Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, taky jsme byla donedávna poslední v rodině kdo nemá orchidej a tak mi jí mamina darovala k svátku,taky jsme zvědavá jak poroste ale jak mamča tak segra řikají že je nejlepší jí nějak nehrotit,každopádně potřebuje hodně světla nejlepe přímo u okna a zalít tak jednou týdne( mamči kamarádka jí prý jednou týdně postaví na hodinu do kýble s vodou,máma se segrou normálně zaliji a kvetou přímo ohromě) a nejduležitější je asi to že nesmíš ostříhávat nebo otrhávat ty uschlý šlahouny ,a až ti celá odkvete má se nechat odpočívat tzn. omezit zálivku na jednou za 3 týdny po dobu 2měsícu a pak vrátit do normálu a měla by začít zase kvést.Ale jak říkám taky jsem začátečník ,ale mám rady od hodně zkušených tak snad pomužou i tobě ![]()
Mamka má doma orchidejí spoustu.. a krásně jí kvetou snad nepřetržitě… Má je na parapetu na severní straně - potřebujou hodně světla, ale ne přímého sluníčka. Přímo je nezalévá, ale jednou za týden napustí vodu do dřezu a orchideje tam ponoří, oni si nasáknou vodu kolik potřebují a sem tam je přihnojí .. chce to ten speciální květináč pro orchideje, aby nestály ve vodě ![]()
jo a má přesně ty, co máš na obrázku, na ten název si nevzpomenu..kupuje v akcích v obi
Ahoj,
tohle je naprosto nenáročná kytička a nemáš se čeho bát. Spíš ji zahubí přílišná péče, než trocha „nepéče“.
Přes léto je potřeba zajistit, aby na kytku nesvítilo přímo sluníčko, popálilo by jí to listy a mohla by pak chytit nějakou chorobu.
Jinak zalévat jednou týdně - tehdy, když jsou kořeny stříbrné. Jak jsou zelené, tak mají ještě dost vody a při přílišné zálivce by mohly začít hnít.
Já zalévám jednou týdně dešťovou vodou, čas od času pohnojím. Rostou a kvetou o 106.
tak já tyto orchideje mám doma ale do ted mi nekvetly a jedna za druhou umíraly (dostávala jsem je místo řezaných k narozkám apod), na podzim jsem je umístila na okno do ložnice kde se moc netopí, okno je na sever, jednou za 14dní je „přeliju“, nechám je v tom asi hodinu stát a pak vodu vyliju, jednou za čas přihnojím speciálním hnojivem. Letos mi dvě za odměnu krásně vykvetly ![]()
Já mám jednu..koupila jsem si jí za 29,– v Ikei skoro odkvetlou
Mám jí na sluníčku, v normálním květináči i když má být v průhledném a zalívám jí i když všichni tvrdí, že se koupou. Jediné co jsem koupila bylo hnojivo na orchideje a můžu ti říct, že už mi za rok a něco 2× krásně vykvetla
takže je to i pro nenáročné. Jinak mi taky všechny odkvetou i vánoční hvězda mi opadala ještě před Vánocema ![]()
no, u nás přežijou jenom kaktusy… na vaší vlně radši nejedu, chudák kdytka u nás. ![]()
Hmarilla píše:
no, u nás přežijou jenom kaktusy… na vaší vlně radši nejedu, chudák kdytka u nás.
u mě chcípnou i ty kaktusy
![]()
hlavni je si uvedomit, ze orchideje jsou teplomilne a chladnomilne. Takze teplomilna v chladu neporoste, stejne tak obracene. Takze i kdyhz jsou v obchodech krasne kytky, vetsinou vsak hybridy, pestitelsky tak nejak bez hodnoty, i tady je potreba vedet, kde kytka bude doma stat a co ji muzu zajistit.
Vetsinou jsou v obchodech ruzne hybridy phalaenopsisu, nejsou nijak narocne na pestovani, na okne jim postaci stat pouze v misce, nikoliv v okrasnych kvetinacich, protoze tim je zabraneno nepristupnosti slunecniho svitu na korenovy bal a nedojde ani k jeho dostatecnemu proschnuti, cimz muze dojit k preliti a naslednemu uhnivani kytky.
Zalivku jednou tydne v mesicich od unora asi do listopadu, ale me se to neosvedcilo, spise podle proschnuti balu, cemuz uzpusobim zalivku v lete, zalevam stejnym zpusobem jako obycejne kytky, voda zustane v misce, v letnich dnech se vypari, coz je pro orchidej dobre, v zime pak zalivka jednou za 3 tydny az mesic, cimz se umele napodobuje prirozeny cyklus orchideje a naroky na vlhkost jako v jejim prirozenem prostredi. Neni ani od veci dat orchideje v miskach do tzv. podnosu a v letnich mesicich obcas nalit vodu at se odparuje.
Takze takhle nejak ve zkratce…:) pokud te orchideje chytnou, pak muzes prejit k botanickym druhum, ktere jsou mnohem zajimavejsi nez hybridy, ktere jsou bezne k dostani v hypermarketech.
Příspěvek upraven 13.02.12 v 18:59
madi píše:Hmarilla píše:u mě chcípnou i ty kaktusy
no, u nás přežijou jenom kaktusy… na vaší vlně radši nejedu, chudák kdytka u nás.![]()
![]()
![]()
tééda, jak to děláte? ![]()
Mám orchidee v neprůhledných obalech, ale i postavené jen na podmiskách. Do obalů vodu naleju skrz kůru horem a ty co mají podmisky dostávají do podmisek naleju cca jednou za týden a nic nevylévám. Výhony co jsou u orchideí úplně suché odstřihnout. Zelené bez květů nechávám výhony se dále rozvětvují. Nejlépe a nejčastěji kvetou bílé a fialové.
Co člověk to názor ![]()
Ahoj, byla jsem na tom podobně, i když se mi orchidky strašně líbily, tak jsem si ji nedovážila koupit, až loni nebo předloni. Nejjednodušší jsou phaly (phalaenopsis). Už 2× mi vykvetla a kvetla docela dlouho, teď si dokonce pustila i nový list, ale na květ se zatím nechystá, kořeny se jí ale rozrůstají hezky, takže ji asi zase co nevidět budu muset přesadit. Takže jsem si nedávno koupila ještě jednu a ta zatím taky vypadá dobře. Nejduležitější je, aby měla kořeny v dobrý formě, pokud by je měla nahnilý nebo jinak poškozený, tak nekupovat. O orchidej se nemusíš moc starat, stačí ji jednou týdně namočit na několik hodin, v zimě 1× za 14 dní, 1× za měsíc ji postříkat hnojivem na orchideje. Dobrý je ji mít na severním okně kde je nejvíc světla a nesvítí sluníčko, takže ti ji nespálí. Chtěla bych si pořídit ještě Dendrobium, ale ta už je krapet náročnější, takže se zatím odhodlávám
Jinak orchideí je nepřeberný množství druhů a barev.
Orchidejí mám 5, všechny mi kvetou celoročně nepřetržitě. Nejlepší je Phalaenopsis, které máš, tuším, na obrázku. Mám je postavené na parapetu na okně, slunce na ně svítí přímo jen v létě chvíli odpoledne a není ostré (žádná kytka by neměla být přímo na sluníčku a v průvanu - když větráte). V místnosti mám celoročně 18-20 stupňů. Zalévám tak, že 1× za cca 3 týdny jim naleju odstátou vodu s hnojivem do květináče (pro orchideje s „výstupkem“ na dně, samozřejmě tak, aby nasály
), nechám jim vodu cca den a potom zbytek vyleju. Někdy jim jenom porosím odstátou vodou listy (mají rády rosení spíše místo zálivky). Odkvetlé stonky odstřihnu až po uschnutí. Daří se jim tady dobře, každá má asi 4 stonky plné květů
A jak říkají holky, nesmíš o ně moc pečovat, jenom nechat nasáknout vodou, když je vidět, že kořeny jsou stříbrné a „scvrklé“.
Příspěvek upraven 13.02.12 v 19:16
Já mám taky a teda je super , fakt nenáročná kytka (což já potřebuju,jelikož často zapomínám zelévat
). Dostala jsem ji asi před dvouma rokama k svátku a ona se mi normálně rozmnožila - mám z ní 5 kytek
A zrovna mi všechny kvetou ![]()
Musím se přiznat,že jí žádnou speciální péči nevěnuju
Jen zalívám..asi tak jednou týdně.