Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S Chomutovem neporadím, ale taky pocházím z jižních Čech a v kulturním šoku jsem v Brně
![]()
O byty v severních Čechách je fakt taková rvačka, že se nedá sehnat nájem se zvířetem?
Jinak upřímnou soustrast. Je to něco za něco - předpokládám, že byl za dobrou cenu, tak je to asi vykoupenou lokalitou.
Tak aspoň už víš proč je to tak levná lokalita.. ono to není jenom tak.
Dokud jsou děti menší tak to jde, ale školkou, školou se tomu nevyhneš. Rešením je seznámit se právě s beproblémovýma rodinama aby dítě chodila k nim a s nima ven. Škola a školka se dá vyřešit soukromým zařízením, tam sociálně slabší nebudou.
A na zbytek si prostě zvyknout. Nebo odstěhovat. Oni se měnit nebudou. ![]()
Kamaradka bydli v Moste..koupila krasny kompletne predelany 2+1 za 600tis..u nas stoji ke dvema mil… pekna lokalita..
Ale taky jsou v Moste mista, odkud i mistni utikaji..
Chomutov je bohužel proslulý..:/
Mam zkusenosti s detmi v socialne vyloucene lokalite. Slusne vychovane jsou slusne bez ohledu na okoli. Jen bych si pohlidala skolu
Buď se seznámit s těmi slušnými a zjistit místní poměry, kam dávat děti do škol apod. A nebo byt prodat a odstěhovat se jinam. Předpokládám, že nemusíte zůstávat v Chomutově. Jinak v některých městech resp. lokalitách je dobré kupovat byt v létě, poznáš lépe místní obyvatele. ![]()
Bydleli jsme v Jirkově a rychle jsme utekli. V takovém prostředí jsem nechtěla vychovávat děti. Kde přesně bydlíte?
@Tarinka píše:
S Chomutovem neporadím, ale taky pocházím z jižních Čech a v kulturním šoku jsem v Brně![]()
![]()
Opravdu? V jakém smyslu?
@Alriga píše:
Opravdu? V jakém smyslu?
Nemyslím to nijak zle, jsem tu už od vejsky, zažila jsem tu divoký roky, jsou ti super lidi, ale když jedu na jih Čech, ziram jak je to třeba čisto
i okolo silnice, je to jak kdyby tam někdo zamet, v Brně…všude bordel, ale třeba i za Brnem, kde už je vesnice, všude se něco válí ve stokách, ulice jsou takový zaplivany… i ty vesničky kolem Brna, často ani před barákem nemají posekanou travu…v jižních Čechách má každej před barákem vysekáno, na oknech muškáty…vím že to není všechno a vše má své výhody a nevýhody, ale když tam jedu na návštěvu, úplně ziram ![]()
Zakladatelko sestrenice s detmi ziji v Chomutove uz od mala, samy se tam narodily a jsou spokojene. Jedna je ucitelka a druha urednice. Osobne bych tam nesla, ale na druhou stranu jsem puv z HK, sla jsem za chlapem do jiznich Cech a nejradsi bych zdrhla i s detma zpet do HK. Nemohu si tu zvyknout… Drzim palce, at to vyresite kompromisem ![]()
Vždy můžeš vlastní byt pronajmout a rodinu přestěhovat jinam. S manželem, který rovněž má práci v zahraničí, jsem to tak udělala a přestěhovala se s 1,5 ročním synem na místo, kde ho ráda nechám pobíhat po bezpečných a čistých parcích a ulicích. Co třeba nějaký přízemní byt s zahrádkou? Můžete pronajímateli říci, že pes bude tam… A vaše dítě si tam může hrát…
Jinak z pohledu nového občanského zákoníku se na psa ani budoucí pronajímatel nesmí ptát, natož vám ho zakazovat, protože je to diskriminační. Takže jej můžete i s klidem zamlčet. ![]()
@Mellam píše:
Vždy můžeš vlastní byt pronajmout a rodinu přestěhovat jinam. S manželem, který rovněž má práci v zahraničí, jsem to tak udělala a přestěhovala se s 1,5 ročním synem na místo, kde ho ráda nechám pobíhat po bezpečných a čistých parcích a ulicích. Co třeba nějaký přízemní byt s zahrádkou? Můžete pronajímateli říci, že pes bude tam… A vaše dítě si tam může hrát…
Jinak z pohledu nového občanského zákoníku se na psa ani budoucí pronajímatel nesmí ptát, natož vám ho zakazovat, protože je to diskriminační. Takže jej můžete i s klidem zamlčet.
nevím, jak je to legislativně, ale myslím, že to není fér. U zvířete je riziko, že nemovitost poškodí a majitel si na nájemci nic nevezme. Totéž třeba u kuřáků - zahulí mu byt, kouř nasákne až do omítek a majitel bude mít v bytě jak v putyce.
Za mě je v pořádku, když si majitel nastaví filtr, komu svou nemovitost pronajme a komu ne.
Holky, jsem nešťastná. Kvůli manželovo práci v Německu jsme se z jižních Čech přestěhovali na sever. U nás jsme bydleli v podnájmu, tady jsme si byt koupili, bylo to pro nás cenově dostupné a druhý důvod byl náš pejsek, nemohli jsme sehnat podnájem, po zmínce, že máme zvíře, nám bylo vždy řečeno, že se nám ozvou a nikdy se nikdo neozval. Koupili jsme pěkný zrekonstruovaný byt v lokalitě, kde je dobrá občanská vybavenost, prý klidná lokalita. Je to sídliště a musím říct, že tohle jsme nečekali. Samozřejmě, že jsme se předem informovali a zjistili si, věděli jsme tedy, že sever je krušný, ale tohle jsme nečekali. Jsme opravdu v šoku, bydlíme na sídlišti v Chomutově. Má otázka zní, zda je tu někdo, kdo zde vychovává děti. Je tu plno rodin s malými dětmi, ale já si nějak nedovedu představit, že tady v tom prostředí vychováme z dětí slušné lidi. Zatím jsou malé, ale nedovedu si představit, že je tady jednou pustím ven. Jsme tu krátce, snad si zvykneme, ale jsme v kulturním šoku. Jsme tu od zimy, to jsme byt kupovali, to se zdálo, ještě relativně v pohodě, ale co se oteplilo a vylezli různé existence ven, tak si říkáme, že jsme udělali strašnou chybu. Jak jsem psala, nejsme tu jediná mladá slušná rodina, je to namíchané, proto by mě zajímal pohled někoho, kdo v podobném prostředí žije a vychoval zde děti. Jak? Chodily například samotné ven? Jsem ještě na mateřské, chlap do večera v práci a zatím jsem se tady s nikým nestihla dobře seznámit, tak proto se ptám tady.