Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, ahoj
Přítel navrhl, že by si osvojil mého syna 6let. S přítelem jsme spolu 4 roky, takže je pro syna jako táta. Svého vlastního otce nikdy neviděl. Opustil nás když synovi byli 3 měsíce, když jsem ještě žila v Anglii. Biologický otec je angličan. Alimenty neplatí, nemá proste žádný zájem. Ještě v době kdy jsem žila v anglii jsem už byla hlášena jako svobodná matka. Tudíž při stěhování z Anglie do ČR jsem nepotřebovala žádný něho souhlas. Ale bohužel je psaný v rodným listě. Chtěla jsem se zeptat jestli má ještě on jako biologicky otec nejaky práva, když skoro 6 let syna neviděl. Syna nemam soudně ve své péči proste nikoho jiného než jsem ja nemá. A pak by mě zajímalo pokud jde aby si přítel osvojil syna a my ještě nejsme mamželé. Pravě jsme dostaveli dům a svatba bude až casem. Ale syn jde pristi rok do první tridy proto by mě zajimalo jestli by jsme stihli osvojení do příštího roku jestli někdo nevíte na jak dlouhou dobu to je
moc dekuji všem za vaše rady a zkušenosti
Jestli je v otec v RL, tak má vůči dítěti stále stejná práva a povinnosti jako ty. Aby si dítě mohl osvojit současný partner, je tedy třeba aby se bio otec vzdal rodičovské odpovědnosti a s osvojením souhlasil. Nechápu to s tou svobodnou matkou ![]()
Obávám se, že by s tím ex musel souhlasit. To není jen tak přehazovat v rodném listu otce jak se zachce.
@DeeSocialWorker Pravé ze po určitý době nevím jestli je to po 5ti letech pokud se otec neozve tak ztrácí práva na dite
@Petra9876543210 to fakt ne (minimálně u nás, nevím jak v UK), pokud tam je napsaný, tak u nás lze osvojit jedině s jeho souhlasem
V první řadě se musíte vzít a být manželé aspoň rok. Dále je nutné zbavit otce rodičovské zodpovědnosti.
Tak hodně štěstí na úřadech
No, měla bys to řešit už jen z toho důvodu.. Že kdyby se s tebou nedejbože něco stalo, tak dítě automaticky poputuje k otci, jelikož je v rodném listu.. O tom jaký by to pro dítě byl šok, když ho vůbec nezná, snad mluvit nemusím.. Tak nejlépe kontaktovat otce a domluvit se s ním, ať k tomu dá souhlas, když o dítě nejeví žádný zájem.. Půjde to samozřejmě přes soud.. Zašla bych ještě na ospod se poradit a vzala si právníka.. Pokud otec nebude souhlasit nebo nebude spolupracovat, o to těžší to vše bude.. A vy se samozřejmě co nejdřív vezměte, to vám k osvojení taky hodně pomůže.. Tak hodně štěstí.. ![]()