Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U režimu nevím, obě děti mi brzy v noci prostě spaly, i když se budily na kojení, hned zas usnul. Mám teď skoro 4mesicniho, v noci a vlastně už i přes den kojim vleže a nezvedam na krknuti, stejně mi ani jeden nekrka a nekrkal. Množství neřeš, pokud dítě prospívá. Birell si dej, jen opatrně s množstvím kvůli bublinkam, ale mym klukům nevadilo nic, mám štěstí. A když v noci pláče a dáš mu prso tak se zklidní, nebo myslíš, že ho něco bolí? Jinak ja se řídím především instinktem. ![]()
@lebambule píše:
U režimu nevím, obě děti mi brzy v noci prostě spaly, i když se budily na kojení, hned zas usnul. Mám teď skoro 4mesicniho, v noci a vlastně už i přes den kojim vleže a nezvedam na krknuti, stejně mi ani jeden nekrka a nekrkal. Množství neřeš, pokud dítě prospívá. Birell si dej, jen opatrně s množstvím kvůli bublinkam, ale mym klukům nevadilo nic, mám štěstí. A když v noci pláče a dáš mu prso tak se zklidní, nebo myslíš, že ho něco bolí? Jinak ja se řídím především instinktem.
Jee dekuji za reakci
me prave taky nekrka pokazdy ale obcas zas ma skytavku. Jinak ano, u prsa se zklidni, parkrat si cucne kdyz vylozene rve ale neunavi ho to, kdezto pres den kdyz se nakrmi, usne jak ruzenka. V noci po tech 2,5 hod vidim, ze ma hlad, nechavam ho 15 min, on se stejne pusti sam od sebe. Neni to moc nebo naopak malo? Zas nevim jak s briskem, me prijde, ze proste breci jen tak a kdyz s nim chodim i 2 hodiny, usne na 30 min a pak je zas cas kojeni, takze se samozrejme nevyspim ![]()
Takhle malá miminka ještě nerozlišuji den a noc. Koj na požádání, někdy chtějí jen pomazlit, no a spi zatím holt přes den s ním. Zatím to vypadá, že to má jen otočeny, budeš teď muset vydržet, no. Můj prcek má teď virozu a na prsou ho mám furt…
Neni třeba hlídat množství, k ničemu to není, a pokud fakt prospívá, tak to prostě hod za hlavu a kašli i na časové rozpětí mezi kojeními. Když nebude chtít, s největší pravděpodobností si nevezme. Já u pláče vždycky zkusím tři věci - hlad? Zima? Přebalit? A většinou se trefim aspoň do jedné. Navíc prso někdy prostě jen uklidní. Je to pro tebe nové, ale zkus vydržet, bobik si taky musí zvyknout. Možná fakt v noci nespí čistě proto, že je prostě vyspal ze dne. Minimálně to šestinedělí si to bude sedat. To das ![]()
U nas to bylo na zacatku stejne. Mala to mela otoceny. To spaní se srovnalo po čase samo. My meli problemy s odkrkavanim. Taky nechtela. Ale tak od 2 mesicu zacala a ted krka jako chlap 😁. Mela hodne bolesti briska nic nam nepomahalo. Myslím si, ze to bylo tim jak nekrkala tak ji ty bublinky zlobili v brisku. Takze pres den ji davam odkrknout, ale v noci ji nechám spinkat. Obcas si ublinkne. Spis se ji casto vracelo mlicko, jakoby jen do pusy a pak z toho mela skytavku.
Souhlas s @lebambule Dodavam, ze (mam 3 tydny) si taky krka jen nekdy. Jinak - u obou deti se mi vyplaci ritual - vecerni koupani, vana, mazani, kojeni, zabalit do pliny, cepici, hodne vyvetrat, zhasnout a spát. Prvni byl nocni spac, tam jsem kvuli jeho nerusenemu spanku nakonec prisla o mliko. Dvojka to nema tak jednoznacne, ale po tomhle spi jak zabitej az 6 hodin. Pak do rana pospavame a kojime. Uz se promrcel od 2 do 6, ale vetsinou to vyjde. Jinak podle me delas vse dobre, takze drzim palce a fakt spi s nim. Jak rekla nase diktorka - zadny gruntovani, spete s tema miminama, protoze az vam dojde ten poporodni adrenalin, tak se muzete zhroutit ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, potrebuji poradit. Jsem prvorodicka a jsem doma z porodnice teprve treti den a chci nasbirat zkusenosti. Malej pres den spi, v noci je vzhuru a breci a breci, dudlik nepomuze, kojeni nepomuze, chodit s nim nepomuze a kdyz jo, tak na chvilku. Vydrzi tak 20 min max a jede pecky znovu. Ja vstavam a i pres den kojim kazde 2,5 az 3 hodiny na doporuceni z nemocnice a v noci kdyz je dlouho vzhuru tak vetsinou po tech 2 hodinach. Prosim vas, zmeni se mu ten rezim a sam od sebe? Pres den ho zkousime budit aby vydržel ale on proste tvrde spi a vecer/noci ma oči jak zarovky. Srovna se to nebo tomu musime nejak pomoct? A kdyz kojim, jak treba zjistim kvalitu mleka a dostatek? Ja jsem lempl na pitnej rezim, uplne zapominam pit pac litam i kdyz se to nezda. Maly prospiva, je uzasnej. A jeste, vadi hodne kdyz si nekrkne? Proste to pokazdy nejde, obcas se povede. A je normalni to ublinkavani a hodne kadeni? Aby mi pak neubiral na vazeS jidlem se neomezuji, jim vse, jen ne treba fazole, brokolici zeli… A jeste, kdyz nakojim, mame tu plno kartonu ovicnych birellu, mohu si po kojeni dat treba pulku plechovky kdyz malyho nakrmim az za ty 2,5 hod? Pardon za rozsáhlejší obsah ale nema mi to moc kdo sdělit.
dekuji
Ahoj
my máme 3 týdny, taky přes den hodně chrápe a v noci občas kouká a nechce zabrat, bodejť, je vyspaný přes den. Určitě ho ale přes den nebuď… To by se ani mě nelíbilo, ono toto období určitě nebude trvat věčně. K tomu jídlu, možná ho bolí bříško - nám třeba nevadí pečivo, ale 2× jsem měla jídlo s pórkem a to byl chudák zatlej skoro dva dny (vyzkoušeno s odstupem pár dní jestli je to opravdu pórkem). Chce to trochu sledovat a nedělat mu zle, když nemusíš.. k odříznutí, pokud správně saje a nepoliká vzduch tak si brknout nemusí (polokani vzduchu jde slyšet při kojení). Spím s malým a kojím na požádání a pravidelně u toho vytuhne, takže taky nebrká - přece ho nebudu budit ![]()
Jinak pokud pláče nebo mrčí, zkontroluj jestli u toho nezatíná bříško. Ono i když je vymakaný, může ho bolet.
Nám občas pomůže rourka, teď jsem vypozorovala, že mu vadí vigantol - sice prdí, a kaká, ale nárazově křečovitě pláče asi 2h po podání… Takže změníme na jiný druh.
Ještě na uspání nám hodně pomáhá nošení v šátku, to je úplně zázračná věc ![]()
Ahoj, potrebuji poradit. Jsem prvorodicka a jsem doma z porodnice teprve treti den a chci nasbirat zkusenosti. Malej pres den spi, v noci je vzhuru a breci a breci, dudlik nepomuze, kojeni nepomuze, chodit s nim nepomuze a kdyz jo, tak na chvilku. Vydrzi tak 20 min max a jede pecky znovu. Ja vstavam a i pres den kojim kazde 2,5 az 3 hodiny na doporuceni z nemocnice a v noci kdyz je dlouho vzhuru tak vetsinou po tech 2 hodinach. Prosim vas, zmeni se mu ten rezim a sam od sebe? Pres den ho zkousime budit aby vydržel ale on proste tvrde spi a vecer/noci ma oči jak zarovky. Srovna se to nebo tomu musime nejak pomoct? A kdyz kojim, jak treba zjistim kvalitu mleka a dostatek? Ja jsem lempl na pitnej rezim, uplne zapominam pit pac litam i kdyz se to nezda. Maly prospiva, je uzasnej. A jeste, vadi hodne kdyz si nekrkne? Proste to pokazdy nejde, obcas se povede. A je normalni to ublinkavani a hodne kadeni? Aby mi pak neubiral na vaze
S jidlem se neomezuji, jim vse, jen ne treba fazole, brokolici zeli… A jeste, kdyz nakojim, mame tu plno kartonu ovicnych birellu, mohu si po kojeni dat treba pulku plechovky kdyz malyho nakrmim az za ty 2,5 hod? Pardon za rozsáhlejší obsah ale nema mi to moc kdo sdělit.
dekuji