jim to nezdá a já nemůžu přijít na to proč. Přece na okně by nemělo být málo světla ne? barák naproti je daleko (cca 30m), strom tu taky není
@Votavova.Mona když ti opadaly květy po převozu z obchodu tak je to běžná věc, nenamrzla třeba po cestě? on ten převoz a adaptace na novej domov jim dá docela zabrat. Pokud ten šlahoun neni uschlej tak s ním bud nic nedělej a nebo ho ustřihni 2cm nad třetím očkem a čekej, třeba ti z něj zase vyrazí květy. U nové kytičky to chce trpělivost, mě to dělají kytky co je mám xlet doma