Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, potřebuji radu. Předem předesílám, že nejde o legraci, či že nejsem nějaká hloupounká husička.
Někde na netu jsem se dočetla, že ovulace je sice pěkná věc, ale pokud vajíčko není vyplaveno z Grafova folikulu, tak ovulace vlastně je zbytečná. Já jsem si právě vždy myslela, že vyplavení toho zralého vajíčka z folikulu se právě nazývá ovulací. V uvedeném článku na netu to bylo uvedeno naopak, jako že když je ovulace, ještě to neznamená, že vajíčko uzrálo a vyplavilo se z folikulu.
Takže takového mám brouka v hlavě a prosím někoho z vás kdo by mi termín ovulace uvedl na pravou míru.
PS: V encyklopediích se sice uvádí, že ovulace= vyplavení, ale taky tam píšou, že menstruační cyklus trvá 28 dní, což všechny víme, že nene. Takže jestli jako to s tím vyplavením může být taky individuelní stejně jako MS cyklus.
Jo, a ještě. Ovulační test měří ten LH hormon vyplavený při prasknutí folikulu s vajíčkem, ne? Nebo kde se ten LH hormon bere?
Holky strašně děkuju, že mi snad někdo pomůžete vyjasnit sytuaci.
Ahoj Jančo,
také jsem se na toto hledala odpovědi a našla toto:
http://www.zenska-neplodnost.cz/…rozmnozovani
Snad ti to k něčemu bude.
LH hormon neboli luteinizační hormon se bere v mozku. Náhlé zvýšení jeho hladiny (tzv. peak (pík) ) předchází ovulaci, proto se ovulačními testy sleduje jeho hladina.
Dle mě teda je ovulací myšleno prasknutí folikulu a uvolnění vajíčka. Spíš bych řekla, že v tom článku nebo kde chtěli naznačit, že přestože folikul dozraje, nemusí dojít k jeho prasknutí (a tedy ovulaci).