Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No jo, hoši, co tady píšete, že dobrý, že se to dá. To je proto, že tam žijete odmalička a nic jiného neznáte.
Až budete starší, podíváte se po světě, budete zakládat rodinu, tak pro své děti budete chtít lepší život, než mít na výběr mezi sockama nebo cikánama. Třást se strachem, zda si tu drogu dá už v první třídě nebo až v páté a zda mu cikáni seberou jen dva mobily za měsíc nebo tři, popř. bude z dítěte rváč, který řeší vše silou.
Nebo budete chtít děti vychovávat v podnětném prostředí, mezi lidmi, kteří mají životní styl jiný, než vyjít že sedmé třídy a pak brát dávky a dělat binec.
M ![]()
@Matt 02 píše:
Nevím no, třeba je to tim, ze si potřebujete zvyknout. Proč řešíte, kdo fetuje, kdo jak mluví na svoje děti atd. To je snad jejich věc, když se do nich nebudete starat, oni do vás taky ne. Mezi nima nejsou jen špatní, nejhorší jsou bílí degesi co si na něco hrajou, že chodí na lepší základkyatd. Se pak nedivím že dostanou. To i ode mě dostali, nemají provokovat. Je to tak i ve škole, přece se všichni nemusí bavit se vsema, stačí si nevšímat a mít svoji skupinku a vzájemně si neškodit. Stačí si jen najít kamarády, kteří vám budou vyhovovat a stejně tak vaše děti. Halt se prostě budou jenom potkávat a ty skupinky jsou různé, namíchané, jde jen o to, kdo si vybere jakou cestu. A vozit dítě jinam do školy a vytrhavat ho z reality není úplně dobrý, prostě ať vidí, že lidi jsou různí, co jako. Jako malí před barákem si hrajou děti dohromady, ty malé děti to neřeší a pak se to rozdělí, kdo jak si s kým rozumí. Problémy mají jenom ti, co doma slyší, s ním se nebav, to není kamarád pro tebe atd. To dítě tomu nerozumí, zopakuje to na hřišti a jsou zbytečný problémy. To je snad všude ne. Jeden můj kámoš je cikán a je slušnej, tak přece se s ním nebudu bavit jen proto, že je černej. To tak nejde brát, jde jen o to si na nic nehrat a nepovysovat se. Problémy mají jenom ti, co to dělají, že potřebuji dítě vozit na druhý konec města do nějaký soukromý školy, co jako jsou, něco víc, to se ani nedivím, že pak dostanou, ale dělají to jenom rodiče. Protože to to dítě doma slyší a vyrůstá v tom, že něco víc, než ostatní ze sídliště. Přitom to tak není, ti co jsou držení mimo realitu jsou logicky mimo a žádná hogo Gogo škola stejně nepomůže. I malé dítě si umí najít cestu a vybojovat si svoje, však je to dobrá škola do života. Máma ho za ruku nebude vodit celý život.
A proč jako dostanou, že vozí děti jinam do školy? Co je vám do toho? Tak jak radis hned na začátku, proč řešíš, že jiní jezdí jinam do školy? Tak se s nima nebav ne? Jak dostanou, co to je za blbost? Proč by měl vůbec někdo někde kvůli něčemu dostávat?
Asi to nechápu.
A bydlet bych tam nechtěla…
@Fazulina píše:
A proč jako dostanou, že vozí děti jinam do školy? Co je vám do toho? Tak jak radis hned na začátku, proč řešíš, že jiní jezdí jinam do školy? Tak se s nima nebav ne? Jak dostanou, co to je za blbost? Proč by měl vůbec někdo někde kvůli něčemu dostávat?
Asi to nechápu.A bydlet bych tam nechtěla…
Naprosty souhlas. Predstava, ze me nekdo zbije na ulici protoze mym rodicum zalezi a mem vzdelani a tak me nedaji do mistni spatne skoly..
hlavne ze se frajer ohani toleranci a nevsimanim si ostatnich.. Fakt ulet ![]()
Tady je vidět, jak to prostředí působí na lidi v tom vyrůstající. Co vše jim přijde jako normální a co přijímají jako normu.
Ne, určitě bych tam nežila, ani kdyby by dávali zadarmo vilu, to bych svým dětem neudělala. Té části republiky se zdaleka vyhnout. To není dobré místo pro život.
Tady je vidět, jak to prostředí působí na lidi v tom vyrůstající. Co vše jim přijde jako normální a co přijímají jako normu.
Ne, určitě bych tam nežila, ani kdyby by dávali zadarmo vilu, to bych svým dětem neudělala. Té části republiky se zdaleka vyhnout. To není dobré místo pro život.
@Fazulina píše:
Asi to nechápu.A bydlet bych tam nechtěla…
Ne, neni to kvůli tomu, že chodí na „lepší“ školu i když to podle mě není o tom, že sídlištní škola je nutně špatná, školu dělají učitelé a ty jsou na škole, kam jsem chodil super. To je vidět třeba na tom, kolik žáků udělá příjmacky v pátý třídě na gympl do Klášterce a nebo potom na šestiletý do Chomutova. Já je udělal taky, ale pak jsem tam nešel, pač se mi nechtělo, kvůli spolužákům ze základky, ale chci tím říct, že i normální škola umí připravit a je to o tom, že ten žák proto musí něco udělat. Musí mít dobrý známky a pak udělat příjmacky. Tak to je samozřejmě v pořádku, ale takoví co jim prostě rodiče zaplatí školné na soukromé škole od první třídy a pak přijde ven a machruje, že je něco víc, tak to je ten problém. Není to tak, že všichni co chodí jinam do školy nemají tady kamarády a někdo je kvůli tomu zbije, to určitě ne. Ale za to povyšování, jako kdo by chtěl poslouchat, jsi socka, já se s tebou nesmím bavit, protože chodíš do školy mezi cikány a určitě fetuješ a další a další bláboly, tak za to dostanou. Ale samozřejmě není to jeho chyba, je to chyba rodičů, že si na něco hrajou a tlučou mu to do hlavy, ale to malé dítě ještě neví. To je vidět i tady, někdo tady psal, že by tady nevychovavával děti, protože to není podnětné prostředí, že tady vychází děti ze sedmé třídy atd atd. To proboha není žádná pravda, to jenom někdo, přece to neznamená, že všichni. Naopak pro někoho je to odstrašující případ a právě se snaží. Já třeba absolutně jakékoli drogy nesnáším a nikdy bych si nic nevzal, fakt nikdy a fakt nejsem jediný, těch slušných je stále víc, než těch problémových. Opravdu to není tak, že kdo vyroste na sídlišti, nikam to nedotahne, je to prostě o tom, co v životě chce dosáhnout. A to, že budu chodit na lepší školu nic neznamená. My třeba přišli na střední školu, tam noví spolužáci, člověk řekne z jaké je základky a hned někdo z těch spolužáků má zase kecy, z tyhle školy to neuděláš a bla bla, no ten co mi to říkal skončil v prváku a já vyznamenání. A tohle prostě nesnáším a slýchal jsem to celou základku a začátek střední, než člověka ty lidi poznají. A to je prostě špatně a člověka to mrzí. Dnes už mi je to jedno, ale dříve ne. A nejhorší, že to člověk slýchal i od učitelek z jiných škol, stačilo jet do divadla a hned děti pojďte sem, tohle je zakládka XY, hlídejte si mobily. No ne jednou jsme to první roky půlka třídy obrecela. Ale je fakt, že pro dost znás to byl zase ten motor chodit na olympiády, snažit se, umístit se v okresním kole atd. To jsem byl vždy šťastný a hrdý na svou školu, když se mi to povedlo. Prostě ta nálepka děcko ze sídliště je špatně a dělají to dospělí, pak jsou a stále budou problémy. Kdo nechce ať tu nežije, ale žít tu a zároveň separovst děti od okolí, nepouštet ho mezi děti sousedů, jak kdyby byly nevím co, je prostě za mě špatně
.
Tady se začínají sdílet názory. Tak jdu taky s jedním.
Když jsem byla dítě bydleli jsme v nejproblematičtější lokalitě v Brně. Všechny uvedené věci - nepořádek, fet na ulici, krádeže, vandalismus, pononcování rodiných klanů na ulici, vyhazování nábytku z oken domů, souložení puberťáků na chodbách domů nebo prostě venku na lavičce, nachcáno všude - tam byly přítomné.
A přímo v srdci této lokality byla základní škola. Bratr nastoupil a měl výborný prospěch. Každé tři měsíce musela celá škola na test na žloutenku protože se neustále opakovala. Takže odběry krve všem dětem… Nicméně bratr je extrovert takže si prostě našel kámoše a neděla se mu žádná příkoří. Naopak procházel s vyznamenáním. Já jsem chodila do MŠ, zde jsem taky byla „nadprůměrná“ a nikdo nás do PPP neposlal.
No a pak jsme se přestěhovali na klasické sídliště okrajové části Brna. Všude čisto, klid, zeleň. Bratr i já jsme nastoupili na zdejší ZŠ. Bratr z jedniček na 4, musel urychleně do PPP a byly mu zjištěné četné DYS poruchy. U mě taktéž. Musela jsem nastoupit do speciální logopedické třídy protože nás nikdo nediagnostikoval dřív. Prostě jsme mezi nima byli za bezproblémové protože laťka byla absurdně nízko. Vlastně žádná nebyla, úspěch bylo dítě které do školy přišlo…
Takže jo, lokalita kvalitu školy určuje. Osobně bych udělala cokoliv aby dítě do takové školy nechodilo. A je mi úplně jedno jak nesnášenlivé to je. ![]()
@Matt 02 Hele já chápu, že to vidíš tak jak to vidíš. Celý život v tom žiješ a proto ti to nepříjde zvláštní. Já si tě z diskuzí pamatuju - jsi z velké rodiny, co je na tom finančně špatně, nikdy jsi nebyl na dovolené nebo školním výletě, musíš se starat o mladší sourozence a teď tahle debata. Prostě mi dává smysl, že vzhledem k tomu, že jsi nikdy nic jiného nepoznal, tak vidíš svět touhle optikou. Ale příjde mi úplně zvrácená. Ať už by ty děti byly sebevíc namachrované, kdo ti dává právo je bít? Až budeš mít šéfa v práci, co vůči tobě bude projevovat autoritu a dojde tě zjebat za nějaký průser, tak mu prostě ubalíš? ![]()
A zrovna ty školy mají opravdu velký vliv. Můj přítel na takovou školu chodil. Na předchozí měl špatné známky a ejhle když nastoupil sem tak samé jedničky. No ale za jakou cenu. Když pak přešel na střední školu tak to bylo šílené, protože ten propad oproti ostatním byl vážně viditelný. Doteď se ještě musí učit věci, co mě přišly jako samozřejmé (jazyky) a to už jsme pár let ze školy. A to byla jen ta první věc - vzdělání.
Mlácení lidí, kradení, šikana tam bylo na denním pořádku. V deváté třídě už měla polovina spolužaček děti nebo byly alespoň těhotné.
Byl svým způsobem vyloučený z kolektivu, protože nebyl white trash nebo cikán a oni to rozdílné chování poznají a nepustí ho mezi sebe. Kluk, který má obrovský potenciál, byl takovou školou zadupán na pár let a úplně zbytečně. Když potkal jako starší učitele, tak mu říkali, že si tam připadají jak v base a ne ve škole, kde by byli rádi, že učí. Tak si to přeber.
Já bych asi podle tvé optiky byla ten namachrovanej fakan. Nikdy jsem nechodila do spádové školy, rodiče mi vždy vybrali výběrovou školu, která podporovala mé nadání. Jazyky jsem se učila v soukromých, měla jsem spoustu kroužků atd. A to jsem z opravdu velké rodiny, kde ale rodiče chtěli každému svému dítěti dát to nejlepší. A představa, že kvůli tomu jaká jsem si někdo myslí, že má právo mě zbít, mě opravdu děsí.
Já bych se s lidmi jako ty jako dítě (a pravděpodobně ani teď) nikdy ani nebavila. Vyloženě si představím partičku děcek, co nemá celý dny nic lepšího na práci, než být vyvalený na lavičce uprostřed sídliště, co svou hlasitou hudbou obtěžují každého kolem. Ber to jako urážku nebo ne, je mi to jedno.
I my mame takove mini ghetto ve meste. Intenzivne ho resime. Porusi podminky v soc. bydleni? Stehuje se. Komunitni centrum, ktere vedou krestani, kam deti mohou chodi po skole. Deti potrebuji vzory. Intenzivni spoluprace s romskymi spolky, preventisty domovniky z dane lokality.
Sezuji si obyvatele? Resime to. Je to o dlouhodobe socialni praci. Mesto musi chtit vrazit prachy a spolupracovat s organizacemi, zaplatit strazniky atd.
Takze zakladatelce bych poradila, at se obrati na sve volene zastupitele a cleny socialni komise, protoze kdyz bude jenom nadavat a cekat, ze se prece nekdo ozve - neozve. Je to vysledek xx let bytove politiky mest
@Parninas
Tak nevím kde jste přišla na to, že jsem ze sociálně slabé rodiny. To, že jsem nikdy nebyl na dovolené nebo na třídním výletě to jsem nikdy nikam nepsal, není to totiž pravda, max jen to, že dětem stačí Chorvatsko a nepotrebují Kanáry, že oni to tak neberou, to spíš rodiče. Kroužky…x let jsem závodně plaval
Na školní výlety jsem jezdil, dokonce i na Erasmus do ciziny atd. Takže buď si mě s někým pletete nebo to schválně prekrucujete. Co se týče hlídání sourozenců, normální mi to do určité míry přijde, dělám to zcela dobrovolně, ale třeba v nedávné diskuzi, kde kluk hlídá pět sourozenců jsem psal na ty názory, že je to v pohodě a škola do života, že to je přehnané a fakt hardcore. Klidně si to můžete dohledat. Takže nic z toho není pravda, co vy píšete. Flákání na lavičce…nebavilo mě to, ale jo, tak občas tak člověk odpoledne strávil, to zase neříkám, ale určitě jsem takto neprozil dětství. A k těm školám, to je právě to. Tak Váš přítel měl prostě smůlu na základku, mě zakládka na střední školu připravila dobře, naopak jsem se musel učit víc tam, protože učitelé, když věděli, že na to někdo má, tak ho fakt spát nenechali, to jen takové, co stejně půjdou po ZŠ na pracák a nikam to nevedlo. Kvalitní učitel to pozná. Neříkám, že to tak je na každé škole, ale je to přesně o tom, že nezáleží kde škola stojí a kdo tam chodí, ale na ucitelich. A to jsem šel na hodně dobrou a výběrovou střední školu, a zas dávají to ti, co se snaží. Na základce nezáleží, pokud to není nějaká pomocná škola, ale normální základka a když je někdo flink, tak mu nepomůže ani deset škol. Další blábol, rodičům záleží na vzdělání asi všem normálním, kteří se o svoje děti zajímají, to ale neznamená, že musím chodit na jinou školu, ale stačí, když se rodiče zajímají a když je v něčem problém, tak se s dítětem učí, vysvětlí. Přece dát dítě do „lepší“ školy a dál se nestará a myslet si, že takhle z něho bude inženýr je blbost. Moje přítelkyně chodila také na sídlištní školu, kde je půlka Romů, za 14 dní jde studovat do Brna na Veterinu, podle Vás by už měla stát teď pásu a to je přesně to, proč tvrdím, že nemáte pravdu. A když jsme u tý veteriny, tudíž u Brna, tak jsme tam strávili společně víkend, kvůli malování, tak brečela, že si tam nezvykne. A taky netvrdíme, že Brno je špatný město, je to prostě jiný, my jsme doma jinde, to ale přece neznamená, že je to hrůza město, dokážu pochopit, že pro tisíce lidí je to prostě domov jako pro nás Chomutov a Most. A na závěr k tomu mlácení, zase přehnaný, proč bych měl mlátit šéfa? To si jako myslíte, že tady je v pořádku mlátit nějakého nadřízeného nebo nějakou autoritu, jako třeba učitele. To fakt ne, ale když mě ve 13 nějaký stejně starý kluk dlouho štval a ani po třetím upozornění, ať mi dá pokoj nepřestal a provokoval, tak jí jednu chytnul. Příště byl klid. Ještě jedna věc, pochopím, když spadová škola není pro to dítě vhodná, jakože tam chodí a není tam spokojené, ale nechápu to, že automaticky, aniž by tam dítě chodilo dají rodiče do jiné školy pro nadané, když tam to dítě ani nikdy nebylo. Jak jako škola podporovala mé nadání, to jako v šesti letech už všichni věděli, že jste nadaná a žádná spadová škola nebyla pro vás dost dobrá? No to je právě to co nechápu, základky mají stejné osnovy a když na to člověk má, tak se dostane na dobrou školu buď v devitce a nebo udělá nějaké testy, talentovky atd na školu podle jeho nadání dejme tomu v páté třídě. Takové to, moje dítě je něco víc, dáme ho na lepší, tady je ho škoda, je podle mě v šesti letech hogo fogo chování, ale tak jasný, že každého věc.
Příspěvek upraven 19.09.20 v 12:21
@Pavlik Morozov píše:
V budejicich se da zrat ze zeme?
tak proto by v Budějicích chtěl žít každý ![]()
@PaníBovaryová píše:
I my mame takove mini ghetto ve meste. Intenzivne ho resime. Porusi podminky v soc. bydleni? Stehuje se. Komunitni centrum, ktere vedou krestani, kam deti mohou chodi po skole. Deti potrebuji vzory. Intenzivni spoluprace s romskymi spolky, preventisty domovniky z dane lokality.
Sezuji si obyvatele? Resime to. Je to o dlouhodobe socialni praci. Mesto musi chtit vrazit prachy a spolupracovat s organizacemi, zaplatit strazniky atd.
Takze zakladatelce bych poradila, at se obrati na sve volene zastupitele a cleny socialni komise, protoze kdyz bude jenom nadavat a cekat, ze se prece nekdo ozve - neozve. Je to vysledek xx let bytove politiky mest
Nechceš dohodit nějakou aktivitu v Marseille, že bys jim tam pomohla s tou politikou integrace a prace s lidmi v ghetech.
@Pavlik Morozov píše:
Nechceš dohodit nějakou aktivitu v Marseille, že bys jim tam pomohla s tou politikou integrace a prace s lidmi v ghetech.
Ne, lepsi je delat chytraka na webu pro matky ![]()
@Matt 02 Více jak 15 let učím na základní škole v Ústí v lokalitě, která je považována za jednu z horších lokalit ve městě a absolutně s Tebou souhlasím. Učila jsem žáky, kteří to dotáhli na doktorát, ale i žáky, kteří vyšli ze sedmé třídy a v životě to nikam nedotáhli. Ano, správný učitel by se měl pokusit poradit si s každým žákem, ať je z jaké chce rodiny a prostředí. Důležitá je snaha, pokud žák nechce, ani ten nejlepší učitel s tím nic neudělá. Někomu může pomoci, když se přijde na správný způsob jak na něj a je správně motivován, potom se občas dějí zázraky. Není to bohužel pravidlo, ale stává se. Mnohdy k tomu snažení konkrétního žáka velice vhodně poslouží ta snaživá a bezproblémová půlka třídy. Nemít takové žáky, bylo by to mnohem těžší, děti potřebují pozitivní vzor a tím může být i snaživý spolužák z normální slušné rodiny. A stejně tak naopak, Honza vidí, že sice má povinnosti, nemůže si dělat co chce, ale dojde mu, že je na tom lépe, než Kevin o kterého se nikdo nestará. Pro mě jako pro učitelku je každý snaživý žák malý zázrak a snažím se udělat vše, abych z něho dostala maximum a jsem vděčná rodičům, že i když má škola pověst jako má, že se stále najdou tací, kteří k nám dítě dají a hned šmahem naší školu neodsoudí. Takže ještě jednou, naprostý souhlas. Na druhou stranu se ale nedivím názorům, typu, nikdy bych tam své dítě nedala, já kdybych zde nežila a neučila, tak také ne. Když jsem do školy nastupovala, tak jsem šla opravdu se staženým žaludkem, protože jsem byla plná předsudků získaných od kolegů z jiných škol. Tady jsem ale zjistila, že vychované a slušné dítě takové zůstane a naopak, všechno to začíná v rodině. ![]()
@PaníBovaryová píše:
Ne, lepsi je delat chytraka na webu pro matky
Dělání chytráka ne webu pro matky jak ty říkáš je neškodné narozdíl od těch tvých zmíněných aktivit, které stojí společnost peníze všech.