Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak proč lítáš, když ti to způsobuje takovehle stavy?
tak jedte na dovolenou autem a je to. Lepsi než být takhle vypsychla
Dobry den,
chtela bych se zeptat jestli vam zabiraji nejake prasky na strach obecne? Chtela bych se toho strachu zbavit hrozne mi skodi v podstate vubec nedokazu zit v pritomnosti mam stasny strach z budoucnosti. Je mi 34 let, mam nejake chronicke zdravotni problemy ktere se stale zhorsuji. Navic pribyvaji i dalsi a z zadneho se mi nedari dostat. Zadna lecba nezabira a jsem na tom cimdal hur. Mam stasny strach z trvalych nasledku v podstate uz ted jsem na tom tak, ze nemuzu skoro nic delat. Dostala jsem invalidni duchod na psychiku. Mam stasny strach i z toho ze o ten duchod prijdu.
Navic me obecne desi predstava ze budu zit jeste 40 let v nemoci a zivorit i financne. Jsem na neschopence ale nemuzu se nijak zabavit nic delat ten stach me uplne paralizuje. Nemuzu sledovat zadny dej filmu nic. Je to dost silene. Posledni dobou se porad jen prejidam … je to zoufalost. Vecne me poliva hruza spatne se mi dycha boli u srdce. Asi spatne dopadnu kdyz to mam porad v hlave. Ale jak se toho zbavit? Uz drive kdyz jsem nemela zadne zdravotni problemy jsem se uplne iracionalna bala toho ze dopadnu jako bezdomovec. Ze se zkratka vsechno “podela”. Nemuzu se denne cpat Xanaxem navic mam pocit ze stejne nezabira. Nevite jestli existuje nejaky lek na takoveto zklidneni strachu ze “vseho”
@Anonymní píše: Více
Samozřejmě, že léky existují. Jsou to antidepresiva. Sice trvá několik týdnů než zaberou, ale pak fungují. Zajdi k psychiatrovi a domluv se sním.
@Blue2 píše: Více
No ja uz prave vyzkousela plno antidepresiv ale nezabira nic krome Lexaurinu. Potrebovala bych tu hlavu uplne vypnout..
Mě teda překvapuje, že jsi v invalidce na neschopence, to slyším prvně. A pokud jsi dostala invalidku na psychiku, tak jsi určitě prošla radou psychiatrických vysetreni, měla by pomoci AD silnějšího kalibru, cpat se lexaurinem je dobré dočasně.. určitě bych horšící stav diskutovala s psychiatrem…
@Denny606 píše: Více
Pokud je člověk v ID, na neschopenku samozřejmě může, ale pokud by měl invalidní důchod 3. stupně, nebo starobní, tak je zkrácená doba podpůrčí doba a to docela hodně, viz třeba tady o neschopenkách: https://www.cssz.cz/…-nemocenskem
Hm, tak to jsem nevěděla, fakt slyším prvne
já myslela, že když cerpas plnY invalidní důchod, tak je to jedno, jestli jsi nemocny, prostě jseš doma. Ale je pravda, že i invalidní důchodce může chodit do práce, viz úklidové firmy
@Anonymní píše: Více
Můžu se jen zeptat ze zvědavosti, píšeš, že máš ID na psychiku, ale popisuješ tady strachy z budoucnosti, jakou máš tedy psychiatrickou diagnózu? Protože by mi bylo divné dát ID na „strachy“. Spíš bych pochopila na ty chronické zdravotní problémy, nebo že za ně dali těch 10%, co lze max přidat k hlavní diagnóze za další problémy.
Jinak jak se strachu zbavit asi neporadím, nevím, kolik léků a jaké jsi vyzkoušela, jestli chodíš i na terapii, zkoušela jsi nějaké relaxace… jinak léky na „strach“ nejsou, spíš na úzkosti, deprese… ale s myšlenkami se musí pracovat v terapii. A nezkoušela jsi nějaký terapeutický pobyt? Nevím, co máš za fyzické problémy, ale třeba ve Šternberku mají terapeutické oddělení pro lidi, kteří mají právě i různé fyzické problémy kromě psychických, mrkni tady: https://www.plstbk.cz/…cke-oddeleni
Držím palce, ať je lépe.
@Denny606 píše: Více
Nn, pracovat teoreticky můžeš i v 3. stupni ID, ale teď je nějak nově snad stanoveno, že osoby ve trojce mohou pracovat max 12 hodin týdně, tak mi to vysvětlovala kamarádka, která dělá v chráněné dílně a právě jim tam zkracovali úvazky na těch 12 hodin. Jako ono asi můžeš i se trojkou dělat víc, ale pak ti ji pravděpodobně sníží.
Ahoj lidičky snad se najde nekdo. s podobnym stavem léčím se desátým rokem na pa ickou poruchu s uzkostma brala jsem celou dobu 100mg srtralin nyni tyden zvyseno na 150 mg po stresujicim obdobi zda se ze se zlepsuju ale byla jsem v tom oanickem strachu uzkostech pres 3 tydny a tim jak sem četla a bala se vseho kozne jsem dostala strach z neprirozena ze schizofrenie a zblazneni z toho jsem se neskutecne zacala hlídat myšlenky jedou a dnes rano se mi. stala takova vec a já nedokazu posoudot zda jsem porad u uzkosti nwbo se u mě rozjizdi neco co nechci jsem bezradna můj lekar bude az za týden dekuji za kazde komenty… dnes rano jsem měla tento stav no prostě ráno mi nebylo zas dobře
Probudila sem se a nevím jestli je to možný nebo co ja ani nevím snažím se pořádně vzpomenout jak to bylo ale zmatek a nevím ale byla sem rozespala přímo po probuzení jsem slyšela moc hlasitě někoho volat ale v podvědomí sem věděla že to není reálný ze to proste není to me vylekalo furt na to myslím tě jestli fakt se u mě nerozjizdi něco jiného