OSVČ nástup rodičovská dovolená

kytkalenka
19.1.14 14:02

OSVČ nástup rodičovská dovolená

Prosím o radu-v současné době jsem OSVČ-nikdy jsem nečerpala mateřskou dovolenou ani nenastoupila na rodičovskou, platím si zdravotní, sociální i nemocenskou. Rodičovský příspěvek čerpá otec dítěte-zaměstnanec. V tuhle chvíli by jsem ráda nastoupila na rodičovskou dovolenou já-malému je 1,5roku a byla s ním doma. Je možné pouze nahlásit že pečuji o dítě do 3 (7) let a zbavím se tím povinnosti platit pojištění a nebo musím na sebe převést od otce i čerpání rodičovského příspěvku? Vzhledem k tomu, že ten stejně za pár měsíců končí, tak co potom se mnou? Nebo je lepší prostě ukončit podnikatelskou činnost a jít na to úřad práce a rodičovský příspěvek by dál měl otec?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101867
19.1.14 14:10

Pozastavit zl a nahlásit se jako osoba pečující, nebo můžeš i na up.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
19.1.14 14:11

No, když se nahlásíš jako osoba pečující o dítě do sedmi let věku, stát za tebe platí zdravotní, ale nesmíš k tomu podnikat, musíš mít pozastavený živnosťák. Je zbytečné se hlásit na ÚP, stačí přerušit živnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
19.1.14 14:13

A co se týká toho příspěvku rodičovského ten je úplně mimo? Nemusím ho převádět na sebe? Tedy aspoň tak si to myslím…a nebo by o něm otec mohl přijít?

• Citovat
  • Upravit
kytkalenka
19.1.14 14:15

A ještě nevíte případné další těhotenství a např. nemocenská a mateřská? To už asi nic potom? Nebo se to bere zpětně za nějaké období-např. když do 3 měsíců otěhotním a půjdu na rizikové?

• Citovat
  • Upravit
69235
19.1.14 14:23

Jako OSVČ NE JAKMILE PŘESTANEŠ JEDEN MĚSÍC platit nemocenskou, nemáš nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101867
19.1.14 14:26
@terinka4444 píše:
Jako OSVČ NE JAKMILE PŘESTANEŠ JEDEN MĚSÍC platit nemocenskou, nemáš nárok.

to platí pouze pro nemocenskou, nikoliv pro mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
19.1.14 14:39

No tak psala o rizikovém, na to může těžko nastoupit tři měsíce po ukončení živnosťáku, včetně mateřské tedy, nevejde se do lhůt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
19.1.14 14:42

A s tím rodičákem nevíte? trochu se bojím aby ho pak otci nestopli, nebo jestli to mám rovnou převést i s tím…

• Citovat
  • Upravit
69235
19.1.14 14:45

Nevím, kako že ty budeš s malým doma a otec pobírat výplatu rodičáku? A ty nahlášená na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující? Tak ano, to lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
19.1.14 14:49

Takhle ti to přesně představuju a pokud jsem pečující musím tedy zastavit živnost? nebo jí můžu mít jako vedlejší činnost? děkuju moc-jsou to takové specifické dotazy:-)

• Citovat
  • Upravit
69235
19.1.14 14:50

Nemůžeš mít jako vedlejší činnost, tím, že nejsi na rodičáku nemůžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat