OSVČ a mateřská otec

Anonymní
25.9.22 14:32

OSVČ a mateřská otec

Dobrý den dámy, naše situace je trochu specifická, zakládám proto novou diskuzi a doufám, že mi poradíte :) Čekáme čerstvě miminko, tak raději anonym a nechci to ani ještě řešit s účetní… nicméně vrtá mi hlavou, jak to vymyslet. Já jsem OSVČ- lékařka, dobrovolné nemocenské si neplatim, sloužím k tomu ale pohotovosti na DPČ, ze kterého se nemocenské odvádí (tam si vydělám 15-20 000 čistého měsíčně). Manžel pracuje na půl úvazku ve státním sektoru a k tomu má vedlejší činnost jako OSVČ a DPP. Pracovat chci, pokud to půjde, až do porodu a pak planuji po šestinedělí se vrátit do ordinace. Od té doby by byl na mateřské manžel. A moje otázka zní, bude mi vznikat nárok na PPM z DPČ, když se z něj platí nemocenská? Pokud ne, můžu být na dobu šestinedělí na PN, pokud bych si teď začala platit dobrovolnou nemocenskou? Po šestinedělí předpokládám nebude problém, aby manžel měl PPM, i když to z toho půl úvazku asi nebude žádný vejvar :) Děkuji za erudované odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101618
25.9.22 14:38

Pokud tu dpc mas dostatečně dlouho, tak ti z ni narok na materskou vznika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.9.22 14:43
@j.a.n.i1 píše:
Pokud tu dpc mas dostatečně dlouho, tak ti z ni narok na materskou vznika.

Tu DPČ mám přes 3 roky… A až bychom se s manželem střídali na PPM, dostával by ji v té „mojí“ výši nebo by se mu prepocitala na jeho výdělek? Jemu by to vycházelo o něco méně.

• Citovat
  • Upravit
101618
25.9.22 14:50

Na jeho výdělek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35739
25.9.22 14:54
@j.a.n.i1 píše:
Na jeho výdělek.

Na PPM se lze střídat? Jsem myslela, že to jde jen u rodicaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101618
25.9.22 15:03

@JancaS84 Jde to i u ppm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
25.9.22 15:22

Muž může po šestinedělí na PPM, vypočítává se z jeho příjmu a je kratší myslím o cca 12 týdnů; šestinedělí+ co čerpala žena před porodem. Pokud nečerpala vůbec, tak je kratší tak jako tak o 6 týdnů. Ve vašem případě bych řekla, že bude výhodnější jít normálně 6-8 týdnů před porodem na PPM a po šestinedělí se vystřídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat