Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky chtěla bych se zeptat jestli můžu den před ogtt jíst ovoce? Paní doktorka mi řekla ze den předem absolutně vynechat sladké. Tak si nejsem jistá jestli sním sladke ovoce. To že si jeden den nedám kakao, limo, něco na chuť atd to přežiju, ale hrozně mi ted v těhotenství chutná meloun. A sním tak čtvrtku za den??? ![]()
Příspěvek upraven 05.07.20 v 12:42
@Aduš8 jojo to vim taky ale je sladkej tak říkám ovoce. Rajče je taky ovoce ale vsichni ho berou jako zeleninu. Nicméně to neni odpověď na muj dotaz
![]()
@Andula28 nic proti, ale i rajče je zelenina. Ale odpověď na tvou otázku. Meloun se skládá hlavně z vody a má docela nízkou glykemickou hodnotu. Nemyslím si, že obsahuje o moc více cukru, než zelenina. Ale pokud chceš mít jistotu, buď zavolej do laborky a nebo prostě jeden den zkroť svoje chutě ![]()
Mne teda taky sestřička říkala ze můžu den před všechno, aby nebyly právě vysledky zkreslene.
Já myslím že ti to řekli blbě.
Účelem testu je zjistit jak ti funguje slinivka za běžného stavu. Takže bys měla jíst úplně normálně jako vždy.
Jestliže by byl účel testu mít co nejlepší výsledek, pak jo, pak dává smysl vynechat ovoce. Jenže pak by se mohlo stát, že cukrovku máš a neodhalí se.
Já jedla úplně stejně jako jiné i dny. I meloun a měla jsem i sladké. Testy pak odpovídají skutečnému stavu. ![]()
Na ogtt se chodí nalačno, tzn. asi 12 hodin před testem nejíst a pít jen vodu. Není vhodná žádná změna normálního jídelníčku, protože by to mohlo zkreslit výsledky.
Melo by se jíst normlane, zas kdyz nasadis dietu, tak bys mohla mit vysledky zkreslene. Ja bych si dala, ale treba ne na vecer, spis nekdy dopol teda.
@ka2ka píše:
Neriskovala bych to jeden den to zvládneš
Jak jako neriskovala
vždyť je totální pitomost omezovat před testem běžný jidelnicek. Smyslem toho testu neni ho ochcat, ale zjistit, jak na tom clovek je.
@Andula28
Já v těhotenství zapomněla, že jdu na testy a večer před jsem snědla krabičku s cukrovím ze svatby.
Ráno vše v poho, nic jsem jim neříkala.
Jediné co bych vynechala je tabulka čokolády před spaním. Jinak jez úplně normálně, aby byla šance zjistit, zda cukrovku máš nebo ne. To je cílem testu. Ne mít co nejlepší hodnoty díky vynechání sladkého před testem a pak najet na stejný jídelníček.