Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky mam dotaz co si myslite. Zacali jsme se ted snazit o dite a dnes mi jedna kamaradka (trenerka fitness) rekla ze bych tedy mela prestat cvicit na strojich ve fitku a i se spise setrit. Ze vsechny silove cviky mohou v zacatku tehotenstvi vyvolat potrat. Dost me to zaskocilo nebot jen sem zacala trochu hubnout a rysovat speky tak bych mela prestat, protoze prece jen dite je dulezitejsi to je jasne? Samozrejme ze cviceni typu behaci pas, spinner atd asi nevadi ale prece jen nevim jak se k tomu postavit. Navic treba se snazeni muze tahnout mesice a ja budu mezitim jak koule
Mate nekdo zkusenost, radu?
Pry kdyz je clovek zvyklej, muze s upravou (napr vahou zavazi) cvicit dal, pokud je vse OK. Ovsem muj trener, jakmile jsem rekla, ze jsem tehu - okamzite doporucil ukonceni cviceni v posilovne a doporucil plavani, chuzi, jogu a mene posilovaci techniky cviceni:-/
Když mi lékař potvrdil tehu ihned mi posilovnu, běh i dietu zakazal.. no poslechla jsem a stejně to nevyšlo..
Me je jasne ze po zjisteni tehotenstvi je na miste hned se silovyma technikama prestat. Ovsem zarazilo me tvrzeni ze prave toto cviceni muze zpusobit potrat vlastne drive nez to zjistim. Asi to moc resim ![]()
@Kristyna.tyna Jak dlouho cvičíš? Jestli jsi trénovaná a máš zvládnuté provedení cviků, tak bys mohla jen upravit tréninky a ve dnech, kdy bys teoreticky mohla být těhotná, bys necvičila žádné tahy, trhy, břicho a tak. Zaměřila bych se na izolace svalů třeba s činkama. Nemyslím si, že by škodilo úplně všechno silové cvičení.
Trenovana zas tak moc nejsem. Drive jsem cvicila dost ale ted po 5 letech zacinam zase odznova. A prave se mi uz podarilo neco zhubnout a uz je trochu i na svalech videt te tam jsou
tak bych nerada je nechala zase zaknet ale nejspis mi nic jineho nezbyde
mimi je prednejsi. Ovsem zda prestat nebo ne dokud to neni potvrzene to je pro me orisek
![]()
@Kristyna.tyna hele to je fakt prehnany, kdyz uz, tak behani a cviky, kde jsou otresy, jako skakani pres svihadlo jsou mnohem horsi na zacatku tehu a kdyz nejsi trenovana. Na posilce nic spatnyho neni, pokud zvedas rozumny vahy, hlidas si tepovou frekvenci a po tretim mesici tehu necvicis bricho. Proste na pohodu, cvicit tak, aby ti to bylo prijemne, ne do umdleni. Ja az do sestyho mesice behala, ale beham cely zivot dlouhe trate, doktor mi to dovolil. A navic kdyz ani jeste nejsi tehotna, to se budes bat i dobehnout autobus
?
Pokud to chápu dobře, tak zatím těhotná nejsi
Takže bych cvičila normálně dál. Až těhotná budeš, tak stačí upravit cviky, váhu apod. A případně v těhu cvičit třeba s trenérem. Já cvičila v posilovně do konce osmýho měsíce. Je to pak hodně o tom, co ti je nebo neni příjemný ![]()
Otěhotněla jsem po devíti měsících pravidelného chození do fitka. Zjistila jsem těhotenství po 4 týdnech. Než mi to potvrdil dr, tak jsem cvičila dál jako obvykle, jen jsem si snížila váhy a vynechala břicho.
V sedmém týdnu jsem to měla potvrzené od dr, oznámila to trenérce, která mi udělala nový tréninkový plán počítající s mým stavem. Jsem ve 24. týdnu a posiluji pořád. ![]()
Mám úplně bezproblémové těhotenství. Pokud by byly nějaké problémy, hned bych skončila. Počítám, že přes léto už tomu moc nedám v těch vedrech. Ale i tak bych občas zajít chtěla.
@Kristyna.tyna Ahoj, objevila sem tuto starší konverzaci a chtěla jsem se zeptat jak jste nakonec dopadla? Mám teď úplně stejnou situaci a nevím jak se rozhodnout řady jsou 50/50. Děkuju moc ![]()
@Celaesta ahojky, sice už je to přes rok co jsem to řešila. Ale pokud nebudes mít žádné zdravotní komplikace, tak cvičit určitě můžeš. Dokonce ti to uleví od bolesti zad a podobně. 🙂 Jen bych asi vynechala nějaké těžké (hraniční) váhy a určitě nejela až na doraz.
@Celaesta pokud nemáš komplikace, tak doporučuju zůstat v aktivním tréninku a jen upravit váhy na minimum a necvičit břicho a celkově vypustit cviky, které by ti byli nějak nepříjemné. Já musela kvůli komplikacím vyřadit pohyb úplně a teď trpím se zádama.
Jsou holky co dřepujou a jedou mrtvoly i s pupkem. Víc by ublížilo opravdu ze dne na den přestat, než pokračovat v mírnějším tempu.
@Ivuska.kon. @Any111 Dekuju moc
to jsem ráda..bála sem se že o to úplně přijdu a všechna dřina bude pro nic:) To si nedokážu představit že bych úplně musela přestat, taky sem mívala problémy se zádama a už dlouho je to v pořádku ![]()
@Celaesta jen pak musíš víc poslouchat tělo a při sebemenší známce si dát buď pauzu nebo přestat. Já cvičila ještě týden před porodem. Ale to už spíše jen pro uvolnění. 🙂
@Ivuska.kon. Děkujiii
je to strašné, jsem tak netrpelivá.. teprv se pokoušíme a pořád sem jak na trní jak to půjde
Tyjo to jsi vydržela fakt dlouho s tím cvičením
hlavně teď mi trenérka pořád přidává váhy na cviceni a tréninky mam fakt náročné, tak doufám, že to naše snažení nijak neovlivní
Myslíš že by to něco mohlo ovlivnit?