Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Hele, jak to jako myslíš, že jsi půl roku nedělala nic? Tomu nerozumím, neměla jsi pracovní smlouvu, ale měla jsi aktivní živnosťák, na který už jsi předloni podnikala? Rozumím tomu dobře?
@Anonymní píše:
Ahoj,poprvé dělám daNĚ A MÁM V TOM GULÁŠ, LONI JSME PRACOVALA 6 M+SÍCŮ NA NORMAl smluvu, zbytek roku nic, ale zároveň jako osvč jsme za celý rok nevystavila jedinou fakturu, jak s daněmi, či mám podepsat nějaké prohlášení, že jsme neponikala, mám žl, ale loni nic, předtím mi dělala daně exšvagrová, ted už ne, plácám se v tom
Co je to NORMAl smluva?
Do přiznání uvedeš pouze příjmy ze zaměstnání, do přílohy 1 uvedeš příjmy a výdaje nula a údaje o podnikání (začátek, počet měsíců). A to jsi neměla ani žádný výdaj?
@Hanula1212 píše:
Do přiznání uvedeš pouze příjmy ze zaměstnání, do přílohy 1 uvedeš příjmy a výdaje nula a údaje o podnikání (začátek, počet měsíců). A to jsi neměla ani žádný výdaj?
pokud ale předloni na ten nepřerušený živnosťák nepodnikala
@Anonymní píše:
Ahoj,poprvé dělám daNĚ A MÁM V TOM GULÁŠ, LONI JSME PRACOVALA 6 M+SÍCŮ NA NORMAl smluvu, zbytek roku nic, ale zároveň jako osvč jsme za celý rok nevystavila jedinou fakturu, jak s daněmi, či mám podepsat nějaké prohlášení, že jsme neponikala, mám žl, ale loni nic, předtím mi dělala daně exšvagrová, ted už ne, plácám se v tom
tak na finanční úřad stačí čestné prohlášení, ale pokud jsi nepřerušila živnost, tak jsi za ty měsíce měla platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění… a tam bys to měla dát taky…
@Hanula1212 teď už nestačí čestné prohlášení? Musí se podávat daňové přiznání s nulou?
@Regina Hero jasně že stačí, já jaksi předpokládala, že si bude chtít zúčtovat i ty příjmy ze zaměstnání. Mám dneska za sebou cca 80 přiznání, tak už mi z toho hrabe
![]()
@Hanula1212 píše:
@Regina Hero jasně že stačí, já jaksi předpokládala, že si bude chtít zúčtovat i ty příjmy ze zaměstnání. Mám dneska za sebou cca 80 přiznání, tak už mi z toho hrabe![]()
![]()
mám za sebou třetí den s prtětem v lázních a hrabe mi taky…
![]()
Ahoj holky, poprosim, poradite mi nekdo? Budu zamestnana pod firmou jako osvč, ale furt se v tom nejak placam.. tvrdi mi vsichni, ze se dane neplati, ale porad ctu nejaky pausal na dani a nejake vydaje..
Myslela jsem, ze se teda plati povinne minimalni zalohy na zdravotnim a socialnim a vic nic.. poradite mi prosim, kolik se plati dan pri prijmu 20-25tis? Diky moc!
@Anonymní píše:
Ahoj holky, poprosim, poradite mi nekdo? Budu zamestnana pod firmou jako osvč, ale furt se v tom nejak placam.. tvrdi mi vsichni, ze se dane neplati, ale porad ctu nejaky pausal na dani a nejake vydaje..
Myslela jsem, ze se teda plati povinne minimalni zalohy na zdravotnim a socialnim a vic nic.. poradite mi prosim, kolik se plati dan pri prijmu 20-25tis? Diky moc!
Nebudeš „zaměstnaná“, budeš OSVČ. Musíš si udělat ŽL, zahájit živnost, nahlásit na zdravotní pojištovnu, OSSZ a FÚ. Zálohy na daň platit nebudeš. Musíš platit alespoň minimální zálohy OSVČ na zdravotní pojištění ve výši 2208 Kč/měsíc a sociální pojištění ve výši 2 388 měsíčně v tomto roce. Po skončení roku podáš přehledy + daňové přiznání, kde si vše vyúčtuješ.
Příjem 20/25 je zavádějící, ty si samozřejmě můžeš uplatňovat paušál nebo skutečné náklady a počítáš s čistým příjmem, ty částky, které jsem napsala jsou minimální a ty si můžeš platit jakoukoliv vyšší částku, nižší ne.
Ty zálohy na daň v prvním roce určitě platit nebudeš. Jestli paušálem uplatněné nebo skutečné náklady, to záleží na tobě, co je pro tebe výhodnější, nejspíš u této činnosti paušál.
Přiznání na FÚ dáš ale až po skončení kalendářního roku.
Příspěvek upraven 01.07.19 v 19:03
No jasně, že se daně platí. Navíc ještě budeš platit účetní, protože jsi mimo a sama těžko zvládneš udělat účetnictví.
@Tiger-lily jee, moc dekuju za vysvetleni
ty zalohy platit, to vim, spis sem se bala, abych pak za rok v danovem priznani nemusela doplacet x tisic ![]()
Myslim, ze pokud nechapes rozdil mezi zamestnana a osvc nela bys do toho vubec jit. Krom jineho svarc system ti neco rika?
Ahoj,
poprvé dělám daNĚ A MÁM V TOM GULÁŠ, LONI JSME PRACOVALA 6 M+SÍCŮ NA NORMAl smluvu, zbytek roku nic, ale zároveň jako osvč jsme za celý rok nevystavila jedinou fakturu, jak s daněmi, či mám podepsat nějaké prohlášení, že jsme neponikala, mám žl, ale loni nic, předtím mi dělala daně exšvagrová, ted už ne, plácám se v tom