Oslovování klientem

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
carsa
30.11.17 09:02

S klienty, se kterými spolupracuji delší doby, ale na tykačku to není, se také oslovujeme jménem. Přijde mi to fajn.

• Citovat
  • Upravit
24123
30.11.17 09:02

Já dost často pracuji po mailové či všeobecně písemné stránce se zahraničními klienty. Jsou lidé, se kterými si píši dost často, často s nimi řeším problémy, těm pak píši křestním jménem a Hello. Jelikož se v angličtině nerozlišuje tykání a vykání, neřeším to. Jinak bych je oslovila klidně jménem a vykala. Píšu tak třeba kadeřnici když se objednávám. Pokud jsou to klienti, kterým píši poprvé, oslovuji příjmením. Někdy se stane, že já píši příjmení, zákazním mi odepíše jméno, pak už dost často píši jméno. Někdy kombinuji Dear a křestní jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.17 09:07

Když nad tím tak přemýšlím, tak asi největší problém je, že po mně chtějí předělat něco, co si špatně zadali (a včera vymyslely totální nesmysl) a podávají mi to stylem, že já za to mohu, že je to špatně… Takže to oslovování je jen třešnička na dortu doplňuje to jejich chování… :think:
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.11.17 09:12

Zeptám se ještě, všichni, co si ve firmě říkáte jménem, oslovujete své kolegy o generaci starší „paní Petro“ a nebo jenom „Petro“. Myslím ty, se kterými se tak často nepotkáváte…
Já se s nimi po e-mailu „potkávám“ někdy jednou za měsíc někdy vícekrát v týdnu. Komunikace je typu: „tady je zadáni“ - „mám hotovo, jak to chcete předat“…
A já jen připomenu, že kolegyně skutečně nejsme…
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
19981
30.11.17 09:18

Pracuji s klienty, kteří jsou rádi, že odchází z mé kanceláře. Moje příjmení padne jen na začátku a nikoho z nich nenapadne mi říkat jinak. Ale s kolegynema z oddělení si tykame

Příspěvek upraven 30.11.17 v 09:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
250
30.11.17 09:18
@Anonymní píše:
Takže jsem divná já… :mrgreen:
A manžel, protože, když u nich ve firmě přišlo nařízení, že si mají všichni tykat, tak s tím měl také problém. (S kým si chtěl tykat- přímí spolupracovníci, s tím si potykal…)
Asi jsem stará konzerva… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tak to jsem divná taky. Mně rozhodně žádný klient paní Eulálie oslovovat nebude. A že spolu máme velice dobré vztahy.
Oslovování jménem mi za oboustranného souhlasu přijde vhodné třeba ve službách, jak tu někdo psal kadeřnice apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
30.11.17 09:19

U oslovení jménem a vykání jen jménem bez paní. „Dobrý den Petro, v příloze posílám…“. A za mě je to docela časté i mimo firmu. Nijak neuctivé mi to nepřijde. Pak jsme měli klientku, která všechny oslovovala miláčku nebo zlatíčko :mrgreen: včetně ředitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.17 09:32

Nemám zkušenost jako zaměstnanec, ale setkávám se u některých lidí, že mě oslovují křestním jménem a vykají. Většinou to je člověk výše než já - starší nebo vzdělanější. Odpovídám vykáním a oslovováním titulem nebo příjmením.

A i když to je pravda hodně let zpátky, za dob totality, kde pracovali lidé v důchodě a jedna mladá paní, tak mezi staršími se používalo pan, paní a příjmení a mladší říkali paní a křestní jméno.

Neřešila bych to, třeba se jednou dostanete i k tykání.

Mám spíše jednu zkušenost takovou: soused a velmi dobrý kamarád mého otce, celý život jsme mu vykala, poté jsem s ním byla v práci na jednom oddělení a na jedné akci si se všemi potykal. Při cestě zpět mi tykání také nabídl, ale nějak jsem to nemohla překousnout, že to bylo vyvolané spíše díky tomu večírku. Nešlo mi to přes pusu a časem jsem mu zase vykala. Bylo mi to příjemnější.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.11.17 09:40
@Anonymní píše:
Nemám zkušenost jako zaměstnanec, ale setkávám se u některých lidí, že mě oslovují křestním jménem a vykají. Většinou to je člověk výše než já - starší nebo vzdělanější. Odpovídám vykáním a oslovováním titulem nebo příjmením.Neřešila bych to, třeba se jednou dostanete i k tykání.

Nedostaneme :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Zjistila jsem, že zlom v oslovování v e-mailech nastal v okamžiku, kdy jsem se s nimi dostala do prvního konfliktu… Telefon téměř nepoužíváme…
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
LKL
1114
30.11.17 09:48

Oslovuju krestnim drtivou vetsinu lidi co znam - kolegy, nadrizene, klienty (krome nemcu teda…), ucitelky ve skolce apod.

nekdy je tam nerovnost ve smyslu ze to neni vzajemne - treba svemu gynekologovi rikam pane doktore a on mi rika krestnim. naopak skolkova tridni mi rika pani voprsalkova a ja ji petro, protoze mne by prislo divne ji rikat prijmenim. naopak tomu uz zminenemu primari by mi proste prislo divne pri vysetreni rikat pepo.

nevnimam to nijak nepatricne ci neuctive, naopak krestni + vykani je pro me asi nejskousnutelnejsi forma komunikace v pseudooficialnich situacich. pokud bych chtela nekomu dat najevo neco negativniho, hrave to zvladnu i s vykanim, na to zadny tyvole ani vyvole fakt nepotrebuju

ad posledni dotaz: kdyz je “narizene tykani” nebo kultura krestnich jmen, oslovuju petro a hotovo bez ohledu na vek. kdyz je to nenarizene a vsichni oslovuji sedesatiletou kolegyni z uctarny pani jarusko, jedu v pani jarusce. osobne mi tohle pripada pritazeny za vlasy a to “pani” s krestnim si asociuju s nadvahou a fialovym kvetakem na hlave. mne nekdo oslovit pani petro tak ho kopnu do holene, petro mi nevadi

jeste k tem nemcum: s nima jsem teda zvykla na vykani a narizenou tykacku s krestnima zazila jen jednou. ten jejich hlavni, s kterym jsem neustale musela neco resit byl ten typ co vam tiskne lytko na lytko pod stolem a jde vam zhasnout ke kopirce takze tomu jsem pres opakovane vytky vedeni vykala herr schwein, protoze prejit na dietera uz by bylo na hr stiznost - z toho uz bych asi sama nevybruslila

ad to predelavani: v takovem pripade je pro me vyrazne jednodussi vykat prijmenim (viz ten muj nemec) protoze mi pripada tezky u tykani / jmena byt dostatecne durazna po vecne strance a zaroven uz nebyt nezdvorila - takhle tam ten element ty zdvorilosti narvu tim vykanim prijmenim a pak uz muzu natvrdo argumentovat k veci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7844
30.11.17 09:51
@Anonymní píše:
Nedostaneme :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:Zjistila jsem, že zlom v oslovování v e-mailech nastal v okamžiku, kdy jsem se s nimi dostala do prvního konfliktu… Telefon téměř nepoužíváme…
Zakl.

to je totiž ta druhá věc - že se u nás velmi rozšířila kultura oslovování pouze křestním jménem (ať už se tyká nebo zůstane u vykání), ale ne všichni se už zbavili toho staršího uvažování a rozdělování svého chování k druhé osobě podle směrnice zda oslovují příjmením nebo jménem a nějak mají v podvědomí, že když už někomu říkají křestním jménem, tak se k němu mohou chovat familiárně, víc jej úkolovat, méně používat prosím-děkuji, atd… A to je důvod, proč zas některým to může vadit.

Ono v těch nadnárodních firmách se sice všichni oslovují jménem a pokud se bavíme o angličtině, tak si vlastně tykají, ale zároveň si vyjadřují respekt. Jinde se někdy bohužel stane, že když se začne používat k oslovení jméno, přestane tam být ten respekt a úcta, což není správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.11.17 10:05
@vulpes píše:
to je totiž ta druhá věc - že se u nás velmi rozšířila kultura oslovování pouze křestním jménem (ať už se tyká nebo zůstane u vykání), ale ne všichni se už zbavili toho staršího uvažování a rozdělování svého chování k druhé osobě podle směrnice zda oslovují příjmením nebo jménem a nějak mají v podvědomí, že když už někomu říkají křestním jménem, tak se k němu mohou chovat familiárně, víc jej úkolovat, méně používat prosím-děkuji, atd… A to je důvod, proč zas některým to může vadit.Ono v těch nadnárodních firmách se sice všichni oslovují jménem a pokud se bavíme o angličtině, tak si vlastně tykají, ale zároveň si vyjadřují respekt. Jinde se někdy bohužel stane, že když se začne používat k oslovení jméno, přestane tam být ten respekt a úcta, což není správně.

Děkuji :hug:, myslím, že jsi to přesně popsala… :palec:
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
30.11.17 10:24

No.. vím, že to je celkem normální… vykat a oslovovat křestním… bývalý šéf mě tak taky oslovoval, bylo mi to v celku jedno, ale moc dobře jsem věděla, že kdybych ho tak oslovila taky, moc by mi to nepomohlo… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
30.11.17 11:43

Pracuji ve velké společnosti…oslovování křestním jménem je dnes běžné na obou stranách. Klient x zákazník.

Klient mi do telefonu normálně řekne Mirek dobrý den…prosím Vás Blanko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7844
30.11.17 12:00

Na druhou stranu mi přije celkem úsměvné, když klienti volají někam na zákaznické centrum a představí se „dobrý den, tady PANÍ Nováková…“ :D Osovně se představuji příjmením nebo celým jménem, ale neumím si představit, že bych o sobě řekla „tady paní X“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová