Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já nepřirozeně pomocí IVF. Ve 38 jsem se začala snažit, ve 39 jsem přestala ovulovat. Takže jsem šla na kliniku… Teď Jsem v druhém trimestru
Ve 38 letech 9 měsíců během kterých proběhlo jednou ZT a jednou SP, ve 40 letech 6 měsíců a jedno ZT. ALE v těch 38 to nebylo první dítě a věděla jsem, že ovuluji. Nebyla jsem na těhotenství upnutá, i po těch 9 měsících a nezdarech mě to pak vyděsilo, že jakože už. Víš, jestli ovuluješ?
Ve 34 jsme se snazili tri mesice a pak prisel dum k rekonstrukci, takze ted pul roku pauza a priprava. Zatim kyselina listova a sledovani cyklu a na podzim budu doufat v nejlepsi, ale ty tri mesice mne dost vydesily, ze to neslo, takze sice nechci panikarit, ale dost to v sobe resim.
@starfish_at_night píše:
Ve 34 jsme se snazili tri mesice a pak prisel dum k rekonstrukci, takze ted pul roku pauza a priprava. Zatim kyselina listova a sledovani cyklu a na podzim budu doufat v nejlepsi, ale ty tri mesice mne dost vydesily, ze to neslo, takze sice nechci panikarit, ale dost to v sobe resim.
Tak jste neměli snažení přerušovat, při té rekonstrukci by se to určitě povedlo ![]()
@Hibou píše:
Tak jste neměli snažení přerušovat, při té rekonstrukci by se to určitě povedlo
No prave, toho jsme se obavali ![]()
Ve 38 po roce snažení, ve 40 na jeden styk těsně před ms
nemělo to vůbec být.. mezi prvním a druhým mám třeba 8let, kdy jsem se mohla na hlavu stavět a nic ![]()
V necelých 36 letech to bylo nejrychlejší otěhotnění z mých 3. Stačily na to 2 cykly.
@Anonymní píše:
Ahoj holky,chtěla bych se vás zeptat, po jaké době jste přirozeně otěhotněly ve věku 35+? A jestli nemáte zároveň nějakou radu, jak nepanikařit a bejt v klidu, když se vás tisíc lidí z okolí ptá „tak co, už?“
Díky za sdílení zkušeností, chci si udělat takovu vnitřní statistiku…
Hned druhý měsíc…
Nejsem sice přirozeně, ale 4× IVF, první dítě po 7mi letech snažení v 35ti, druhé pak za 2 R, takže v 37…
Okolí je děsný, lidi si neuvědomují. Že tyhle otázky jsou sice pro někoho „vtipné“, ale pro druhého mohou být bolestivé… Nikdo si neuvědomuje, že nežijeme v prostředí, jako se žilo před možná 50 lety, kdy ženské tehotneli na pozdravení… Dnešní svět je zlý a neprejicny a spousta páru má problém…
A ten, kdo ten problém nemá si neuvědomuje, že nevinná věta, Kdy už? Už máte čas, Na co ještě cekate? Může toho dotazovaneho pěkně ranit, vykolejil a přivést do nesnadné situace, jak odpovědět.
Já se po 2 letech marneho snažení začala jen nuceně usmívat a neodpovidat, někdy to vysumelo, někdy ne a stocila jsem řeč jinam… Po další době byla moje odpoved už jen „Až příroda dovolí“ Kdo pochopil, víc se neptal, kdo nepochopil, dostal při příštím dotazů odpověď stejnou…
Někdo se zeptal, Vám to nejde? Jiný "se studem " sklopil oči… A já měla klid. Po čase se lidé přestali ptát, ti, co jim na mě aspoň trochu záleží… Pokud i vy máte problém, a nechcete všem vyprávět na počkání, jak se věci mají… Obrnte se trpělivosti a věřte, ono to vyjde.. ![]()
Ve 37 po 5mesich snažení, brala jsem před tím dlouho antikoncepci, tak asi trvalo než se tělo vzpamatovalo.. Ve 20jsem otěhotněla hned.
Začali jsem se snažit ve 34 letech, podařilo se otěhotnět hned druhý měsíc, bohužel to bylo mimoděložní. Chvíli jsme se snažili sami, následně i přes doktory a CAR, ale 2 roky ani ťuk. Pak se stal asi Vánoční zázrak a náš chlapeček se podívá na svět už za pár týdnů a to nejspíš jen pár dní před mými 38. narozeninami
.
Bohužel netaktním otázkám druhých se nejde vyhnout a chce se to obrnit velkou trpělivostí a nasadit nějakou odpověď typu „až bude tak bude“. My máme psy, tak já se vždy usmála, že já děti mám, jen jsou chlupatý ![]()
Ve 33 na prvni pokus,
v 35 nechtene, ldy jsem myslela, ze jsou jeste neplodne dny, ale v 9tt samovolny potrat… v 38 na prvni pokus, ale biochemicke a po nem za dva mesice dalsi tehotenstvi v poradku, prubehy tehitenstvi naprosto bez problemu… vzdy jsem do sesteho tydne pred porodem chodila do prace… obe byly planovanym cisarem, po kterem jsem se o deti vzdy od 5 dnes starala sama…
Ahoj holky,
chtěla bych se vás zeptat, po jaké době jste přirozeně otěhotněly ve věku 35+? A jestli nemáte zároveň nějakou radu, jak nepanikařit a bejt v klidu, když se vás tisíc lidí z okolí ptá „tak co, už?“
Díky za sdílení zkušeností, chci si udělat takovu vnitřní statistiku…