Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No jo, mlátí s ním puberta a zřejmě i způsobená špatnou partou. Návštěvu psychologa jste zkoušeli?
V ústavu se chytne akorát tak ještě větších expertů. Psycholog bude lepší varianta.
Zakladatelko,
z výše uvedeného krom té trávy jsem neseznala nějakého hlubšího problému. Že 16ti letý puberťák nesnáší staršího bratra je snad v pořádku. V 16ti nesnáší všechny.
Důležité na tvém sdělení vidím to, že chodí do školy. Všechno ostatní chce gigantickou dávku trpělivosti. Pokud se průserem s trávou poučil, máš napůl vyhráno. ![]()
Nechodí domů znamená co? Jako nikdy, pozdě, jindy než řekneš? Podívej, já na to jdu od lesa. Věci, které si nevynutím, nebo ty, které jsou v tomto věku pro puberťáka těžko dodržovatelné a já bych u nich jako rodič ztratila kytičku, ty nevyžaduju. Tím konkrétně myslím příchody.
Hlad a hygiena ho jednou domů přijít donutí. Navíc máš tu výhodu, že ti nemůže přijít zbouchnutý. Doporučuju vždy hledat na všem pozitiva.
A pr ouklidnění, žádná chyba z tvojí strany přijít nemusela. Důležité je jen toto období přežít. ![]()
Držím pěsti! ![]()
Tak když chodí do školy, tak je to dobry, ne? Z jakého důvodu výchovný ústav? A co byste od toho vlastně čekali? Aby přisel domu hned ze školy, pak srazil paty a čekal na příkazy? Proste ho nechte, nabídněte kdyžtak pomoc a on se zase vrátí, děti jsou stejně vychovávatelné tak do tří let (někdo říká do šesti). A pak už - dej se vůle boží
musíš věřit, ze bylo dobre zaseto ![]()
Já bych byla ráda, že chodí do školy, že tam je klid, že si uvědomuje tu možnost vyhazovu a že si z toho něco dělá!!! to je velice dobře a věř, že kdyby se tohle změnilo, tak pak je opravdu průšvih. Nesnášenlivost bráchy bych nechala být /pokud se nemlátí/, kouření,,,s tím stejně asi moc nenaděláš, nechodí domů nechápu…???
Vím, žes do pár písmenek nemohla vměstat celou pravdu, to nejde, ale takhle napsané to nevypadá „až tak zle“,,,zdůrazňuju ty uvozovky.
Trošku to rozvedu, největší problém je v tom, že jsou dny, kdy nepřijde domů dva i tři dny, většinou je to pátek až neděle, občas se stane, že nepřijde i během týdne. Nicméně do školy ráno dorazí. Vůbec nevíme kde je, nebere telefon. Když se přijedu přesvědčit ráno v pondělí do školy, potom co jsme ho od pátku neviděli, tak má ještě blbý kecy, že jsem stíhačka. Je drzý a sprostý i před mladším bráchou. Ten už se ho bojí. Samozřejmě, že po něm nechceme, aby přiběhl ze školy a poslouchal na slovo, nemám ani problém ho někam pustit na víkend, když si to zaslouží, brácha taky mohl, ale rozdíl byl v tom, že se zeptal, domluvili jsme se a věděli jsme kde alespoň přibližně je. To se mladý pán ani neobtěžuje a je mu vše jedno.
Jsen docela prekvapena benevolenci diskutujicich. 16lety kluk neni plnolety, aby se flakal po nocich a bral drogy( i kdyz lehke). Tyto dve veci v poradku rozhodne nejsou. Z lehkych drog muze totiz prejit na tvrde a pak je to opravdu prusvih.
@Anonymní píše:
Trošku to rozvedu, největší problém je v tom, že jsou dny, kdy nepřijde domů dva i tři dny, většinou je to pátek až neděle, občas se stane, že nepřijde i během týdne. Nicméně do školy ráno dorazí. Vůbec nevíme kde je, nebere telefon. Když se přijedu přesvědčit ráno v pondělí do školy, potom co jsme ho od pátku neviděli, tak má ještě blbý kecy, že jsem stíhačka. Je drzý a sprostý i před mladším bráchou. Ten už se ho bojí. Samozřejmě, že po něm nechceme, aby přiběhl ze školy a poslouchal na slovo, nemám ani problém ho někam pustit na víkend, když si to zaslouží, brácha taky mohl, ale rozdíl byl v tom, že se zeptal, domluvili jsme se a věděli jsme kde alespoň přibližně je. To se mladý pán ani neobtěžuje a je mu vše jedno.
A opravdu v tom nebude víc, než ta tráva? ![]()
@Anonymní píše:
Plne s tebou souhlasim. Zatim je zavisly na vas a vasich penezich, tak by se mel podle toho chovat.Az bude plnolety a bude sobestacny at se zaridi po svem.Neni snad problem oznamit kdy priblizne prijde a kde bude o vikendu.
A kdo ho financuje? Kolik peněz má k dispozici, platíte mu mobil, data?
Presne to jsem ted chtela napsat.Kluk ma asi dost penez kdyz ma na drogy a flakani o vikendu.
Pokud takhle s vami jedna, priskrtila bych kohoutek.
To je další věc, peníze od nás nemá ani korunu, přitom při penězích je. To mě taky znepokojuje.
@Anonymní píše:
To je další věc, peníze od nás nemá ani korunu, přitom při penězích je. To mě taky znepokojuje.
Tak to ale musíte rychle zjistit, kde ty prachy bere. Než bude v nějakém opravdu velkém průseru!
Holky, jsem už zoufalá, opravdu nevím, kde jsme udělali chybu, ale poslední rok máme hrozné starosti s našim prostředním synem. Máme tři kluky, 18,16 a 9. Dva starší mám z prvního vztahu, ale od mala je vychovávám s nynějším manželem. Bohužel si už opravdu s prostředním nevíme rady. Nic nefunguje, dělá si co chce, je sprostý, drzý, nesnáší staršího bratra, hulí trávu, nechodí domu a mohla bych pokračovat. Jediné, co alespoň v rámci možností funguje je škola. Tam problémy nejsou, ne že by měl samé jedničky, ale chodí tam a kromě problému s marihuanou, loni v prváku problémy nejsou. Za ten průšvih dostal podmínečné vyloučení, tak to si už dává pozor a ani co se týče chování ve škole, stížnosti nejsou. Jinak katastrofa. Vše to začalo nástupem na střední školu, do té doby byl hodný a bezproblémový kluk. Nechceme ho dávat do žádného výchovného ústavu, ale pokud bude takto pokračovat, nic jiného nám nezbyde. Je to už opravdu neúnosné, nemáte někdo nějakou radu, jak si k němu zas najít cestu, jak si s ním poradit? Všechno co jsme zkusili, nic nefunguje. Děkuji předem.