Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Obejít tě nemůžou pokud jsi jediné dítě tvého otce. Měl by tě informovat notář o dědickém řízení. Ale to může trvat třeba i půl roku
Moje mama ceka na vyrizen dedictvi po tete uz dva roky. Taky nevi, co teta mela nebo nemela za majetek. Nevim, co jim tak dlouho trva… Myslim, ze by meli o ukonceni dedictvi informovat vsechny ucastniky rizeni…
Děkuji, ještě se zeptám trochu asi blbě, ale fakt tomu nerozumím. Jak ten notář přijde na to kde jsem a vyhledá mě? Žijeme přes půl republiky od sebe. A můžu si nějak zjistit jaký notář to bude vyřizovat? Prostě nějak cítím, že to potřebuju všechno vědět, abych to s tátou všechno dořešila do konce. Jiné dítě neměl a pokud ano, tak se to možná ještě dozvím teprve. Ale myslím, že ne, a nemůže mě nějak obejít právě jeho maminka? Ona je dost stará, nemocná, tak jen mě napadají hrůzy, abych pak neřešila ještě Bůh ví co jiného.
Jeho maminka, tvoje babička tě obejít nemůže, to by musel mít závěť a v té tě vydědit a aby tě mohl vydědit, tak by k tomu musel mít závažný důvod, třeba, že sedíš za vraždu… Jak tě notář najde nevím a jak najdeš ty notáře, který to bude vyřizovat, taky ne, nevím jestli se notář nějakým způsobem nepřiděluje
Ze zákona jsi neopomenutelný dědic a měl by tě kontaktovat příslušný notář. Pokud si nejsi jista, zda treba neexistovala nejaka zavet, skoč si se svým rodným listem a OP na matriku, ktera vystavovala umrtni list (je to ta, v jejimž obvodu otec zemřel) a muzes nahlednout do pitevni zpravy - proč zemřel a myslim, ze by ti měli vystavit i kopii umrtniho listu - vse je za poplatek. Zaroven by jsi se tam mohla i dozvědět, který notář vyřizuje pozustalost. Maji to taky rozdelene podle obvodu. Jinak uz se na zaklade umrtniho listu muzes doptat primo u nejakeho notare. Hodne stesti a pevne nervy. Rychle vyrizovaní pozustalosti trva pul roku, ve vetsich mestechi o hodne dele.
@Anonymní píše:
Děkuji, ještě se zeptám trochu asi blbě, ale fakt tomu nerozumím. Jak ten notář přijde na to kde jsem a vyhledá mě? Žijeme přes půl republiky od sebe. A můžu si nějak zjistit jaký notář to bude vyřizovat? Prostě nějak cítím, že to potřebuju všechno vědět, abych to s tátou všechno dořešila do konce. Jiné dítě neměl a pokud ano, tak se to možná ještě dozvím teprve. Ale myslím, že ne, a nemůže mě nějak obejít právě jeho maminka? Ona je dost stará, nemocná, tak jen mě napadají hrůzy, abych pak neřešila ještě Bůh ví co jiného.
on tě kontaktuje dopisem aspoň tak to mněla moje máma a loni dostal dopis i manžel.
Moje máma (65r) a její bratr (60r) sevým otcem nestýkali co bylo máme 12let nechtěl je. Když zemřel přišel jim dopis od notáře ani nevěděla, že zemřel, kde bydlel atd…
U manžela to bylo tak, že tchýně vše vyřizovala, ale stejně dostal dopis od notáře. Adresu teda dala tchýně.
@Kemiaa píše:
Nerozumím tomu smajlíkovi, jak to myslíš, možná se divíš, jen ti nepřeju se nikdy do takové situace dostat, ještě když jde o hodně mladé lidi. Není to nic příjemnýho.
Notář bude kontaktovat toho, kdo zařizoval pozůstalost. Ten by měl notářovi nahlásit všechny osoby, kterých se dědické řízení týká. Notáře přiděluje matrika…
Příspěvek upraven 01.06.13 v 14:11
@kacabus píše:
Notář bude kontaktovat toho, kdo zařizoval pozůstalost. Ten by měl notářovi nahlásit všechny osoby, kterých se dědické řízení týká. Ale kdo přiděluje notáře jestli matrika nebo pohřební ústav..to nevím![]()
![]()
A ještě se chci zeptat, kdyby mě babička prostě neuvedla jako dceru, je to takhle možné? Dalo by se to od ní čekat i klidně, ale možná je to blbost a křivdím jí.
@Anonymní píše:
A ještě se chci zeptat, kdyby mě babička prostě neuvedla jako dceru, je to takhle možné? Dalo by se to od ní čekat i klidně, ale možná je to blbost a křivdím jí.
No z toho bych taky měla obavy…asi bych kontaktovala matriku a oni ti řeknou, který notář to má na starost a domluvit se už přímo s ním…
@kacabus píše:
Notář bude kontaktovat toho, kdo zařizoval pozůstalost. Ten by měl notářovi nahlásit všechny osoby, kterých se dědické řízení týká. Notáře přiděluje matrika…Příspěvek upraven 01.06.13 v 14:11
Notářovi je řízení o dědictví přiděleno soudem.
@Anonymní píše:
To by mně taky zajímalo, jestli si notář ověřuje, jestli nejsou ještě další dědicové.
Když totiž umřela manželova babička, pozůstalost zařizovala její dcera a ta se nahlásila jako jediná dědička. Přitom babička měla ještě další tři děti, které sice umřely už dřív, ale zbyly po nich jejich děti, který měly na dědictví nárok. Jelikož to manžel tušil, že to tetička udělá, zavolal si notářce a zeptal se jí na to. A když potvrdila, že je to pravda, tak tam nahlásil ještě sebe a několik dalších jeho sestřenic a bratranců, kteří potom taky dědili.
Dobrý den,
mám dotaz pro zkušené v oboru, nebo kdo řešil podobnou situaci. Před měsícem mi zemřel otec, náhle, nečekaně. S otcem jsem nežila od malička, tak jednou do roka jsme se navštívili, občas zatelefonovali. Asi nejvíc díky mému synovi, aby poznal dědu, bohužel to trvalo ale krátce. Jsem v situaci, že nevím jestli měl otec majetek, jestli měl něco co vůbec podléhá dědictví. Měl byt, ale nevím jestli byl jeho nebo pronajatý. Nikdy mě nenapadlo po tom pátrat. Jeho maminka, moje babička žije, je opatrná, nechce se se mnou moc o ničem bavit. Chápu ji, protože rozepře mezi mou mamkou a tátou trvaly celé dětství, každý o mě bojoval svým způsobem. Mám pocit, že nechce, abych nic zdědila. Já ani nevím, co bych případně mohla dědit, ale chci to vědět a mít pořádek po taťkovi. Nevím jen kam se obrátit, můžou mě nějak v dědickém řízení obejít, když se nebudu nikam hlásit nebo kam se mám nahlásit? Jsem jediná dcera, manželku druhou ani žádné jiné děti neměl. Omluovám se za zmatečnost, ale je to ještě pro mě hodně čerstvé.