Otázka pro personalisty
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Otázka pro personalisty
Ahoj, pokud tu někdo z vás pracuje jako personalista, ráda bych se zeptala na tuto věc. Je za současných podmínek v ČR reálně možné změnit obor ve věku kolem 45 let s tím, aby se jednalo o zaměstnanecký poměr? Jaké jsou šance člověka, který pracoval v určitém oboru, kde se teď zrovna nenabírají pracovníci, a má praxi pouze v tomto oboru, resp. v jeho úzké části? Je skutečně pravda, že firmy, zejména nadnárodní, upřednostňují uchazeče pod 45 let? Ješte mi není ani 40 let a nepracuji v ČR, ale když jsem před několika lety chtěla trochu změnit obor, přišlo mi to celkem nereálné. V podstatě jsem dostávala odpovědi pouze na pozice, které byly totožné s tím, co jsem zrovna dělala, a dokonce to někdy bylo i bez odpovědi. Tak si říkám, jakou má potom člověk šanci mimo obor a ve „vyšším“ věku. Vidím to celkem bledě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Jsem personalistka a šance jsou docela vysoké, pokud vynikáš.
- Citovat
- Upravit
Jsem personalistka a hodně záleží na oboru, do kterého by ses chtěla profilovat. Pokud je to obor, ve kterém je dlouhodobě nedostatek lidí, pak ano, šance jsou. U jiných to nevidím moc reálně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bondatrova píše:
Jsem personalistka a šance jsou docela vysoké, pokud vynikáš.
Můžeš prosím uvést nějaké příklady lidí, kteří takto získali místa v jiném oboru, než který doposud dělali?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Manticora píše:
Jsem personalistka a hodně záleží na oboru, do kterého by ses chtěla profilovat. Pokud je to obor, ve kterém je dlouhodobě nedostatek lidí, pak ano, šance jsou. U jiných to nevidím moc reálně.
Kde je dnes největší nedostatek lidí? Mluví se hlavně o lékařských a technických profesích. Jenže k těmto oborům je třeba konkrétní studium na VŠ, a asi není možné s ním začít ve 40 letech. Takže změna tímto směrem je nereálná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa Nedostatek je, jak píšeš, u lékařů, některých technických oborů, farmacie, některé IT podskupiny, specifické jazyky, vysoké manažerské pozice se zkušenostmi dle požadavků mezinárodních firem, kvalitní řemeslníci, ve větších městech i zkušené paní na úklid a/nebo hlídání dětí se znalostí jazyků.
A ano, na některé tyto obory je třeba rekvalifikace, další studium atd. Někdy to (skoro) nereálné je (lékaři), někdy bude další studium, vzdělávání možné. Zakladatelka nepíše, že by nebyla ochotna na sobě dále pracovat. Jen je třeba začít postupně, formou stáží, za malý peníz a nečekat hned za začátku zázraky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mozne to rozhodne je, take se to pravdepodobne brzy stane trendem, ze lide za svuj zivot nekolikrat zmeni karieru (s vyjimkou profesi, ktere jsou hlavne poslanim, ale ani ti nejsou zapykani
Lze to chapat jako projev odolnosti vuci zmenam a flexibility obecne, stare zname kliškovaté ochotě učit se novym vecem, vsichni to maji v CV, ale skoro nikdo nedovede rici, jak se to projevuje.. hodne ale zalezi na konkretni pozici, at uz te, z ktere vychazis tak i na te, na niz miris. At tak ci onak, drzim ti palce! Odvaznemu stesti preje ![]()
Příspěvek upraven 08.02.15 v 00:14
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@DelfinaPau ochota učit se novým věcem - tak můj CV to rozhodně splňuje. Projevuje se to tím, že jsem opravdu změnila profesi. A v té nové se stále vzdělávám. Objevuji další směry a obory… Jen teda nehledám zaměstnání. Jsem OSVČ
Ale jsem ráda, že jsem se dozvěděla, že je to považováno za výhodu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@omites píše:
@DelfinaPau ochota učit se novým věcem - tak můj CV to rozhodně splňuje. Projevuje se to tím, že jsem opravdu změnila profesi. A v té nové se stále vzdělávám. Objevuji další směry a obory… Jen teda nehledám zaměstnání. Jsem OSVČ
Ale jsem ráda, že jsem se dozvěděla, že je to považováno za výhodu.
No vida, jeste k tomu se nebojis si misto tzv. vytvorit a „udelat se pro sebe“
At se ti dari! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@DelfinaPau píše:
No vida, jeste k tomu se nebojis si misto tzv. vytvorit a „udelat se pro sebe“At se ti dari!
Mě nic jiného nezbylo.
Potřebovala jsem plovoucí prac. dobu. A v té době jsem netušila, jak moc se mi to bude hodit (chodím přes poledne dávat synovi léky do školky). Chtěla jsem práci v místě nebo alespoň na okrese, abych stihla syna vodit a vyzvedávat do/ze školky. Žádné takové místo v mé původní profesi jsem nesehnala. Tedy spíše mi nebylo na inzeráty odpovězeno. Nejsem zvyklá sedět v koutě a plakat. Postarala jsem se sama o sebe. Je tedy pravda, že se značným finančním přispěním ministerstva obrany -rekvalifikace, dotace na plat (půl roku jsem si domluvila, že budu zaměstnaná), odbytné. Bez toho bych zřejmě začít nemohla. Nebo bych si musela vymyslet ještě jiný obor, kde není potřeba kapitál do začátku.
Dík ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kaliopa
Já bych řekla, že dost závisí na tom, co chceš dělat a co si dělala. A taky jak umíš, třeba při pohovoru (ale i v motivačním dopise), pokud na něj dojdeš, argumentovat, že chceš skutečně změnu a že to kam se hlásíš fakt chceš a nehledáš jen cokoliv jako zoufalka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj.. 10 let jsem nepsala životopis ani motivační dopis, proto bych se ráda poptala na jednu věc. Z mého životopisu bude patrné, že mám dítko. Ráda bych to v motivačním dopise vysvětlila s dopsáním toho, že v případě nemoci bude o moje dítě vždy postaráno, tzn že si nebudu brát paragraf.. a teď otázka pro zkušené - působí toto dobře, nebo jako personalista takový motivační i s životopisem založíte a danou osobu vyškrtnete?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak personalista se koukne na životopis a pokud ho ten zaujme (proto se doporučuje životopis max na 1×A4), tak se motivační dopis čte až potom. Myslím, že pokud ho to neodradí ze životopisu, tak to může být polehčující okolnost. Když jsem sháněla pod sebe lidi já, tak mne spíš odrazovalo to, že se nesnažili matky alespoň zůstat přes rodičovskou s prací v nějakém kontaktu.
Dycky člověk může narazit ovšem na debila, který po zjištění dětí zakládá okamžitě a dál už nic nečte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se Většina personalistů motivační dopisy nečte, maximálně u lidí z užšího výběru dle CV (není na to kapacita). Poznámku o zajištěném hlídání vnímám pozitivně, jen je občas úsměvné, když někdo do CV napíše, že má 100%zajištěné hlídání kdykoliv, a na pohovoru ho nejvíce zajímá pracovní doba a přesčasy, protože přeci musí stíhat školku (takže beru s rezervou).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zrcadlo
jj, to je mi jasné.. u nás to naštěstí takhle bude - vše kolem sviště zastane chlap..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit