Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, mám takový problém, který se se mnou vleče už od začátku puberty, tedy od dvanácti let.
Naše rodina dědí po generace velký orlí nos a já jsem ho bohužel musela zdědit taky… Mám z toho hrozný mindrák, neskutečně mě to omezuje a sráží sebevědomí a mám pocit, že z profilu se na něj každý dívá a říká si, jak je ošklivý. Ze všeho nejvíc to odnáší asi moje psychika, protože se mi několikrát stalo, že se mi lidi posmívali.
O operaci nosu už jsem uvažovala o peníze nejde, to by se nějak zařídilo, jde o to, že mi mamka nechce dát souhlas a jelikož je mi teprve šestnáct, tak souhlas rodiče potřebuji.
Podle ní mi v šestnácti letech nos ještě roste a je možné, že by se mi hrbol po operaci znovu objevil, ale na druhou stranu skoro všude je richnoplastika povolená už od šestnácti, což značí, že by mělo být bezpečné a nos by měl být už dovyvinutý. Dokonce mi řekla, že do osmnácti o tom nechce nic slyšet, ale já to nevydržím, hrozně mě to trápí
.
Nemohl byste mi někdo poradit jak jí přesvědčit, nebo nějaké rady?
Krom toho na internetu jsem viděla nějaké cviky, které by měly pomoc. Samozřejmě, že vím, že kořen nosu je z kosti a změnit její tvar nejde, ale četla jsem někde, že se dá jakoby zatlačit dovnitř. Nevíte, jestli tím, že na ten hrbol budu tlačit, se mi nemůže něco stát? Zatím jsem to zkoušela párkrát, ale celkem to bolí, tak nevím, jestli v tom pokračovat..
Budu moc ráda, když napíšete svůj názor ohledně tohohle všeho. Děkuju moc za jakoukoli odpověď
![]()
Jee já ho mám taky. V tvým věku jsem taky chtěla operaci nosu.
Pak jsem asi z toho vyrosla
a dneska je mi nějakej nos úplně někde. A jestli na něj někdo kouká? No ať se klidně podívá, když to nemá
![]()
Znam nekolik holek s orlim nosem a vsechny jsou krasnne, nos je dulezita cast obliceje a priprav se, ze jeho operaci se ti uplne zmeni charakter tvare…ale chapu co ti vadi, a ze by ti zmena treba pomohla co se sebevedomi tyce…ja kazdopadne radim pockat, ad 1 se ti muze jeste casem nazor zmenit a naopak bys mohla litovat a ad 2 je proste pravda, ze se jeste budes trochu menit a nos by se mohl zdefrmovat…ja zas mela vzdycky odstate usi a jsem rada, ze jsem je nechala prisit az v dospelosti, vypada to skvele a nikdo to nepozna..naopak jsem videla zdeformovane usi, ktere byli prisity v detstvi
Taky mám takový nos a taky mě to v tvém věku strašně trápilo
ono z toho vyrostes, jsou důležitější věci než nos. Mamce se nedivím, taky bych dceři nedovolila plastiku v pubertě. Věř, že každý má něco, co se mu na něm nelíbí. V tvém věku je normální, že máš mindraky ze vzhledu. Když si necháš udělat nos, najde se zas něco jiného.
Mám taky velkej nos, chápu tě, a pokud tě to trápí, tak na operaci běž. Nemá smysl se trápit. Do osmnácti to vydržíš a pak už k tomu rodiče nepotřebuješ.
Vsechno je jen v tve hlave
.
Vsem je tvuj nos u zadku, dulezitejsi je, jestli je lidem s tebou dobre.
Jeden znamy taky strasne resil nos, na operaci sel, uplne mu to zmenilo vyraz obliceje, myslim, ze toho i litoval. Nakonec za jeho problemy se sebeprijetim mohlo spis to, ze zjistil, ze je gay.
Taky jsem chtěla zmenšit nos.. mám ho sice rovnej, pěknej tvar, ale za to dlouhej. Časem mě to přešlo, a zvykla jsem si.
Navíc okoli mi samo řeklo že si nevšímají mého nosu, ale vnímají mě jako celek. ![]()
No tak běž i s mamkou na konzultaci k doktorovi a uvidíš, co řekne. Jinak je ti asi 16 a něco, tak do 18 už to kdyžtak vydržíš, to neni zas tak dlouho, i když chápu, že teď se ti to tak zdá.
Mam pribuznou a kamaradku, ktere maji orli nos a mne se moc libily a libi. Obcas jsem si rikala, kdyz mi bylo -nact, ze bych ho misto sveho tuctoveho nosu brala taky. Vzdycky mi pripadalo, ze vypadaji vznesene a krasne. Tak to jeste promysli ![]()
@Ratatouille1 píše:
Dobrý den, mám takový problém, který se se mnou vleče už od začátku puberty, tedy od dvanácti let.Naše rodina dědí po generace velký orlí nos a já jsem ho bohužel musela zdědit taky… Mám z toho hrozný mindrák, neskutečně mě to omezuje a sráží sebevědomí a mám pocit, že z profilu se na něj každý dívá a říká si, jak je ošklivý. Ze všeho nejvíc to odnáší asi moje psychika, protože se mi několikrát stalo, že se mi lidi posmívali.
O operaci nosu už jsem uvažovala o peníze nejde, to by se nějak zařídilo, jde o to, že mi mamka nechce dát souhlas a jelikož je mi teprve šestnáct, tak souhlas rodiče potřebuji.
Podle ní mi v šestnácti letech nos ještě roste a je možné, že by se mi hrbol po operaci znovu objevil, ale na druhou stranu skoro všude je richnoplastika povolená už od šestnácti, což značí, že by mělo být bezpečné a nos by měl být už dovyvinutý. Dokonce mi řekla, že do osmnácti o tom nechce nic slyšet, ale já to nevydržím, hrozně mě to trápí
.
Nemohl byste mi někdo poradit jak jí přesvědčit, nebo nějaké rady?
Krom toho na internetu jsem viděla nějaké cviky, které by měly pomoc. Samozřejmě, že vím, že kořen nosu je z kosti a změnit její tvar nejde, ale četla jsem někde, že se dá jakoby zatlačit dovnitř. Nevíte, jestli tím, že na ten hrbol budu tlačit, se mi nemůže něco stát? Zatím jsem to zkoušela párkrát, ale celkem to bolí, tak nevím, jestli v tom pokračovat..
Budu moc ráda, když napíšete svůj názor ohledně tohohle všeho. Děkuju moc za jakoukoli odpověď![]()
Miluju velký nosy, u chlapů mi orlí nos přijde děsně sexy. I u holek je lepší než třeba pršák, ten úplně nesnáším.. Taky mám větší nos a z profilu na fotkách obzvlášt, kdy jsem bez brejlí, je obrovskej. Ale miluju ho. A taková Anna Polívková je moc hezká a o Tereze Maxový ani nemluvím
@Lucie_Sx píše:
Vsechno je jen v tve hlave.
Vsem je tvuj nos u zadku, dulezitejsi je, jestli je lidem s tebou dobre.
Tak s tímhle fakt nesouhlasím. Já si posměšků zažila víc než dost a taky jsem se kvůli tomu dost nabrečela. Všem ty orlí nosy opravdu nesluší a můžu říct, že drtivá většina žen má po operaci mnohem jemnější výraz.
@Janli píše:
Tak s tímhle fakt nesouhlasím. Já si posměšků zažila víc než dost a taky jsem se kvůli tomu dost nabrečela. Všem ty orlí nosy opravdu nesluší a můžu říct, že drtivá většina žen má po operaci mnohem jemnější výraz.
Kazdej ma neco, kvuli cemu se mu ostatni muzou smat
.
Pokud je clovek v pohode, muze byt sebeserednejsi a nevadi to.
A pohnout s timhle nesikovnym vnitrnim nastavenim se do dalsiho zivota vyplati daleko vic, nez operace.
Ta je navic nevratna, cloveku zcela zmeni vyraz a pokud mu to nesedne, uz s tim nikdy nic neudela (jak jsem psala, videla jsem u znameho).
Netvrdim, ze to nemuze fungovat. Muze.
Ale prijde mi to fakt jako velky risk, no. To neni jako zmenit uces.
@Kriss Tina píše:
Taky mám takový nos a taky mě to v tvém věku strašně trápiloono z toho vyrostes, jsou důležitější věci než nos. Mamce se nedivím, taky bych dceři nedovolila plastiku v pubertě. Věř, že každý má něco, co se mu na něm nelíbí. V tvém věku je normální, že máš mindraky ze vzhledu. Když si necháš udělat nos, najde se zas něco jiného.
Já bych to povolila (myslím operaci nosu). Proč nechat své dite trápit?
@Kfětoslava píše:
Já bych to povolila (myslím operaci nosu). Proč nechat své dite trápit?
Zajímavý je, že operaci uší tu všichni schvalují a nejlíp ve školce. Mám pocit, zme většina lidí tu vůbec nechápe, jak moc se někdo může kvůli nosu trápit. Taky bych svoje dítě v tomhle pekle nenechala.
@Janli píše:
Zajímavý je, že operaci uší tu všichni schvalují a nejlíp ve školce. Mám pocit, zme většina lidí tu vůbec nechápe, jak moc se někdo může kvůli nosu trápit. Taky bych svoje dítě v tomhle pekle nenechala.
Přesně