Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Spočítat si to musíte sami, co se vám ještě vyplatí a co už ne. Ale všeobecně ti řeknu, že poslední dobou není žádná práce a když už, tak mizerně placená. Počítám s tím, že kdyby tvůj partner šel do práce, dostal by min. mzdu a zbytek na ruku (a nemohl by si být jist tím, že ten zbytek dostane). Já když si to spočítám, tak 35tis je slušných
Tak to se ale nedá takhle říct, „aby se to vyplatilo“…pokud vydělá tolik, aby zaplatil sociální a zdravotní + další náklady spojené s podnikáním, má peníze na další výdaje (nájem, jídlo, oblečení a další nutnosti) a dokáže dát i něco bokem, kdyby něco, tak se to vyplatí…a taky je důležité se podívat na to, kolik by mohl dostat za danou pozici jako zaměstnanec a pak to nějak řešit. Můj přítel je OSVČ, pracuje jako autoklempíř a kdyby se nechal zaměstnat, tak nebude mít ani zdaleka to, co si vydělá „sám“…
Záleží zda částky co uvádíš jsou v čistém-co zbyde po odečtení sociálky, zdravotky a nákladů na jeho práci. Nebo je to jen částka, kterou fakturuje, tzn. hrubá. To je veliký rozdíl.
Spocitej, kolik ma na hodinu a kolik by mel jako zamestnanec. Kdyby to vyslo nastejno, uz by se mi nevyplatilo mit ty nervy jako OSVC ![]()
Pokud nemá obor, ve kterém by mu někdo dal ofiko min. 28 tis či víc, čistého, tak se pořád vyplatí být osvč.
Ahoj holky jen pro zajímavost… Nebo zvědavosti? Můj přítel je OSVČ - pracuje rukama, dá se říct že je to dělňas… Pracoval uz takto od roku 1998 - 2006 pak byl chvilku zaměstnanec a ted uz asi cca 3 roky pracuje zase jako OSVČ… Co se tyče peněz tak ( počítám ty posledni 3 roky ) zacal asi něco přes 20.000, pak se rozjel a nosil domu cca 50.000-70.000 jak kdy a ted posledni dobou nosí tak max 35.000 - coz je " málo "…já vím že je to o práci atd, ale zajímalo by mě kolik je tak dobry si vydělat jako OSVČ aby se to pořad vyplatilo. Přece jen zaměstnanec ma volno, dovolenou, plati za nej ZP a SP atd… A OSVČ nejde den do práce a je doma zadara…