Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chtěla bych se vás zeptat, jestli se některé podařilo otěhotnět při kojení i přes to, že jste neměly menstruaci?
Lenka a Pája
Ahoj Lenko,
ja jeste kojim, malemu bude 9m, MS nemam a tehotna nejsem
, ale presne takhle otehotnela moje nejlepsi kamaradka. Zjistila to tak, ze citila zvetsenou delohu v podbrisku. Kluci jsou od sebe asi 17 mesicu ![]()
Eva
Jo, určitě jde otěhotnět. Pokud do toho nechceš jít znovu, je nutná antikoncepce. Při kojení se dá brát Cerazette nebo ješte existují nějaké injekce.. Jo, a nedávno jsem se dozvěděla v lékarně, že VZP přispívá 500 Kč ročně na antikoncepci (zhruba cena Cerazette na 3 měsíce)
Pokud naopak chceš znova otěhotnět, pak mnoho štěstí
Pravda je, že to je méně pravděpodobné než za „normálních“ okolností, vyloučit to ale nelze
Ahoj Lenko,
takhle jsem vznikla já
![]()
Jsme s bráchou o 14 měsíců ![]()
Pa L.
Ahoj Leni, malé je 15 měsíců a pořád kojím a neměla jsem menstruaci. Jsem těhotná, mimčo jsme plánovali a povedlo se na první pokus. Myslím, že v miminkách jarňátkách 2004 je taky nějaká holčina, co kojila a nemenstruovala a zjistila, že je těhu až ve 20. týdnu.
ahoj,
moje kamaradka taky koji maleho/ ted je mu jeden rok/ a nemela vubec menstruaci. Sla pred tydnem na chirurgii kvuli planovane operaci,lekari ji prohlizeli,pak poslali na ultrazvuk-jeste porad nic netusila- a pak ji jen rekli:v polovine tehotenstvi opravdu planovane operace nedelame. Ma termin na vanoce 2005. ![]()
Ahoj Lenko.
Otehotnet samozrejme muzes. Nepoznas spolehlive, kdy se to prvni vajicko od porodu uvolni, muze to byt kdykoli, kojeni neni antikoncepce. Nekde jsem cetla. ze kojeni VETSINOU chrani, kdyz kojis casto v noci, kvuli zvysene produkci hormonu. Asi na tom neco bude, protoze ja zacala po porodu menstruovat ve chvili, kdy jsem se zaradovala, ze uz nekojim v noci co tri hodiny nebo casteji, ale ze obcas vynechame. Ale nespolehala bych na to, rekla bych, ze to bude individualni, casto muze znamenat pro kazdeho neco jineho.
Jinak mam jednu znamou, ktera se, stale kojici, vydala na chirurgii kvuli nespecifickym brisnim potizim a byla v patem mesici. Jeste z ni chudaka meli srandu, ze je podruhe tehotna a nepozna pohyby. No, nejak ji to ani nenapadlo.
Mroe
Já myslím, že kojení víceméně chrání před početím pokud kojíš opravdu hodně, 8-10× denně, což je zhruba do půl roku. Ale s jistotou to není ani tak. Jakmile začneš kojení trochu omezovat, je potřeba chránit se i jinak. My jsme druhé mimčo plánovali co nejdříve po prvním. přesto používal manžel ochranu prvního půl roku pro jistotu, pak jsme se chránit přestali. Ale stále jsem plně kojila. Asi za 2 měsíce jsem kojení začla omezovat. menstruace nepřišla, ale mimčo ano
. Nepoznala jsem to. Pak přišla první menstruace a druhá už ne. U dr. zjistili, že jsem už ve 12. týdnu.
Makýš, Vendy (15m) a Jiřík (25tt)
Ja som maleho odstavila, ked mal 15 mesiacov, stale bez menstruacie, z dovodu, ze by som ju uz aj pomaly chcela, aby sme casom mohli pracovat na druhom dietati a nemiesto menstruacie mi prisli tehotenstke nevolnosti ![]()
Najprv som si sice myslela, ze je to crevna chripka, ale ked mi zacali vadit pachy, „vona“ kase, ktoru som robila synovi, tak mi zacalo dochadzat, ze som asi tehotna a teraz som v piatom mesiaci a medzi detmi bude rozdiel 23 mesiacov. Takze menstruaciu uz nemam vyse dvoch rokov. A ani mi zatial nechyba ![]()
Ahoj holky,
díky za všechny příspěvky
U nás se to má tak: Máme 13-ti měsíční holčičku a chtěli bysme druhé mimi (byla bych ráda, kdyby dětičky nebyly moc daleko od sebe), ale nechci zatím malou přestat kojit. Kojím ji tak 4-5 x denně a chtěla bych to pomalu snížit tak na 3×. V noci spinká celou noc bez kojení od nějakých 4 měsíců
Tak jsme se s manželem nedávno pustili do „snažení se“ o druhého drobečka s tím, že tomu teda necháme volný průběh, tak uvidíme, jak to celé dopadne
(Menstruaci zatím nemám.)
Lenka a Pája
ahoj, otehotnet rozhodne muzes. kojeni skutecne neni antikoncepce. nas syn ma 8 mesicu a ja jsem ve 4. mesici s nasim novym miminkem. k poceti doslo za plneho kojeni, cca 10× denne, menstruaci jsem mela pred pocetim jednou.
Ahoj,
taky jsem ten případ, který otěhotněl při kojení, ale plánovaně. Děcka jsou od sebe 19m. MS jsem v tu dobu neměla skoro tři roky v kuse a vůůůbec mi to nechybělo. Teď čekáme třetí takže si zase užívám bezmenstruační období - hurá.
![]()
Ahoj, já jsem úplný nováček ve vašem fóru. Mám 16měsíční dceru a stále ji večer a ráno kojím. Rádi bychom další mimčo a tak zjišťuju jestli musím malou odstavit, protože stále nemám menzes. Vaše zpvávy mě moc potěšily, že to jde. Moje doktorka tvrdila, že musím odstavit a hotovo!
Ilona a Hanička
Ahoj Ilčo,
ono je to taky podle toho jak moc kojíš, protože při plném kojení je menší šance na otěhotnění než když už se pomalu odstavuje a kojí třeba jen 2× denně nebo jen před spaním. Kamarádka taky neotěhotněla když kojila plně a tak to omezila a otěhotněla, druhé chtěli hned tak se to povedlo, malí jsou od sebe jen 17 měsíců.