Otec na rodičovské, matka na mateřské současně
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Scarlett2011 píše:
Aha, to jsem nevedela.A k cemu to je dobre, ze maji oba status na rodicovske dovolene? Jsou v tom nejake vyhody?
No, třeba to, že to prostě zaměstnavateli oznámíš a on proti tomu nemůže říct nic a po dobu RD ti stát platí zdravotní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
No, třeba to, že to prostě zaměstnavateli oznámíš a on proti tomu nemůže říct nic a po dobu RD ti stát platí zdravotní.
Aha, dekuju.
To jsou veci v tom Cesku.
Ale i tak si nedovedu predstavit, ze to je pro nekoho vyhodne zit z jednoho platu, i kdyz teda otci plati zdrav. pojisteni.
To uz je spis jen takova mezera v ceskych zakonech, nez ze by to nekdo ve skutecnosti vyuzival, ne? ![]()
- Citovat
- Upravit
@Scarlett2011 Nepřijde mi to jako mezera v zákonech, prostě oba jsou rodiče, tak oba mají právo být s dítkem doma… nicméně v reálu vím jen o jednom případu a ti měli nedonošená dvojčátka a manžel celkem vysoký plat, tak on šel na PPM, žena nedostávala nic a byli doma oba aby ten začátek s dítky zvládli a muž se pak po tom půl roce vrátil do práce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1
Tak to jo. Takhle to zni celkem logicky. ![]()
Ja si jen nedokazala predstavit, ktery par by chtel byt dobrovolne doma nekolik let spolu s detmi a jeste zit jen z te almuzny. ![]()
Ale tenhle pripad uplne chapu.
- Citovat
- Upravit
Omlouvám se m, že vám sem lezu, ale zajímalo by mě, jestli je možné, aby matka byla na rodičovské dovolené a otec (nezaměstnaný)pobíral rodičovský příspěvek? (Matka a otec normálně spolu žijící).
Jak by to bylo s placením zdravotního poištění? Kdo by ho za koho platil???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, možné to je, pokud vyžijí z toho jednoho rodičaku. Zdravotní by meli placené oba, ale na důchod by se to počítalo pouze jemnou, tipuju otce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já se hlásím jako exemplum - právě se snažíme pojišťovně vysvětlit, že mým nástupem na mateřskou nekončí manželova rodičovská dovolená. Bohužel paní na přepážce zná pouze jediný důkaz o bytí na rodičovské dovolené a to je pobírání rodičovského příspěvku (který nám nástupem na mateřskou končí). ![]()
Zásluhou vyčůranosti zaměstnavatele (složité kombinace úvazků) zřejmě nebudu mít nárok na PPM odpovídající odváděnému nemocenskému pojištění, takže budeme mít cca 2500 Kč jako PPM a sociálka nám to bude dorovnávat z rodičáku na 7500 Kč (doufám).
Do práce bohužel manžela pustit nemůžu - kvůli rizikovému těhotenství se nedokážu postarat o starší dítě. Navíc spadám do těch „šťastných“ 5% stižených těhotenskými hormony vyvolanou depresivní poruchou, takže pokud bych si nezajistila dozor nad svou osobou, tak budu s největší pravděpodobností v šestinedělí hospitalizována na psychiatrii, abych neublížila miminku.
Takže peníze budou sice problém, ale rozhodně né ten nejvážnější. Teď hlavně abychom nemuseli platit to manželovo zdrávko… ![]()
- Citovat
- Upravit
PéeS: Chápu to dobře, že to na stránkách VZP mají špatně? (Že stát platí jen za jednoho rodiče?)
- Citovat
- Upravit