Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky. Mám skoro desetiměsíční dcerku a chtěla bych se zeptat, jestli se dá na tak malou hlavičku koupit helma. Už nevím co dělat,naši Terezku musím pořád hlídat, aby se někde nepraštila. Od 8.měsíce se mi začala posazovat a ted poslední dobou má období, kdy se houpe a hazí hlavou dozadu, tak přemýšlím jak to vymyslet abych ji tu malinkou hlavičku ochránila. Prosím poradíte, už se mi takto dvakrát bouchla a z toho jednou o dlažbu,tak už se dost bojím.Omlouvám se že je to tak nepřehledně napsané, ale bohužel mi to líp nějak nejde.
U naší pediatričky visí reklama na dětské helmičky www.helmicka.cz, pokud si to pamatuju dobře, jsou myslím přesně na tohle myšlené. Taky jsme o ní uvažovali, nakonec jsme se k tomu nerozhoupali, ale je fakt, že náš malej se od nějakého 7. měsíce systematicky pokouší vyklepat si mozek z hlavy.
helma pro děti existuje. Malá bude mít 7 měsíců a začíná sama chodit,takže asi všichni tuší,jak to vypadá. Není den,co by se nepraskla do hlavy. Je mi to tak hrozně líto,ale helmu prostě nechci:( příjde mi to divný. Takže spíš víc hlídám a prostě musí se dávat větší pozor. Ted se naučila opatrně padat. Takže padá na zadek a nezakloní se. Asi přišla na to,že to prostě jinak bolí. A když spadne,tak prvně čekám,co bude. Většinou nepláče, ač se kolikrát divím. A když začne plakat,tak ji prostě vezmu a ona přestane.
Příspěvek upraven 17.01.12 v 23:34
Super odkazy, zatím to u nás sice není aktuální (7 měsíců a plazíme), ale vzhledem k tomu, jaký je to kamikadze už teď, obávám se že za pár měsíců bude fakt potřeba. Máte někdo reálné zkušenosti s použitím?
Samamama píše:
U naší pediatričky visí reklama na dětské helmičky www.helmicka.cz, pokud si to pamatuju dobře, jsou myslím přesně na tohle myšlené. Taky jsme o ní uvažovali, nakonec jsme se k tomu nerozhoupali, ale je fakt, že náš malej se od nějakého 7. měsíce systematicky pokouší vyklepat si mozek z hlavy.
Nezlob se, ale já se tu válím smíchy… Líp bych to nenapsala…
![]()
malej taky padal jako prkno do zadu, ale po přečtených doporučeních tady na emiminu jsme helmu nepořizovali. Hlídali jsme, pád jsme zbrždovali, ale nechali jsme ho dopadnout, aby zjistil, že to bolí. Velmi rychle se pak naučil jak si neublížit.
*Stoj a chytání dětí
Dítě, které se dostane do stoje, je potřeba co nejdříve naučit jak dolů. Pokud maminka začne dítě chytat nebo sundavat ze stoje, dítě má pocit, že matka je součástí jeho pohybového stereotypu. Takové dítě se pouští, kdykoliv vidí matku v blízkosti, dokonce i v době, kdy už dávno umí dolů. Proto se většina úrazů stává v přímé blízkosti rodičů. Naopak dítě, které není chytané, se velmi brzy naučí spoléhat samo na sebe. Při nácviku slézání ze stoje doporučuji odstoupit na dostatečně velkou vzdálenost a udržovat s dítětem oční kontakt. Mluvte na něj klidným tónem, aby se drželo a nepouštělo, jinak spadne. Lákejte dítě pomocí hračky dolů, ale nedovolte, aby se vás chytalo. Pokud dítě odmítá spolupracovat, radši obě nohy pokrčte v kolenou do kleku, než aby jste ho sundala. Z kleku se už dítě bez problémů dostane na zem, a přitom si může natrénovat jak na to. Při případném pádu situaci zlehčete, určitě nelitujte. Dramatický výraz vašeho obličeje může rozplakat i velmi statečné dítě. Každý pád je důležitá informace do mozku, jak příště neprovést pohyb. Hlavička vašeho dítěte je na pád teď připravena mnohem lépe, než když srostou lebeční švy. Určitě nedoporučuji obkládat polštáři či pořídit helmu. Každé dítě brzdí (či nebrzdí) svůj pád podle povrchu na který je zvyklý.A většinou na asfaltu vaše dítě nikdy žádný polštář nepotká a ani helmu na sobě celý život mít nebude.
Holky ja davala klukovi normalni ctvercovou plinu, smotala jsem ji do rulicky a uvazala okolo hlavy. Na ty zacatky to trochu pomohlo.
NO já to nemyslela ani tak kvůli pádům a na ven, ale spíš kvůli nábytku tady doma, abych ho nemusela dávat do ohrádky po každé, když se budu chtít vyčůrat. Nemám vůbec zkušenosti s čilým klukem, Kája na sebe byla velmi opatrná a nikdy nedělala nic, čím by si nebyla jistá. Tohle naše druhé kvítko už teď zkouší absolutně všechno, co má v dosahu a ten rádius se pomalu ale jistě zvětšuje a už teď ho nemůžu spustit z očí. Chápu, že jí nemůže mít na hlavě pořád, to není přirozené, ale vůbec je taky extrém, ne? Nebo jsou ještě jiné důvody, proč helmičku ne?
VerunkaK píše:
helma pro děti existuje. Malá bude mít 7 měsíců a začíná sama chodit,takže asi všichni tuší,jak to vypadá. Není den,co by se nepraskla do hlavy. Je mi to tak hrozně líto,ale helmu prostě nechci:( příjde mi to divný. Takže spíš víc hlídám a prostě musí se dávat větší pozor. Ted se naučila opatrně padat. Takže padá na zadek a nezakloní se. Asi přišla na to,že to prostě jinak bolí. A když spadne,tak prvně čekám,co bude. Většinou nepláče, ač se kolikrát divím. A když začne plakat,tak ji prostě vezmu a ona přestane.Příspěvek upraven 17.01.12 v 23:34
uplně to samé jen máme kluka
furt semá boule a modřina a když konečně sedí mlátí se hračkou do hlavy
dnes hlídal chvilku táta a pro změnu si sáhl na troubu(naštěstí už chladla), ale řev stejně pořádnej ![]()
GAZOLDA píše:
začne plakat,tak ji prostě vezmu a ona přestane.
dnes hlídal chvilku táta a pro změnu si sáhl na troubu(naštěstí už chladla), ale řev stejně pořádnej
No,tatínek hlídal minulej týden a nepadla mu obličejem na kaktus? Myslela jsem,že ho zabiju,naštěstí řev trval chvilku a ted už to není vidět:) ale zase máme modrák na čele a zadku. V unoru jdeme na kontrolu k Dr,tak na ni musím dávat větší pozor ,at si nemyslí,že ji mlátíme:)
VerunkaK píše:GAZOLDA píše:No,tatínek hlídal minulej týden a nepadla mu obličejem na kaktus? Myslela jsem,že ho zabiju,naštěstí řev trval chvilku a ted už to není vidět:) ale zase máme modrák na čele a zadku. V unoru jdeme na kontrolu k Dr,tak na ni musím dávat větší pozor ,at si nemyslí,že ji mlátíme:)
začne plakat,tak ji prostě vezmu a ona přestane.
dnes hlídal chvilku táta a pro změnu si sáhl na troubu(naštěstí už chladla), ale řev stejně pořádnej
promin, ale to mě pobavilo, chudák ![]()
my máme jít 8mého tak to musím taky korigovat
(nevím jak)
milulí týden se rejpnul pod okem(furt vyplazuje špičatej jazyk)tak vypadal jako ta skupina kiss ![]()
vy už chodíte? ten náš udělá sám dva kroky a je na zemi, kekord máme, že přeběhnul ohrádku
nejhorší je, že přes den spí tak půl hod. nevím, kde bere tu energii ![]()
Alpaka píše:
*Stoj a chytání dětíDítě, které se dostane do stoje, je potřeba co nejdříve naučit jak dolů. Pokud maminka začne dítě chytat nebo sundavat ze stoje, dítě má pocit, že matka je součástí jeho pohybového stereotypu. Takové dítě se pouští, kdykoliv vidí matku v blízkosti, dokonce i v době, kdy už dávno umí dolů. Proto se většina úrazů stává v přímé blízkosti rodičů. Naopak dítě, které není chytané, se velmi brzy naučí spoléhat samo na sebe. Při nácviku slézání ze stoje doporučuji odstoupit na dostatečně velkou vzdálenost a udržovat s dítětem oční kontakt. Mluvte na něj klidným tónem, aby se drželo a nepouštělo, jinak spadne. Lákejte dítě pomocí hračky dolů, ale nedovolte, aby se vás chytalo. Pokud dítě odmítá spolupracovat, radši obě nohy pokrčte v kolenou do kleku, než aby jste ho sundala. Z kleku se už dítě bez problémů dostane na zem, a přitom si může natrénovat jak na to. Při případném pádu situaci zlehčete, určitě nelitujte. Dramatický výraz vašeho obličeje může rozplakat i velmi statečné dítě. Každý pád je důležitá informace do mozku, jak příště neprovést pohyb. Hlavička vašeho dítěte je na pád teď připravena mnohem lépe, než když srostou lebeční švy. Určitě nedoporučuji obkládat polštáři či pořídit helmu. Každé dítě brzdí (či nebrzdí) svůj pád podle povrchu na který je zvyklý.A většinou na asfaltu vaše dítě nikdy žádný polštář nepotká a ani helmu na sobě celý život mít nebude.
cituji http://www.poliklinikaprosek.cz/…do-1-roku-61
Souhlas… Dokonce i u 2,5letého mi na chiře (po povalení psem a pádu hlavou na šutr) říkali, že na ty pády mají děti ty hlavy „stavěné“ a že by to musela být jinačí šlupka, aby z toho něco bylo
Ale v tomhle věku jsem byla z každého ťukance vyklepaná taky…
GAZOLDA píše:
promin, ale to mě pobavilo, chudák
my máme jít 8mého tak to musím taky korigovat(nevím jak)
milulí týden se rejpnul pod okem(furt vyplazuje špičatej jazyk)tak vypadal jako ta skupina kiss
vy už chodíte? ten náš udělá sám dva kroky a je na zemi, kekord máme, že přeběhnul ohrádkunejhorší je, že přes den spí tak půl hod. nevím, kde bere tu energii
nechodíme,ale snaží se. Udělá pár krůčku a letí na zem. Malá taky moc nespí,dopoledne tak 15 minut a odpoledne půl hodky,když se zadaří,tak hodku. Ale zase chodí o půl 9 spinkat a probudí se v 9 ráno a budí se na jídlo jednou,někdy vyjímečně dvakrát.