Otec a uspávání malé dcery

19.2.23 22:15

Otec a uspávání malé dcery

Dobrý den, s manželkou máme 1,5 roční dceru.
Chtěli bychom přestat s kojením a že bych malou začal uspávat já sám. Zkoušel jsem si s ní napřed chvíli hrát, pak pustit pohádku, jen aby slyšela zvuk, opatrně ji položit vedle sebe a říct že jdeme spát. Zkouším držet ji za ruku, hladit, ale vždycky odleze pryč, začne plakat, dožadovat se mámy a bez kojení neusne.
Nemáte někdo nějakou zkušenost nebo tipy co vyzkoušet.
Předem Vám děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2377
19.2.23 22:17

At si máma večer někam odskočí, když bude pryč, nezbude ji nic jinýho, než vzít na milost tátu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
19.2.23 22:27

Bud pujde mama ven a nebude doma.
Anebo se proste rozhodne prso uz nedat a bude na 200% rozhodnuta, takze mala to prijme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4475
19.2.23 22:30

Dceři je skoro rok a půl a potřebuje mít tmu nebo přítmí a maximálně bílý šum. Cokoli jiného jí ruší.
S manželem dřív taky nechtěla usínat a to jsem nekojila. Měla různá období. Dřív se mnou spala jedině v jedný posteli a nesměl u toho být táta, jinak by dělala blbosti. S manželem většinou usnula v postýlce a když viděla, že táta leží vedle v posteli a taky spí. Asi jí nic jiného nezbývalo..
A zbytečně křičet jsme ji teda nikdy nenechali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15176
19.2.23 22:36

@Tomáš238 Na to není žádný typ, buď to vydrzite, protože k tomu mate důvody a proste dítě zlomíte, ze holt už není co bylo. Nebo se na to vykaslete a zůstanete u toho co funguje.. Taky muže vyjít, ze maminka opravdu někam odejde. Já jsem kojila dlouho, když jsem byla doma dítě usnulo jediné u kojení se mnou. Pokud jsem výjimečně večer byla mimo, dítě nakonec v klidu usnulo s tatínkem, většinou na gauci u televize. Neslo o cíleně uspani, ale nechal se tomu volný průběh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
19.2.23 22:51

Tohle považuju od rodičů za dost podlý, sorry.
Když jsem chtěla děti odstavit, tak jsem je nejdřív naučila neusínat u kojení. Prostě jsem je nakojila, vzala jim prs a usnuly u mě v náručí. Stálo to trochu pláče, ale zvykly si. Když tohle prošlo a dítě si odvyklo usínání s prsem v puse, tak jsem odbourala i to kojení. Ale fakt bych zbaběle nezdrhla a neodepřela dítěti zároveň kojení i mámu.

• Citovat
  • Upravit
19.2.23 23:03

@Janli zbabělé zdrhání… to mi přijdou jako docela silná slova. Někdo na výběr nemá a musí od dítěte nedobrovolně “zdrhnout”. Rozdíl je v tom, že většinou se dítě s otcem bez přítomnosti matky chová jinak 🤷🏼‍♀️ a může to vést k postupnému odstavení bez pláče. Celé je to dost individuální… znám holčinu, která svému malému řekla: půjdeš dnes spát s tatínkem, mamince není dobře a malý bez problému šel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
19.2.23 23:13

Rok a pul staré dite už dobře rozumí. Ať s ním o tom máma přes den mluví, že už nemá mlíko. A když je zvyklé usinat u kojení, ještě patrně úplně nedozrala k tomu, aby byla schopná se sama bez pomoci zklidnit natolik, aby usnula. Takže buď ty nebo žena jí budete muset pomoci jinak. Metoda už záleží na dítěti, některé potřebují dotek a může stačit hlazeni, škrábání, držení za ruku, jiné usnou u čtení pohádky, mohou usínat u flašky s mlikem… Obecně to chce trpělivost a jak s miminem, pokud se rozhodnete nějakou metodu uspavani vyzkoušet, tak ji musíte zkoušet aspon deset minut. Ne, ze minutu pouštís pohadku, minutu hladis, minutu zas chováš…
Na mé děti celkem spolehlivě zabiralo, kdyz jsme si začali vyprávět, co jsme ten den dělali a co budeme dělat zítra. Monotonnim hlasem, jemně, nedělat pauzy, nebo zpívat. Musíte si zkrátka najít nový rituál, a aspoň ze začátku bych davala spat o něco málo později, než jste byli zvyklí s kojením. Ne zas o dvě hodiny, aby nebyla pretazena, ale protahnout vecerku, aby byla opravdu unavená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68930
19.2.23 23:20

U nás je uspávání v režii tatínka. Ale pravda, až u dětí, které samy dospěly k tomu, že mlíko na usnutí nepotřebují. Nechali jsme to na nich, první k tomu dospělo někdy kolem roka a půl, druhé o víc jak rok později, to bylo mamánek mnohem větší i přes den. Pak se to zlomilo. A taky je fakt, že každé z dětí vyžaduje na uspávání jiné rituály. U obou se časem zakotvilo u pohádky, ale jedno je kontaktní a potřebuje tulit, zatímco druhé má rádo svůj prostor a stačilo jen držet za ruku nebo být v místnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
20.2.23 05:55

@Tomáš238 : vzit do naruci, houpat, zpivat…proste zkouset, co zabere :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85317
20.2.23 06:01

Nejdriv ukoncit kojeni a pak ucit usinat s tatinkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35666
20.2.23 07:09

Nejdřív jsem děti odstavila a naučila usínat bez prsa. Pak až uspával tatínek nebo babičky. Na noc.
Přes den usnuli i bez mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
20.2.23 08:19

U nás malá nejdřív začala usínat s tátou v noci - přišli jsme na to náhodou, když jsem řešila starší dceru, mladší se probrala a manžel ji přitulil a ušíšal. Pak jsme jednou se starší jely na vánoční trhy podvečer a zdržely se a manžel píše „nespěchej, malá byla ospalá a usnula mi na klíně během hry“. To jsme zjistili že to prostě nějak jde, a pak jsem v 16 měsících odjela na víkend. A byl klid, žádnej pláč, manžel si ji vzal do ložnice, udělal všechno tak jak byla zvyklá, měl ji v náručí, tiše jí povídal dokud neusnula, a pak spali, nad ránem se probudila a hledala mě, přitulil, usnula. A byl klid, z nespacího poděsa máme normální batole.
Nevím jak moc jsi doma přítomen a pečuješ o dceru běžně, u nás bylo myslím rozhodující že tak od roka dcera začala chápat že otec je kromě kojení téměř ekvivalent matky, tj kdykoli pomazlí, nakrmí, pomůže, hraje si (krom těch pár hodin co je v kanclu nebo na HO ale je zavřenej za dveřma a maká). Pečoval i předtím, ale to stejně chtěla jen mě, po roce začala brát i jeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí