Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím o radu, kamarádka má skoro 5ti letou holčičku,neuvedla otce do RL zůstala sama. Nyní se najednou otec objevil a chce holčičku. Ta ho vůbec nezná a nechce k němu. Chci se zeptat když kamarádka uvede do Rl svého přítele, co může potom otec dělat? Má na něco nárok? Omlouvám se za zmatenost. Snad to pochopíte jak to myslím,a poradíte. Děkuji…
Pokud není uveden v rodném listě, nemá otec nárok na dítě a matka na alimenty.
Svého přítele by do RL dcery mohla úvést myslím pouze pokud by se vzali.Tak by ji jako ten partner adoptoval.
odhaduji - že kdyby dítě mělo „otce“ v RL, tak by se to hůř pro bio otce prosazovalo, že chce dítě - protože ono by otce mělo, on by se o něj staral, pro dítě by to byl táta…Když nebude v RL nikdo, má šanci to dát k soudu, žádat testy otcovství a pokud se prokáže jako otec, tak ho zapíšou do RL + všechna práva a povinnosti. Jak dlouho žije kamarádka s přítelem? Jak dlouho dělá jejímu dítěti tátu? Nechtějí se brát? Že by se mohl da otce dítěte prohlásit a nechat se zapsat… V tom případě, by to měl bio otec o hodně těžší
@simi84 píše:
Prosím o radu, kamarádka má skoro 5ti letou holčičku,neuvedla otce do RL zůstala sama. Nyní se najednou otec objevil a chce holčičku. Ta ho vůbec nezná a nechce k němu. Chci se zeptat když kamarádka uvede do Rl svého přítele, co může potom otec dělat? Má na něco nárok? Omlouvám se za zmatenost. Snad to pochopíte jak to myslím,a poradíte. Děkuji…
ono hlavně záleží, z jakýho důvodu nezapsala otce do RL, jaká má k němu vztah - postoj, a co vlastně chce ona sama, ale nenapadá mě důvod, proč by jej měla po pěti letech najednou někam zapisovat. Každopádně se jí může stát, že si otec zažádá o úpravu styku s dítětem a potom se může dostat do dost nepříjemných situací, já bych to teda neudělala ani za nic ![]()
To chápu,že nemá nárok na alimenty a on na dítě. Ale ted když se zajímá ona by se vdala a přítel by se uvedl jako otec,tak už se nemůže ničeho domoci,ani testama?
jé, já přehlídla, že chce kamarádka zapsat někoho jiného do RL, než otce ![]()
Evičko- nezapsala ho tam,protože on to dítě nechtěl a ona si ho nechala..
@zichisek píše:
Pokud není uveden v rodném listě, nemá otec nárok na dítě a matka na alimenty.
Svého přítele by do RL dcery mohla úvést myslím pouze pokud by se vzali.Tak by ji jako ten partner adoptoval.
nemusí se vzít stačí zažádat o adopci vše jde přes soud.
@simi84 píše:
Evičko- nezapsala ho tam,protože on to dítě nechtěl a ona si ho nechala..
už mi to došlo ![]()
jinak…pokud by přítel adoptoval dítě, a to nevratnou adopcí, tak sice bude mít holčina „tatínka“ - otce, ale co když se někdy rozejdou? Co pak? Co když se ten přítel pak bude domáhat bůhvíčeho? Takhle bych to neřešila radši ![]()
@Michaelakkk píše:
nemusí se vzít stačí zažádat o adopci vše jde přes soud.
Nevím to tedy 100%, ale v tomhle případě bych řekla, že se nemusí ani žádat soud, že tím, že je RL prázdný, tak se pouze na matrice podepíše souhlasné prohlášení, že přítel je otcem a je to. Nikde jsem nenašla omezení do kdy je možno tenhle úkon udělat.
@simi84 píše:
Nevratná adpce? To slyšim prvně.
jmenuje se to nezrušitelné osvojení - nejde mi se, dát odkaz
@simi84 píše:
Jani- a tak potom už nemůže bio.otec nic ne?
Tak může to dát k soudu a vyžádat si testy DNA, ale i pokud se de testů určí, že je biologickým otcem, tak soud rozhoduje, zda je vůbec v zájmu dítka zapisovat do RL někoho jiného, který je sice biologicky otcem, ale funkci otce už plní nějakou dobu někdo jiný… takže ta šance sice existuje, ale je výrazně menší, než kdyby nebyl v RL nikdo, to ho tam zapíší automaticky, ve chvíli kdy se prokáže, že otcem je.
@simi84 pokud si je opravdu jistá zapsat přítele do RL jako otce, stačí zajít na matriku a souhlasně prohlásit že je dotyčný otec. Tak jak píše j.a.n.i.1. Loni jsme v jedné diskusi hledali, našli jsme že to jde to do 18 let dítete.